Sadržaj

Fitnes

Broj dva je na mnogo načina čaroban broj. Mnoge stvari su bolje raditi u dvoje. Čak su i neke istraživačke studije pokazale da ljudi bolje, intenzivnije i duže treniraju ako imaju društvo. Osim toga, neznatna količina endorfina se oslobađa u različitim oblicima grupnih vježbi, što naravno uključuje i vježbe za dvoje. Ako vježbate sa voljenim osobama, možete se posvetiti zajedničkim ciljevima. Što je mnogo lakše, jer ćete uz društvo biti više motivisani da dostignete svoj cilj. U tom smislu, kućna kondicija, u sklopu koje praktikujete vežbanje u svom domu imaće potpuno novu dimenziju, što će se takođe odraziti na bolje razumjevanje, veću povezanost i uopšte bolje odnose.

Motivacija

Ako vježbate u dvoje, vaša motivacija će biti veća. Nedostatak motivacije jedan je od prvih ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju mnogi rekreativci. Ako ne vidite jasno vidljive rezultate, nakon određenog vremena dolazi do zasićenja, što otežava nastavak. Ako vježbate u dvoje, u vježbu ćete unijeti veliku količinu zabave. Sa ovom vrstom entuzijazma dobićete nov podsticaj. Osim toga, vaši najdraži će sigurno biti motivisani za nove akcije u dvoje, ili u smislu takmičarskog duha  (ko može izdržati duže napore pri vježbanju), ili u smislu stimulacije, kada je potreban jedan dodatni čučanj, čak i ako su vam noge već jako umorne, a mišići noga jako zagrijani.

Sve je lakše u dvoje

Takođe možete izvoditi određene vježbe, koje inače sami radite. Vaš partner će biti vaša podrška i pomoć. Primjeri takvih vježbi su trbušnjaci. Možete pomoći partneru tako što ćete mu pridržati noge dok radi vježbe uz neke ohrabrujuće riječi ili vesele uzvike koje će vježbanje učiniti itekako lakšim.

Raznovrsnija vježba

Osim toga, postoji dosta vježbi koje ne možete sami izvoditi. U ovim vježbama partner može poslužiti kao potpora ili kao dodatna prepreka koja povećava učinkovitost vježbanja. U nekim vježbama, uz svoj napor moraćete podnijeti i dodatnu težinu vašeg partnera, međutim ove vježbe koliko su zanimljive i zabavne mogu biti i opasne, zato morate biti oprezni jer dodatno opterećenje može biti uzrok mogućih povreda.

U svakom slučaju, trening u paru ima mnoge prednosti. To je jedan od najkvalitetnijih oblika provedenog slobodnog vremena. U isto vrijeme to je idealno rešenje da nakon dobrog treninga sa partnerom odgledate dobar film, ili još bolja ideja pripremiti zdrav obrok nakon treniranja.