Sadržaj

Trčanje

Dobro su nam poznati termini proljećno i zimsko spremanje ormara. To je ono kada sa prvim danom proljeća pakujemo zimsko, a vadimo ljetnju odjeću i obuću. Ili obrnuto, kada nas već drugog dana jeseni sačeka pravi novembarski dan, pa izvadimo sve zimsko, a spakujemo ljetnje.

Kako stvari stoje u trkačkom ormaru?

Trejl trčanje, već u startu zahtijeva par komada opreme više nego što je to slučaj sa trčanjem po asfaltu. To je vrlo logično, jer je koncept trejla trčanje u prirodi, gdje nam je većina stvari tipičnih za trčanje po asfaltu nedostupna (kao što su česme sa vodom, prodavnice, civilizacija uopšte), te ih moramo nositi sa sobom. Međutim, šta se to nalazi u trkačkom ormaru trejl trkača ili trkačica i da li se i u njemu dešava sezonsko premiještanje?

Trejl trkači i trkačice gotovo izvjesno posjeduju ako ne odvojene police/fioke, a ono bar djelove polica/fioka za ljetnju i zimsku opremu. Mada se nerijetko dešava da nam na planini i u ljetnjem periodu zatreba koji komad zimske opreme.

Sezona proljeće/ljeto

Ono što se nalazi u prvim redovima kada otvorimo trkački ormar na proljeće i ljeto su svakako aktivne majice bez rukava i šorcevi, kao i trejl patike. Tu su i kačket ili vizir, plitke čarape za trčanje i eventualno par znojnica.

Međutim, ono što razlikuje trejl ljetnju opremu od opreme za asfalt je činjenica da će jedan lagani šuškavac uvijek biti pri ruci, a nerijetko i neki par dužih čarapa i višenamenska traka. Kada trčite po neutabanim stazama, gotovo je nemoguće da omašite neki žbun kopriva ili mlade kupine. Ovdije vam u pomoć priskaču duge čarape (napravljene od tanjeg materijala, ali i dalje sintetičke i namijenjene za trčanje) ili kompresione čarape koje vam pored zaštite od grebanja i žarenja, olakšavaju trčanje.

Trejl trčanje se još naziva i planinsko trčanje. Nerijetko se treninzi, a naročito trke, održavaju na velikim nadmorksim visinama, gde je temperatura znatno niža nego kada trčite po gradskom parku. Da ne pominjemo vjetar koji prolazi kroz kosti kada se popnete na neki od vrhova. Ne zvuči kao ljeto, slažemo se, ali svako nije ništa što jedan tanji šuškavac ne može da riješi, a ni kiša vam onda ne može ništa. Ako ste baš zimogrožljivi, neka vam pri ruci bude i višenamjenska traka. Kako joj samo ime kaže, ima više namijena, te ako vas na planini sačeka hladnije vrijeme, možete je staviti oko vrata ili zaštiti uši od vjetra, a kako se spuštate i temperatura raste, traku možete koristiti za skupljanje znoja.

Sezona jesen/zima

Stvari su malo drugačije kada nam kiša postane svakodnevica, a niske temperature sve češće i sve niže. Da ne pominjemo snijeg.

Ali ni kiša, ni snijeg, ni niske temperature nisu razlog da ne uživate u trejl trčanju na jesen i zimu.

Uz pravu opremu, ništa od ovih vremenskih „nepogoda“ nećete ni osjetiti, a za uzvrat ćete upoznati trčanje na neki sasvim novi način.

Šta je ono što dominira u trkačkom ormaru zimi? Helanke (tanje i deblje u zavisnosti od temperature), majice za trčanje dugih rukava, šuškavac, i naravno trejl patike koje mogu imati gore-tex (GTX oznaka pored naziva patika) gornjište tako da će vam noge biti suve i po kiši i po snijegu.

Tu su i sitni dodaci koji mogu da naprave ogromnu razliku:

  • deblje čarape za trčanje vas štite od hladnoće (u kombinaciji za GTX patikama vas čini nezaustavljivim),
  • višenamijenska traka koju zimi možete koristiti i kao kapu ili kao zaštitu oko vrata koja vam pomaže da ne gubite toplotu,
  • rukavice za trčanje koje su napravljene od tankog ali efikasnog materijala, tako da ih možete nositi na rukama dok ne postignete radnu temperaturu, a onda ih lako spakovati u džep šuškavca ili prsluka.

Posebna oprema za sve sezone

Pored ove, takoreći, odijevne konfekcije, postoje i trejl trkački aksesoari koji nisu toliko vezani za godišnje doba, koliko za dužinu i trasu trčanja.

Kao što smo već napomenuli, kod planinskog trčanja, voda, hrana, prva pomoć… nisu nam odmah iza ćoška ili na 5 minuta. Ove tri stvari nerijetko nosimo sa sobom kada idemo na neku trejl trku/trening, a u većini slučajeva su i obavezujuće stavke od strane organizatora.

Postoje razni pojasevi za trčanje, prsluci i rančevi koji se koriste za nošenje pića, hrane, rezervne opreme, prve pomoći i sl. prilikom trčanja.

Takođe, tu su i štapovi za trčanje i čeone lampe za one najekstremnije koji vole da trče noću ili 24+ sati, a sve to po jako strmim i tehnički zahtijevnim stazama.

Ali o tom po tom, u nekom od narednih tekstova. Za sada, vrijeme je da izvadimo helanke i odložimo šorceve do sledeće sezone.