Sadržaj

Trčanje

Uzeti sportski ili energetski napitak? Pazite da ih ne pomiješate.

Tokom trčanja dolazi do gubitka vode i potrebnih hranljivih sastojaka i minerala, pa je svakom trkaču potrebno adekvatno snabdijevanje vodom, što bi trebalo prilagoditi fizičkom naporima. Sportska pića prilagođena sportistima i sportistkinjama i energetski napicim za one koji osjećaju nedostatak energije i žele odmah da ga vrate, nemaju iste sastojke, svojstva i dejstva.

Zašto piti sportske napitke?

Tokom fizičkog napora gubite vodu i istovremeno i neophodne hranljive materije, odnosno elemente neophodne za pravilno funkcionisanje vašeg tijela: minerale (magnezijum, kalcijum …), ugljene hidrate… Zato je od najveće važnosti da se tijelo adekvatno snabdijeva dovoljnim količinama vode odnosno tečnosti. Pravilnim unošenjem dovoljnih i adekvatnih količina tečnosti, vratićete tijelo u ravnotežu, i izbjeći zamor, grčeve i povrede.

Međutim, voda ponekad nije dovoljna. Pošto voda ne sadrži ugljene hidrate, možda nećete moći da povratite svu energiju koja vam je potrebna odmah. Dakle, imate dve mogućnosti: uživanje u sportskim napicima ili konzumiranje energetskih napitaka, kao što je Red Bull. Obije vrste pića daju vam energiju i moć, ali koju biste izabrali?

Sportski napici: prilagođeni fizičkom naporu

Sportski napici pomažu sportistima da obezbijede dovoljno vode i adekvatne nivoe hranljivih materija, minerala i ugljenih hidrata koje su izgubili tokom vježbe.

Dostupni su u mnogim ukusima i oblicima (prah koji se rastvara ili tečnost) i prilagođeni različitim korisnicima.

Zajednička karakteristika svih sportskih napitaka je da su prilagođeni fizičkim potrebama tijela nakon fizičkog napora.

Sportska pića su podijeljena u tri velike grupe: izotonici, hipotonici i hipertonici – variraju u zavisnosti od sadržaja ugljenih hidrata koji sadrže.

Koji izbrati?

Za trkače koji obično pretrčavaju srednje duge staze (ispod 10 km i najviše do 20 km), izotonična pića su dovoljna. Ona sadrže 6-8% ugljenih hidrata. Za dugoprugaše su najprikladniji hipertonični napici koji sadrže više od 8% ugljenih hidrata.

Pored ugljenih hidrata, sportska pića sadrže minerale (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, itd.), koji su tijelu neophodni da funkcioniše ispravno. Udio pojedinačnih hranljivih materija, neophodnih elemenata i minerala precizno određuje pojedinačni napitak, tako da ih tijelo može brzo apsorbovati. Probajte različite vrste na svom treningu, kako biste pronašli napitak koji vam najviše odgovara.

Ukoliko niste sasvim sigurni koji ćete izabrati od široke ponude na tržištu, ne oklijevajte se o tome konsultujete kvalifikovanog prodavca. Ova pića takođe vam nude tokom brojnih trkačkih takmičenja. Obratite pažnju na ono što pijete i izaberite onaj koji poznajete, inače se može desiti da vaš stomak neće moći da ga svari.

Morate prilagoditi količinu sportskih napitaka svojoj fizičkoj aktivnosti. Šećer koji sadrže ova pića može se pretvoriti u masti koje nećete moći da potrošiti tokom treninga, što vjerovatno nije vaš cilj. Prije treninga pažljivo pročitajte uputstva napisana na ambalaži svakog napitka.

Energetski napici: pazite na količinu kofeina

Energetska pića takođe obećavaju brz povrat energije. Osim sportskih pića, i energetski napici se preporučuju sportistima i sportistkinjama, ali oprez kod konzumiranja nije suvišan.

Imajte na umu da energetska pića nisu posebno prilagođena potrebama trkača i sadrže velike količine kofeina i sličnih sastojaka koji se ne preporučuju za trkače. Kofein stimuliše proizvodnju urina i ima karakteristike laksativa, što može uzrokovati čak i suprotne efekte od željenih, odnosno dehidracije, povećane srčane frekvencije, dijareje …

Pored toga, energetski napici sadrže i velike količine ugljenih hidrata, koje su često previše visoke – obratite pažnju na slabost ili druge probleme. Energetski napici ne snabdijevaju tijelo mineralima koji se eliminišu prilikom vežbanja.

U slučaju nepravilne upotrebe, nakon brzog porasta energije, može doći i do zamora i posledičnih oštećenja, kao što je tendinitis (upala tetiva).

Savijet:

Za trčanje izaberite sportske napitke. Ako želite da znate koje su odgovarajuće količine, jednostavno slušajte svoje tijelo i kada osjećate žeđ, uzmite piće. Naravno, ne zaboravite da ponesete piće sa sobom. Savijet: Prije i nakon trčanja izmjerite kako biste utvrdili koliko ste tečnosti izgubili tokom svoje aktivnosti. To je količina koju treba da unesete u tijelo ako želite da vaše tijelo bude snabdijeveno vodom i neophodnim hranljivim materijama i mineralima.