Trčanje

Kako se pripremiti za duge trke?|

Mjeseci vas dijele od prelaska linije na cilju, a vi već osjećate nagli skok adrenalina? Treniranje za maraton je dugotrajan i postepen proces, koji zahtijeva veliku posvećenost i temeljnu pripremu. Plan treninga koji savršeno odgovara vašem životnom ritmu i svakodnevnim obavezama je ključan faktor, kako biste ostali motivisani i dostigli svoje ciljeve.

Za početak, kreirajte nedjeljni plan treninga. U svoj raspored uključite bar 4 treninga koji uključuju sljedeće stavke:

  • Trčanje srednjeg tempa na kratkoj ili prosječnoj distanci
  • Jedno trčanje na dužoj distanci
  • Lagano džogiranje
  • Trening jačeg tempa ili naporniji set vježbi kao što je HIIT trening, trčanje uzbrdo itd.

Raznovrsnost treninga omogućiće vam da za kraći vremenski period dostignete svoje ciljeve.

Ključni savjet za pripremu pred trku do 10 kilometara

Posvetili ste se treningu, kreirali trenažni program i sve ste bliži tom velikom danu!

Ako ste predano pratili svoj raspored treninga, došlo je vrijeme da postepeno povećavate pređene distance. Svake nedjelje povećavajte razdaljinu za 10% – to je realan, zdrav i efikasan cilj.

Trening za trku od 10 kilometara je vrlo intenzivan, zato ne zaboravite da u svoj raspored uključite i dane za odmor, kako biste svom tijelu obezbijedili dovoljno vremena da se oporavi nakon velikih napora.

Šta treba imati na umu?

 Priprema za prvi maraton za cilj ima pronalaženje i kreiranje sistema koji najviše odgovara vama samima, a za to je potrebno vrijeme. Za trke od 5 do 20 kilometara, izdvojte bar 10 nedjelja za pripremu. Za maraton, savjetujemo vam da se pripremate bar godinu dana. Trčanje kraćih trka je takođe odličan način da se fizički i mentalno pripremite za svoj prvi maraton.

Bilo da se pripemate za kraću trku ili maraton, vjerujemo da će gore navedeni plan treninga u velikoj mjeri pomoći da dostignete svoje sportske ciljeve.

Kako se pripremiti za duge trke?|