Biciklizam

Nije trend zato što ljudi žele da se rekreiraju i gube kilograme, a da se pritom ne umore. Trend je zbog toga što postajemo svjesniji da električnim biciklom ne zagađujemo okolinu. Bitno je i da u brzom tempu života dio dana iskoristite za prevoz na posao ili u prodavnicu, da ste pritom na svježem vazduhu, a za vožnju morate potrošiti i malo svoje snage. I na odmoru ili tokom vikenda možete ići na duže izlete električnim biciklom, pri čemu kombinujete električni pogon i svoju snagu. Takav je bicikl izvrsna dopuna za kampere, jer razgledanje grada, pejzaža kojim putujete na električnom biciklu je brzo, bez prevelikog napora i ugodno.

1.Kako električna baterija pridonosi vožnji biciklom?

Kad okrećete pedale, električna energija pomaže prilikom potiska prema naprijed. Taj se potisak može djelimično kontrolisati.

2. Kakav je status električnog bicikla?

Električni bicikl ima jednak status kao i običan bicikl, a svojom brzinom ograničen je na 25 km/h, što je zakonsko ograničenje. Registracija zato nije potrebna. Poželjna je i preporučljiva upotreba kacige.

3. Da li je električni bicikl pogodan za vožnju uzbrdo?

Naravno da jeste. Samo treba paziti da se baterija ne isprazni.  Električni bicikli Italwin i Ducati imaju mjenjače Shimano, koji pomažu odabrati pravilan odnos između električnog potiska i potisne snage biciklista.

4. Kakva je situacija sa punjenjem baterija?

Baterije se pune nakon svake upotrebe električnog bicikla, ako je to moguće, jer „memorijski učinak“ nije veliki i baterija traje mnogo duže ako se ne isprazni do kraja. Baterije su prenosne i lako se pune, gdje god postoji priključak za 220 V. Za potpuno punjenje treba im oko šest sati.