Hitne poruke… doručak… obaveze… instant kava… instant sve! Svijet se kreće brzinom koja je teško pratiti.

Zato se uputi u prirodu, gdje ti možeš odrediti tempo. Možeš hodati brzinom prijatelja, izlaska sunca ili vjetra.

Ovo je tvoja avantura!

Za put u planine ne zaboravi

PLANINARSKI ŠTAPOVI
KAMPERSKA OPREMA

PLANINARSKE BOCE

Obuci se, obuj se i opremi za sportske podvige u prirodi!

Pronađi više proizvoda svog omiljenog planinarskog brenda.

 

Ponudom održivih proizvoda želimo da smanjimo negativne uticaje na životnu sredinu i društvo, a istovremeno želimo da vas inspirišemo da odaberete takve proizvode.

Artikli koji se u INTERSPORT-u tretiraju kao održivi moraju biti proizvedeni u skladu sa strogim kriterijumima održivosti, prema kojima glavna komponenta proizvoda sadrži najmanje 50% održivih materijala, koji su sertifikovani od provjerenih i odobrenih dobavljača i organizacija širom svijeta.

Planinarski savjeti i preporuke na našem blogu

Savjeti za bezbjednije planinarenje

Planinarenje može biti pomalo zastrašujuće, posebno za početnike, ali zaista nemate o čemu da brinete. To je odličan i jeftin način da se uronite u prirodu, dobro vježbate i napunite baterije, sami ili u društvu. Za planinarenje vam nijesu potrebne nikakve posebne vještine, ali morate biti odgovorni i držati pogled na stabljikama kako ne biste nepotrebno padali. Ispod je pet osnovnih savjeta za bezbjedno planinarenje kako bi vaše pješačenje bilo bezbjedno i zabavno.

Pročitajte više
Korisni savjeti prije početka sezone planinarenja

Proleće je idealno vrijeme za planinarenje. Povoljne temperature i buđenje prirode iz zimskog sna su valjani razlozi da ne čekamo ljeto. Međutim, važno je uzeti u obzir nekoliko važnih stvari za bezbjedan i zabavan izlet u planine u ovo doba godine. Ako zimi nijeste redovno vježbali, neće škoditi da se pridržavate nekih korisnih savjeta pre nego što vas atraktivne fotografije sa društvenih mreža odvedu u čudesni svijet planina.

Pročitajte više
Šta svaki planinar treba da ima u svom rancu?

Svaki planinar početnik muku muči oko planinarske opreme. Na prvu se čini kako ima puno toga, I da je teško razlučiti šta nam je potrebno za prve planinarske avanture. Šta kasnije po potrebi možemo dopuniti, a šta će nam trebati tek kada (i ako) se upustimo u ozbiljnije planinarske pohode. Nije rijetkost da planinari početnici upravo zbog raznolike opreme u početku na izlete idu sa skoro praznim rancem – jednostavno ne znaju šta bi u moru toga trebali kupiti. To može biti opasno! Kako biste se što bolje snašli, donosimo popis neophodnih stvari koje svaki planinar treba imati u rancu. U prethodnom vodiču smo detaljno prošli planinarsku odjeću i obuću. A sada je potrebno spakovati sve tehničke stvari! Postoje oni dijelovi opreme koje ne vadimo iz svog ranca, i koji idu sa nama bez obzira na vrstu izleta, trajanje i vrstu terena. Sa druge ipak strane postoje oni tehnički dijelovi opreme koje nosimo zavisno od vrste terena i izleta, ali i vremenskog razdoblja (ili visine).

Pročitajte više
Vodič za idealnu odjeću i obuću za planinarenje

Proljeće je kao stvoreno za prve planinarske korake. Dani traju duže, vrijeme se poboljšava, priroda budi – scenario kao stvoren za planinarske avanture. No, prije nego se odvažite uskočiti u gojzerice i uputiti se na prvu stazu, potrebno je opremiti se za planinarenje. Kvalitetna planinarska oprema je neophodna kako bi svaki izlet u prirodu prošao sigurno i zaštićeno. Naravno, nećemo istu opremu nositi na bukvalno svaki planinarski izlet jer ćemo ono što nosimo na sebi i u ruksaku prilagoditi terenu, težini staze i vremenskim uslovima. Ipak postoji onaj dio opreme koji je neophodan. Slobodno možemo reći da postoje tri “the holy grail” planinarske opreme bez kojih ne idete na planinarske izlete. To su: gojzerice, planinarski ruksak i planinarska jakna. U ove tri stavke vaše opreme dobro je uložiti više.

Pročitajte više
Koje zimske planinarske cipele i dereze odabrati?

Cipele ili čizme predstavljaju najosnovniji i vjerojatno najvažniji dio opreme za planinarenje. Krajem XVIII vijeka čuveni Baltazar Hacquet, koji je između ostalog bio i planinar govorio je sljedeće; Planinari ne moraju ništa imati na nogama osim dobrih kožnih čizama, njihovi đonovi trebaju biti što deblji, a gornji dio mora biti izrađen od meke i debele kože.

Pročitajte više
U brda sa oprezom

Samo treba da volite brda i planine. Oni svakoga primaju u svoj luksuz i rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Ako ništa drugo, ovi i drugi usponi i padovi nas uče poniznosti, iskrenosti i poštovanju. Ova vrsta znanja je korisna u kućnom i poslovnom okruženju. Oni pomažu u rješavanju problema, tako da ih se ne uplašimo, već da ih pošteno zagrizemo i počnemo da ih rješavamo.

Pročitajte više
Savjeti za jesenje planinarenje

Planinarenje je u procvatu poslednjih godina. Iako je to prijatna aktivnost, za nju se potrebno dobro pripremiti. Pokazalo se da su nezgode u brdima poslednjih godina vrlo često posljedica loše pripreme, neadekvatne opreme i nepovoljnih vremenskih uslova. Stoga ćemo vam u nastavku predstaviti kako da izbjegnete nezgode u planinama.

Pročitajte više
Šatori za avanturiste

Oni najpustolovniji ljubitelji prirode su pravi kamperi u svojoj suštini, koji su još kao djeca naučili sve glavne zakone preživljavanja u prirodi. Zato se tamo osjećaju kao kod kuće i bezbjedno. I zato se često upuštaju duboko u divljinu, daleko od urbanih sredina i civilizacije. Tamo se mogu osloniti samo na sebe, na svoju orijentaciju i skautske vještine. Kada izađu u prirodu, tamo ostaju nekoliko dana.

Pročitajte više
Rančevi za nošenje djece

Izleti u prirodu su i porodična zabava i kvalitetno slobodno vrijeme. A ni mala djeca nijesu prepreka, da ne bismo često zalutali u brda i šume. Mališani se umaraju malo brže od odraslih, pa im u tom trenutku možemo priskočiti u pomoć.

Pročitajte više
Pitoma divljina Pivske planine

Pivske planine, barem ovaj predio koji smo obišli, bih opisala sa dvije riječi, koje možda ne idu jedna uz drugu, ali u ovom slučaju savršeno odgovaraju, a to je „pitoma divljina“.

Pročitajte više
Uživanje u planinarenju sa pravom obućom

Dolaskom proljeća priroda je živnula i nabujala, a sve duži i češći boravak u prirodi doprinosi boljem raspoloženju i opštem zdravlju ljudi. Planinarenje postaje omiljena fizička aktivnost svima koji uživaju u novim izazovima stapanja sa prirodom. Svaki novi odlazak na planinarenje je izazov koji treba shvatiti ozbiljno i za njega se pripremiti.

Pročitajte više