Sadržaj

Planinarenje

Koje zimske planinarske cipele i dereze odabrati? Cipele ili čizme predstavljaju najosnovniji i vjerojatno najvažniji dio opreme za planinarenje. Krajem XVIII vijeka čuveni Baltazar Hacquet, koji je između ostalog bio i planinar govorio je sljedeće; Planinari ne moraju ništa imati na nogama osim dobrih kožnih čizama, njihovi đonovi trebaju biti što deblji, a gornji dio mora biti izrađen od meke i debele kože.

Koje savjete o obući danas dobijaju ljubitelji planina? Još više pažnje posvećujemo onim vezanim za zimsko hodanje po brdima, koje se uglavnom smatra zahtjevnijim nego u toplom dijelu godine. Izabranoj zimskoj planinarskoj obući često dodajemo i dereze, o kojima bismo takođe mogli napisati mnogo zanimljivosti iz prošlosti. Prvi dokazi o upotrebi dereza ​​datiraju iz 315. godine prije nove ere.

U zimskom periodu duboke planinarske cipele su najbolji izbor

Ne samo za brdske predjele, duboke čizme su siguran izbor za skoro sve tipove planinskih terena. U zimskom dijelu godine gotovo su obavezna oprema, jer su veće opasnosti od sniježnih nameta, a put do planine je znatno suženiji, nepredvidiviji.

Zimske planinarske cipele pružaju adekvatnu podršku, stabilnost i zaštitu za hodanje u zimskim uslovima. Dobro štite skočne zglobove, a prednji dio čuva stopala od mogućih udaraca u prste. Robusni đonovi su dizajnirani da spriječe klizanje. Izrađene su od kvalitetnog materijala, obično opremljene membranama ili materijalima koji sprečavaju ulazak vode.

1

Salomon QUEST 4 GTX

1

Salewa MTN TRAINER LITE MID GTX

1

adidas TERREX AX4 GTX W

1

McKinley ANNAPURNA AQX

Dereze su dobrodošle zimi

Svaki put kada zimi idemo u planinu, dereze moramo staviti u ranac. Njihova upotreba je neophodna na zaleđenom tlu, na ledu i raznim sniježnim površinama. Takođe na različitim padinama i visinskim pojasevima. U osnovi, dereze se dijele na nekoliko tipova: planinarske, planinarsko-penjačke, penjačke, krute dereze i mini dereze.

  • Planinarske imaju od 8 do 10 zubaca i namijenjene su za upotrebu na snijegu pri šetnji i turnom skijanju. Pogodni su za sve vrste cipela.
  • Planinarsko-penjačke dereze imaju 12 zubaca, prednji zubi su horizontalni. Njihov spektar upotrebe je najširi. Pogodne su za polutvrde i tvrde zimske cipele.
  • Penjačke dereze sa 12 zubaca sa vertikalnim prednjim zubima namijenjene su penjanju i pričvršćuju se samo za tvrde zimske gojzerice.
  • Krute dereze su potpuno nepokretne, i kao takve su za većinu korisnika potpuno neprikladne. Ako idete i zimi u planine i cepin je obavezna oprema, da se možete zaustaviti u slučaju klizanja ili pada.
  • Mini dereze su izbor za zaleđene lakše ili ravnije staze i daleko najpopularniji izbor za svakodnevne ture do najbližeg brda.
1

Veriga MOUNT TRACK

1

Veriga FAMILY TRACK W

1

Veriga ICE TRACK

1

Veriga CITY TRACK