Sadržaj

Planinarenje

Vodič za idealnu odjeću i obuću za planinarenje. Proljeće je kao stvoreno za prve planinarske korake. Dani traju duže, vrijeme se poboljšava, priroda budi – scenario kao stvoren za planinarske avanture. No, prije nego se odvažite uskočiti u gojzerice i uputiti se na prvu stazu, potrebno je opremiti se za planinarenje. Kvalitetna planinarska oprema je neophodna kako bi svaki izlet u prirodu prošao sigurno i zaštićeno.

Naravno, nećemo istu opremu nositi na bukvalno svaki planinarski izlet jer ćemo ono što nosimo na sebi i u ruksaku prilagoditi terenu, težini staze i vremenskim uslovima. Ipak postoji onaj dio opreme koji je neophodan. Slobodno možemo reći da postoje tri “the holy grail” planinarske opreme bez kojih ne idete na planinarske izlete. To su: gojzerice, planinarski ruksak i planinarska jakna. U ove tri stavke vaše opreme dobro je uložiti više.

Gojzerice

Postoje razni brendovi i modeli gojzerica, a koje ćete odabrati zavisi od vrste planinarskih izleta, ali i ličnim preferencama. Dok pojedinim planinarima odgovara jedan konkretan brend, druga stopala se u istim cipelama ne osjećaju ugodno.

Planinarske cipele možemo razlikovati prema godišnjem dobu. Postoje univerzalne gojzerice koje možete nositi tokom cijele godine, ali imajte na umu da one nijesu za teže zimske uspone. Postoje zimske gojzerice, ali isto tako u ponudi se nalaze i laganije verzije planinarskih cipela koje su za laganije terene, manje zahtjevne uspone i toplije dane.

Koji model ćete odabrati, zavisi od toga kada i kako planirate planinariti. Ako će vaši izleti biti pretežito lagani, na pitomom šumskom terenu i tokom toplijih dana, nema potrebe da nosite teške i glomazne gojzerice. Ako niste sigurni gdje će vas vaša planinarska karijera odvesti, odlična opcija su univerzalne višesezonske gojzerice. A ako se krenete ozbiljno baviti planinarenjem, svoju kolekciju ćete kasnije dopuniti zimskim gojzericama.

Savjet prilikom kupovine obuće

U kupovini gojzerica se uputite u popodnevnim satima kada su vaša stopala umorna i već pomalo natečena. Pravilo je da se kupuje minimalno pola broja veći model, što zbog planinarskih čarapa, što smo umornih i natečenih nogu. Tako sprečavate stvaranje žuljeva i nabijanje stopala o gojzericu prilikom hodanja. Obujte obje gojzerice i napravite par koraka. Mnoge prodavnice nude i isprobavanje gojzerica na simuliranom terenu kako biste osjetili kako vam se noga ponaša prilikom uspona i silaska.

Jedno je univerzalno pravilo: koliko god vam se gojzerice sviđale i/ili bile na popustu, ako osjetite da vas negdje stiskaju, nabijaju ili stvaraju bol, nemojte ih kupiti. Jer če takve gojzerice na terenu će vaš izlet pretvoriti u noćnu moru.

Planinarski ranac

Za razliku od gojzerica, planinarski rančevi se dijele prema litraži. Litraža istovremeno označava je li ranac prilagođen za jednodnevne ili višednevne izlete. Ako u početku ne planirate ići na višednevne izlete, nema potrebe da kupujete velik ranack i natrpavate ga stvarima – što je ranac teži i hodanje je teže.

Za jednodnevne izlete dovoljan je ranac od 18-30 l, za višednevne bez nošenja šatora 30-55 l, dok se litraža za duža putovanja kreće od 40-65 l, a ako na njih planirate nositi šator i od 65 l nadalje.

Ranac treba biti prilagođen vašem tijelu i potrebama. To znači da niže i sitnije osobe ne bi trebale nositi ranac sa pretjerano velikom litražom – do 45 l je dovoljno. Prilikom kupovine, ranac stavite na leđa, prilagodite vezice, provjerite žulja li vas negdje ili zateže. Ako je to slučaj s praznim rancem, najvjerojatnije će vaša leđa patiti kad ga jednom napunite. Slobodno zamolite prodavca da ranac napunite sa stvarima kako bi dobili osjećaj težine na leđima. Također je dobro da ruksak ima više džepova kako bi bolje raspodijelili svoju planinarsku opremu.

Planinarske jakne

U planinarsku jaknu uvijek treba uložiti više jer je upravo to sloj koji će vas štiti od raznih vremenskih nepogoda, kao što su kiša, vjetar ili snijeg. Vodeća podjela je ona na hard shell i soft shell jakne. Hard shell jakne su vodootporne jakne sa kapuljačom koje su izdržljive. Istovremeno štite od kiše i/ili snijega i vjetra, ali su manje prozračne. Soft shell su mekanije, prozračnije i elastičnije jakne te pružaju više mobilnosti. One takođe štite od vjetra i kiše. Imamo i wind stopper jakne, koje nude posebnu zaštitu od vjetra.

Tu su i zimske jakne čija je vodeća funkcija da štite od niskih temperatura. Koju jaknu odabrati, takođe zavisi od vrste izleta i terena. Ako ne planirate da idete na visoke planine, za početak vam nije potrebna zimska jakna. Oko izbora između hard shell i soft shell jakne često se vode razne rasprave. Na kraju se svodi na to šta kome odgovara i na kakvu vrstu izleta osoba planira ići. Ako volite prozračnost, osjećate se sputano u komadima grubljeg materijala, onda hard shell jakne nijesu za vas.

Prilikom kupovine jakne pripazite da ona ne bude uska, niti da igdje steže. Računajte da ćete ispod nje uvijek imati minimalno jedan do tri sloja odjeće. Jakna vam prije svega treba omogućiti potpunu slobodu kretanja. Isprobajte i kapuljaču koja treba dobro sjesti i prekriti cijelu glavu.

Odličan izbor su jakne koje imaju prilagodljivu kapuljaču uz pomoć vezica ili ugrađenih žica. Dobro bi bilo da jakna ima pokoji džepić kako biste u nju mogli staviti pojedine važne sitnice, koje vam trebaju biti pri ruci.

Ostatak planinarske odjeće

Nakon što ste uložili u kvalitetne gojzerice, planinarski ranack i jaknu, vrijeme je da do kraja složite svoj planinarski outfit. Za zimsko planinarenje prvi sloj se sastoji od podgaća i podmajice od kojih preporučujemo one od merino vune. Ovaj sloj se nosi kada su temperature izuzetno niske i/ili ispod minusa. U suprotnom se prvi sloj sastoji od majica kratkih rukava. Planinarske majice su redom napravljene od posebnog brzosušećeg materijala (nikako nemojte u planine ići u pamučnoj majici).

Kupite minimalno dvije majice jer ćete se možda nakon težeg uspona htjeti presvući, kako se ne bi prehladili. Drugi sloj se sastoji od majice dugih rukava (poželjno s kapuljačom), na patent koje su takođe napravljene od posebnog materijala. Postoje deblje i tanje verzije, one od flisa ili s udjelom vune. A koju ćete odabrati zavisi koliko ste zimomorni, i naravno, od vrste planinarskog izleta.

Neizostavne su kvalitetne čarape za planinarenje koje se brzo suše, i tako smanjuju mogućnost stvaranja žuljeva. One od merino vune se nose za vrijeme hladnijih dana. Kada su planinarske pantalone u pitanju, debljina zavisi od godišnjeg doba. Za proljećne izlete će  poslužiti klasične planinarske pantalone ili helanke. One prije svega trebaju biti udobne, nigdje ne stiskati i omogućiti slobodu pokreta. Ako ste više zimomormna osoba, duge pantalnone ćete nositi i ljeti. Za one koji se brzo ugriju, na raspolaganju su kratke planinarske pantalone. U vašem rancu je uvijek korisno imati traku za glavu, takozvani buff ili planinarsku kapu – kako biste se zaštitili od sunca, ali i vjetra koji zna iznenaditi.

Brendovi planinarske odjeće i obuće nude raznolik asortiman u kojem svako može pronaći idealne komade. Planinarsku obuću i odjeću ćete uvijek prilagođavati terenu i vrsti planinarskih izleta. Zato prije kupovine dobro razmislite koji su vam planovi. Svaki komad opreme treba biti prilagođen vašim individualnim potrebama. Jer samo tako u planinama neće razmišljati o žuljevima, bolovima u leđima ili hladnoći. Dobra oprema omogućava da u svojim planinarskim izletima uživate sigurno i neopterećeno.