Sadržaj

Plivanje

Ljeto nam polako, ali sigurno kuca na vrata i vrijeme je za kupovinu najvažnijeg  komada sezone – kupaćeg kostima! Odabir kupaćeg kostima može biti teška odluka, i čini se da postoji beskrajan izbor stilova i oblika. Može biti stresno, ali ne mora biti beznadežno. Dakako, postoje neke stvari koje bi trebali uzeti u obzir kada odlučujete koji kupaći kostim odabrati. Prije nego što jednostavno „zaronite“ u ono što je moderno ove sezone, uzmite u obzir faktore koji su ključni kod odabira kupaćeg kostima.

Kombinujte i uskladite

Odabir savršenog kupaćeg kostima počinje kombininovanjem i slaganjem vaših omiljenih komada. Mnogi ljudi nemaju istu veličinu za gornji i donji dio, pa počnite tako što ćete pronaći pravu veličinu za svoj tip tijela. Zatim odaberite količinu pokrivenosti i podrške (jednodjelni, dvodjelni) koju želite na temelju osobnih preferencija i načina na koji ćete koristiti svoj novi kupaći kostim.

Ako ste strastveni ljubitelj sunčanja koji želi savršenu preplanulost, manje prekrivanja omogućiće vam više izlaganja suncu. Ako vam dan iz snova na plaži znače igranje odbojke, veslanje na SUP-u ili duga plivanja, tada će vam veća pokrivenost pružiti podršku i zaštitu od sunca.

Miješanje i slaganje omogućava vam da imate cijeli  raspon kupaćih kostima, sa samo nekoliko ključnih komada. Za roditelje mališana, pobrinite se da njihov kupaći kostim može izdržati test povlačenja i puzanja – ostaće na mjestu čak i ako ga malene ručice povlače u bazenu ili dok na sve četiri grade pješčane dvorce na plaži.

Pronađite pravi stil

Ključ pronalaska savršenog kupaćeg kostima je odabir pravog kroja . Svako tijelo je idealno za plažu, a pronalaženje pravog stila za vaš oblik pomoći će vam da se osjećate udobno i samouvjereno u novom kupaćem. Kako biste pronašli savršeni kupaći kostim, važno je znati svoj tip tijela. Stilovi i veličine kupaćih kostima razlikuju se zavisno o bokovima, struku i grudima. Izmjerite svaki kako biste odredili svoj oblik.

  • Dijamantni oblik: uravnotežena ramena i bokovi, širi u struku
  • Pravougaonik: uravnotežena ramena i bokovi, malo ili bez definicije struka
  • Obrnuti trougao: šira ramena ili veće poprsje, uži bokovi
  • Oblik trougla: uža ramena ili manje poprsje, puniji bokovi
  • Oblik pješčanog sata: uravnotežena ramena i bokovi, dobro definisan struk
Izmjerite svoju veličinu

Pronalaženje prave veličine ključno je za odabir kupaćeg kostima koji je i moderan i udoban. Kupaći kostim koji je preuski ili prelabav može izgledati nimalo laskavo i spriječiti vas da pokažete svoje omiljene atribute. Evo jednostavnog vodiča kako izmjeriti svoju veličinu;

  • Torzo: Pređite metrom dijagonalno preko tijela od ramena, preko najpunijeg dijela poprsja, između nogu i natrag do početne tačke.
  • Poprsje:Dok nosite grudnjak sa opuštenim rukama pored sebe, izmjerite najpotpuniji dio grudi, držeći mjernu traku paralelno sa podom.
  • Struk: Pratite isprekidanu liniju za mjerenje. Izmjerite oko struka, dok ste u donjem vešu, na najužem mjestu. Dodajte nekolika cm za udobnost.
  • Visina: Stanite bosi sa malo rastavljenim stopalima i leđima okrenutim prema zidu. Izmjerite od poda do vrha glave.
Osnovne stvari tokom kupovine

Kada isprobavate kupaći kostim, obratite pažnju na sve. Da li trake lako padaju? Ako imate veće grudi, uzmite u obzir gornji dio koji ima ugrađen grudnjak sa donjom žicom kako biste bili sigurni da imate dovoljno podrške za svoje grudi i da vam naramenice ne urezuju ramena. Ako imate manje grudi, razmislite o kupaćem kostimu koji vam daje dovoljno prostora da dodate podstavu ako tako želite. Za donji dio, provjerite kako se uklapa oko stomaka i kukova. Da li se negde seče ili stvara izbočine koje bi vam bile neprijatne? Uvjerite se da je pristajanje oko nogu i pokrivanje leđa dovoljno za vaše potrebe. Napravite nekoliko čučnjeva i sagnite se da biste bili sigurni da sve ostaje na mjestu.

Upotpunite svoj izgled

Kada budete znali kako da izaberete kupaći kostim, podignite svoj ljetnji izgled na viši nivo sa pravim završnim detaljima. Naravno, birajte komade koji će vam služiti cijelo ljeto, a ne samo odlazak na plažu. Dobre sandale, japanke ili papuče savršena su opcija za opušteni ljetnji izgled podjednako za odlazak na plažu kao i za koktel! Ljeto zahtijeva lagane komade odjeće, pa izaberite ono što će vam pomoći da se osjećate dobro, ali i da izgledate dobro! Preplanuli ten će izgledati najbolje uz šorts, dok su platnena torba za plažu, naočare za sunce i šešir za sunce dodaci sa kojima se možete poigrati kako biste upotpunili svoj izgled. Kombinujte i igrajte se raznim teksturama, dezenima i printovima i uživajte u ljetu!