Sadržaj

Zimski sportovi

Zima za sportske romantičare. Da li  ste čuli za krpljanje? Iako je ova zimska aktivnost možda manje poznata, ona je odličan način da otkrijete najskrivenije sniježnije kutke naše prirode. Sa krpljama možete doživjeti zimu na veoma poseban način, a istovremeno ćete učiniti mnogo dobrog svom tijelu. Sa odgovarajućom zimskom obućom i krpljama u bilo kom trenutku možete ići na zimski izlet u prirodu. Veoma poseban doživljaj je svakako kada padne mnogo snijega – tada priroda postaje posebno magična. Pitate se zašto?

Doživite svu ljepotu prirode zimi uz krplje

Svi vi koji ste ikada probali krpljanje znate da je to nezaboravna zabava i odličan trening. Sve što vam je potrebno je snijeg su štapovi i par krpeli. Kao i mnogo dobre volje i pozitivne energije. Ako ste tek počeli da se bavite krpljanjem, sigurni smo da će to uskoro postati vaša omiljena zimska aktivnost.

Kretanje na krpljama je u osnovi hodanje po snijegu, sa posebno prilagođenom obućom ili krpljama. One imaju veću površinu od vaših planinarskih čizama, tako da vam stopalo ne tone duboko u snijeg kada zakoračite. Sa krpljama možete hodati po dubokom i mekom snijegu bez većih poteškoća.

Koliko je lako hodati sa krpljama govori i činjenica da je u sniježnim predjelima svijeta ovo glavni način hoda od jednog mjesta do drugog. U našoj zemlji krpljanje je u poslednje vrijeme jedan od popularnijih oblika rekreacije.

Pozitivni efekti krpljanja

Slično drugim oblicima rekreacije, krpljanje ima mnogo pozitivnih efekata na naš organizam. Aktivnost bi se mogla uporediti sa planinarenjem, osim što vam je u ovom slučaju apsolutno potreban snijeg. Pošto koristite štapove kada hodate, radite na praktično svim mišićima svog tijela i jačate srce i pluća.

Činjenica je da krpljanjem utičemo na bolje opšte stanje i zdravlje. Ali najbolja stvar je to što tokom hoda u krpljama otkrivate najskrivenije kutke prirode i uživate u jedinstvenim pogledima na sniježnu prirodu.

Koja vam je oprema potrebna za krpljanje?

Za bezbjedno i bezbrižno krpljanje najvažnija je odgovarajuća oprema. Od toga zavisi i naše blagostanje, pa vodite računa o sljedećim djelovima opreme:

  • Cipele za snijeg koje su napravljene od aluminijuma, gume ili drugih visokotehnoloških materijala. Kao rezultat toga, oni su lakši, izdržljiviji i zahtevaju manje održavanja. Ako ne planirate da kupujete bitve, svakako ih možete iznajmiti u svim zimskim centrima.
  • Cipele za planinarenje koje će obezbijediti najbolji kontakt sa krpljama. S obzirom na to da ćete sa njima šetati po snijegu, svakako preporučujemo vodoodbojnu obuću koja će vam stopala zagrijati uprkos kontaktu sa snijegom.
  • Štapovi za hodanje koji će vam pružiti podršku i ujedno olakšati penjanje na brdo. Važno je da stubovi na kraju imaju široke krplje koje sprečavaju prekomjerno potonuće u snijeg.
  • Odgovarajuća odjeća koja će vas zaštititi od hladnoće i vjetra. Ne pretjerujte sa debljinom odjeće, obratite više pažnje na to da je odjeća vodoodbojna i topla. Izaberite nekoliko tankih slojeva odjeće koje možete da skinete ako vam postane vruće. Za krpljanje preporučljivo je koristiti gamaše koje sprečavaju ulazak snijega u vašu obuću.

Kada idete na dugu šetnju sa krpljama, ne zaboravite rezervnu odjeću. Uvijek imajte dovoljno tečnosti sa sobom, tako da je termosica sa toplim čajem obavezan dodatak u rancu. Kada idete na krpljanje po mraku, ne zaboravite na čeono svijetlo, koje će aktivnost učiniti bezbjednijom.

Otkrijte zimu u Crnoj Gori – sve je moguće sa krpljama!

Šetnja kroz netaknuti snijeg na krpljama pravi je izazov. Planine Crne Gore nude izvanredne predjele za hodanje na krpljama, čak i noću, uz pomoć baklji.

Uz odgovarajuću opremu, sa krpljama možete ići praktično gdje god želite. Potraži atraktivne staze u Plavu, na Prokletijama ili na Durmitoru, Bjelasici, Sinjajevini, Lovćenu…

Crno jezero – Ski centar Savin kuk

Staza za hodanje na krpljama markirana je zimskom markacijom i pogodna je za korisnike svih uzrasta. Staza prolazi kroz šumu smrče i jele s blagim usponima i padovima, od najvećeg ledničkog jezera u masivu Durmitora – Crnog jezera do Ski centra Savin kuk (i obrnuto).

Hodanje ovom stazom pruža drugačiji doživljaj prirode Durmitora zimi, jer prolazi kroz stanište raznih šumskih životinja čije se prisustvo uočava u tragovima na snijegu.

Za ovu laku rutu, potrebna su dva sata, staza je dugačka 6.7 km.

Nedaleko od Plava, na planini Kofiljača, na lokalitetu Paljevi možete pronaći istoimenu stazu u obliku osmice. Zanimljiva rutu, dugačka 6.6 km, prelazi se za oko 5 sati. Polazna tačka ove rute je vikendica “Zuvdijin konak”, do koje iz Plava treba pola sata vožnje makadamskim putem.