Sadržaj

Fitnes

Postoji 101 način zagrijavanje prije vježbanja, a to nam govori koliko je važan taj dio treninga. Ipak, često se mogu vidjeti i oni koji, nakon ulaska u teretanu i presvlaćenja, direktno kreću sa glavnim dijelom treninga, a to je suludo.

Loše navike

Navika da trening započnemo bez zagrijavanja, ili pogrešnim načinom zagrijavanja, potiče od nekog starijeg trenera fudbala ili profesora fizičkog vaspitanja  iz našeg dječačkog perioda. Tim načinom klasičnog, odnosno ustaljenog zagrijavanja se ne može napraviti nikakva progresija u pokretljivosti pojedinih zglobova, već se samo “razdrmaju” naši zglobovi, koje inače ne koristimo dobar dio dana.

Savremene trenažne metode, koje su zastupljene u teretani, ali i u ostalim sportovima, preporučuju  način zagrijavanja koji ima za cilj da zagrije naše zglobove i mišiće, ali i da napravi progresiju veće pokretljivosti u pojedinim zglobovima.  Tu se prije svega misli na zglobove ramena i kuka, jer su upravo ti zglobovi najizloženiji kod ljudi koji veći dio dana provode sjedeći.

Vježbe mobilnosti-mobilizacije su unijele promjenu u savremeni trenažni proces.

Vježbe mobilnosti

Mnogi od nas dobar dio dana sjede i jako im je teško otpočeti neku aktivnost, a da ne osjećaju bol u leđima. Vježbe u narednom videu su idealna kako za sve vježbače tako i za ljude koji su neaktivni tokom dana.

Ova vježba se naziva “kamila – mačka”. Vježba služi da pripremite mišiće leđa za trening, kako bi izbjegli povredu tokom treninga.

Vježba za mobilnost kukova. Izvodi se tako što jednu nogu ispružite, tako da koljeno bude savijeno pod uglom od 90 stepeni. Drugu nogu postavite iza sebe, opruženu koliko vam to vaša fleksibilnost dozvoljava. Bitno je da samo koljeno i stopalo dodiruju tlo.

Ukoliko ste prvo ispružili lijevu nogu, desnu ruku spustite ravno, da dlanom dodirujete tlo. Laktom desne ruke pokušajte da dohvatite tlo, zatim je skroz ispružite iznad sebe. Ponovite ove pokrete po 10 puta, sa obije strane.

Vježba pod nazivom “šestar”. naziv je dobila po pokretu koji se izvodi tokom ove vježbe, koji podsjeća na pokrete šestara.

Ova vježba je idealna za zagrijavanje i mobilnost ramenog pojasa. Svi redovni fitnes rekreativci znaju koliki rizik od povrede nosi treniranje sa nezagrijanim ramenima. Ovo je vrlo jednostavna vježba koja ća značajno umanjiti šansu za povredu ramenog pojasa.