Sadržaj

Plivanje

Plivanje, omiljena ljetnja aktivnost u moru ili bazenu. Ljeto je pred nama. Sunčano vrijeme je inspiracija za mnoge aktivnosti, pa tako dolazi vrijeme kada je plivanje, česta i omiljena rekreacija, ali nekada i jedini način da se rashladite. Da li ćete ovog ljeta plivati u bazenu, moru, jezeru ili rijeci, ovisi od ličnih želja i planova za ljetovanje. Kako god da odlučite, mišljenja smo da sve opcije imaju svoje prednosti, kao i mane.

Ljeto na moru

Ukoliko ste već isplanirali ljetovanje na moru, sigurni smo da ćete uživati u mirisu mora, zalasku sunca na plaži, morskoj soli, jodu i klimi, koja će pozitivno uticati na vaše zdravlje. Sportske aktivnosti i zabava na plaži nose posebnu energiju i dugo se pamte, jer je morski ambijent poseban i neponovljiv. Za sportske aktivnosti i uživanje na plaži preporučujemo vam kvalitetne kupaće kostime, koji se brzo suše i imaju UV zaštitu.

Naoružajte se sa loptama za vodu, jer je more idealan teren, zbog toga što uvjek možete naći dovoljno mjesta za igru, pri čemu nećete smetati drugima. Bazen koliko god bio velik, ovakvu vrstu zabave teško može neometano praktikovati. Samo u moru možete uživati u ronjenju i istraživanju vodenog svijeta. Za to će vam biti potrebne maske za ronjenje, disaljke i peraje. U dobro opremljenim sportskim prodavanicama možete pronaći odličan asortiman maski za ronjenje i kvalitetnih peraja.

Na žalost, za mnoge je odlazak na more veliki finansijski izdatak. Ako se uzme u obzir da se mogu dogoditi vremenske neprilike koje će uticati na pojavu velikih valova,  i onemogućiti bezbrižno kupanje. Kao i nepovoljne struje, koje mogu nanijeti meduze i alge, onda je svakako bolja i sigurnija investicija bazen. Ako ne volite gužve na plaži, možete otići sa prorodicom ili prijateljima u kuću sa bazenom, i uživati u svom miru i ritmu, i maksimalno iskoristiti svoj odmor. Uz bazen, cjeđeni sok i omiljena muzika –  imati ćete svoju privatnost i zabavu po svom ukusu.

Roditelji sa djecom vole bazene

Za roditelje sa djecom bazen je odlična opcija, jer mogu biti opušteniji. Djeca su im na oku i nema opasnosti od dubina i struja kao na moru. Bazen je odličan izbor za početnike u plivanju, koji će lakše preplivavati sa jednog na drugi kraj bazena.

Bazen preferiraju i sportisti, koji posvećeno plivaju, jer im omogućava efikasnije treniranje. U ponudi se mogu naći i bazeni koji su punjeni termalnim vodama ili sa morskom vodom, što je svakako bolja opcija od hlora u bazenu.

Ipak prilikom izbora bazena vodite računa da higijena bude na visokom nivou, da bi se izbjegle neželjene posljedice. Bilo da ste izabrali more ili bazen za omiljenu ljetnju aktivnost, kao što je plivanje, ne zaboravite da zaštitite svoje tjelo i osjetljive oči. Krema za tjelo sa UV faktorom je obavezna priprema za izlazak na sunce. A naočare za plivanje će zaštititi vaše oči, dok naočare za sunce ponesite kao zaštitu ili kao modni detalj za ovo ljeto.