Trčanje

Važnost sportskih grudnjaka

Pitate li estetske hirurge, jednoglasno će reći da je grudnjak jedan od najvažnijih dijelova ženske garderobe. Mnoge žene ponekad čine grešake pri odabiru grudnjaka. Zato stručnjaci često postavljaju pomalo cinično pitanje: “Ne nosite ‘grudnjak’ samo zato da bi vas grijao?” Anatomija ženskog tijela ima određene specifičnosti i grudi su svakako jedna od njih. To je dio tkiva koje nema mišiće, što znači da nema podršku, i samim tim izloženo je gravitaciji. Zbog toga je ženama vrlo važno pružiti dovoljan nivo podrške svojim grudima. Kako u svakodnevnom životu, tako i, naravno, u sportskim aktivnostima, gdje je ovaj dio tijela još više izložen. Grudnjaci od mekanih materijala i s uskim naramenicama niijesu na visini zadatka. Sportski grudnjaci jesu! “Kada bi žene stalno koristile sportske grudnjake ili barem slične proizvode, ne bi ni poznavale problem opuštenih grudi”, rijeći su jednog od najpoznatijih estetskih hirurga. On savjetuje korišćenje sportskih grudnjaka za svakodnevnu upotrebu.

Materijali i naramenice

Po čemu se sportski grudnjaci razlikuju od običnih? Glavnu razliku čine materijal i naramenice. Sportski grudnjaci izrađeni su od kompaktnih materijala, koji sami po sebi pružaju znatan stepen podrške i kompresije. Pa osiguravaju da grudi budu na mjestu tokom bilo kojeg oblika kretanja, i da se ne pomiču. U sredini se nalazi poseban stabilizator koji kontroliše kretanje, a sličnu funkciju ima i poseban porub. Od posebnog značaja je širi donji rub koji pruža osnovnu podršku i stabilnost. Košarice su obložene s unutarašnje strane, i pružaju željenu udobnost.

Dodatnu podršku daju naramenice, koje sve zajedno drže uspravno. Stoga su sportski grudnjaci obično opremljeni širim naramenicama, ali postoje i verzije koje se ukrštaju na leđima na različite načine. Prije svega, preporučuje se da naramenice budu podesive, što omogućuje dodatna podešavanja. Ovo zadnje omogućuje i kopča, koja nudi nekoliko nivoa pričvršćivanja. Takođe je važno da naramenice budu podstavljene, i da nemaju “oštre” šavove koji bi mogli iritirati kožu.

1

adidas YO ESS LS BRA

2

Nike SWOOSH WO MEDIUM SPORTS BRA

3

adidas AEROKNIT BRA

4

Energetics EWELINA 2 WMS

Vrste naramenica

Samopodešavajuće naramenice: pogodne za treninge niskog intenziteta
Podstavljene naramenice: udobne za nošenje, posebno za žene s većim grudima, dobrodošle za treninge srednjeg do visokog intenziteta
Podesive naramenice: za treninge visokog intenziteta
Fiksne naramenice: zavisno od debljine: tanke trake prikladne su za treninge niskog ili srednjeg intenziteta, deblje za treninge srednjeg do visokog intenziteta

Vrste materijala

Mesh: prozračni materijal odnosni mrežica koja osigurava brzo sušenje
Funkcionalna tkanina: upija znoj i brzo se suši, takođe može biti antimikrobna tkanina, koja sprečava nastanak neugodnih mirisa
4-smjerna rastezljivost: izuzetna udobnost i podrška pri kretanju u svim smjerovima
Minimalna rastezljivost: prikladnija za jače grudi kojima je potrebna veća podrška i kontrola pokreta
Glatki šavovi: manje iritacije, veća udobnost nošenja
Ljepljeni šavovi: udobnost bez iritacije kože, obično se postavljaju na naramenice, ispod ramena i donji rub
Bešavni materijal: maksimalna udobnost, prikladniji za treninge niskog do srednjeg intenziteta

Među brojnim prednostima korištenja sportskog grudnjaka vrijedi spomenuti sljedeće:

Smanjenje neugodnosti

Čak i uz osnovne pokrete kao što su trčanje i hodanje, grudi se pomjeraju. Sportski grudnjak im pruža podršku, uz pomoć koje su čvrsto na mjestu.

Smanjenje boli

Pomicanje i poskakivanje grudi tokom tjelesne aktivnosti, takođe može biti prilično bolno. Korišćenje sportskog grudnjaka prilično će riješiti ovaj problem.

Odbijanje neželjenih pogleda

Grudi su često predmet neželjenih muških pogleda. Ako koristite sportski grudnjak, imat ćete mir pred nepozvanim parom očiju u fitness dvorani.

Sportski grudnjaci postali su dio mode

S vremenom su sportski grudnjaci postali potpuno samostalan komad sportske odjeće, ujedno i svojevrsni modni dodatak. Mnoge  ih nose samostalno, i koriste ih za sportske aktivnosti kao i u slobodno vrijeme.