Sadržaj

Planinarenje

Planinarska staza se mjeri  ljepotom pogleda

Bosača – Jeblan jezero – Momčilov grad

By Ana i Momir

Ovaj put vam pišemo o planinarskoj turi koju nikako ne treba propustiti u zimskim uslovima, a to je tura do Jablan jezera, takozvanog ogledala Crvene grede.

Durmitor je inače nestvarno lijep kada je pokriven snijegom, a ova tura pruža sve ono najbolje od Durmitora. Pogled na okomite vrhove, šetnju kroz četinare pokrivene snijegom, prolazak kroz selo koje vas na trenutak vrati u neko drugo, jednostavnije vrijeme.

Ali i mir i tišinu koju može da pruži samo planina okovana snijegom.

Krećemo…

Petak, 4. mart, je bio savršen dan da odradimo ovu turu, jer je dan bio sunčan i bez vjetra.

Put je bio pročišćen skoro do samog sela Bosača, gdje smo ostavili auto i otpočeli šetnju, neko na krpljama, a neko na turnim skijama.

Planinarska staza na početku ne skreće u selo Bosača, već se odmah odvaja ulijevo ka šumi, dok pogled na Bosaču ostaje ispod vas.

Zanimljivost vezana za selo Bosača jeste da je to stalno naseljeno mjesto na najvećoj nadmorskoj visini (1600 mnv) na Balkanu. Istina je da na ovoj turi nijesmo sreli mnogo stanovnika Bosače, svega nekoliko, pa ne znamo da li će ovo magično mjesto još dugo nositi ovu titulu.

Kada se krene od sela Bosača ka šumi, nailazi se na staru sesosku česmu, gdje je voda tekla uprkos minusu i snijegu. Kada uđete u šumu stalno se penjete uz umjeren uspon. Uspon je u zimskim uslovima, a posebno u slučaju nedostatka opreme (krplji ili skija), naporan zbog visine sniježnog pokrivača.

U dubokom snijegu, čiji je površinski sloj bio praškast i mek, pravili smo prtinu krpljama i turnim skijama. U ovom dijelu staze postoje markacije, ali su bile slabo vidljive, jer su bile sakrivene ispod grana pognutih pod težinom snijega.

Nakon kretanja kroz šumu izlazite na čistinu koja je idealno mjesto za odmor. Na ovom mjestu se pruža nevjerovatan pogled na durmitorske vrhove ( Međed, Bandijerna, Savin kuk…).

Promjena plana

Odavde staza nastavlja ivicom brda. Međutim, kada smo stigli do ovog dijela, shvatili smo da tuda ne možemo proći. Zbog velikog snijega staza nije bila vidljiva, a u nekim djeovima je provirivala stijena, pa je kretanje tuda bilo rizično.

Nakon kraćeg razmišljanja, odlučili smo da promijenimo pravac i da krenemo put Momčilovog grada, kako bismo se priključili na stazu koja do Jablan jezera vodi od Momčilovog grada.

Ovo se ispostavilo kao prava odluka, jer su nas prizori, koji su nas dočekali, oduševili.

U ovom dijelu smo koristili GPS uređaj, kako bismo ostali što bliže stazi.  Markacije se nijesu mogle vidjeti, okolina je zbog snijega bila transformisana. Pa su mjesta, koja su nam ljeti jako dobro poznata,  sad izgledala potpuno drugačije.

Crvena greda

Nakon kretanja kroz šumu od Momčilovog grada izlazi se na malu čistinu, koja je idelna za fotografije sa Crvenom gredom u pozdini. Onda se opet ulazi u šumu. Nakon kraćeg kretanja dolazite iznad Jablan jezera, koje je potpuno bilo pokriveno snijegom.

Nekom ko tu nije bio ljeti lako bi promaklo da tu uopšte postoji jezero. Iznad jezera, koje se sakrilo ispod zimskog prekrivača, okomito se uzdiše Crvena greda. Put do Crvene grede sa Jablan jezera je u zimskim uslovima jako opasan zbog lavina. Tragovi su se mogli vidjeti na padinama Crvene grede i okolnih uzvišenja.

Samo Jablan jezero je dobilo ime po cvijetu Jablanu koji u proljeće i ljeto raste oko jezera. To je livadski cvijet žute boje. No, jezero i cvijeće ovaj put nijesmo vidjeli.

Na uzvišenju iznad Jablan jezera smo malo odmorili, dok je Momir čistio skije od snijega i leda koji se uhvatio za kože.

U povratku smo krenuli do žičare kod Momčilovog grada, odakle je Momir skijao do samog sela Bosače, skoro do auta. Mi smo na krpljama, uz laganu šetnju uživali u durmitorskom predvečerju.

Ova tura je bila srednje težine, zbog visine sniježnog prekrivača (preko metar i po) i činjenice da smo morali da promijenimo maršutu. Dužina staze je oko desetak kilometara, ali je ne treba mjeriti kilometrima, već ljepotom koju nam je Durmitor pružio tog dana.

Planinarska staza se mjeri  ljepotom pogleda!