Zdravi recepti

Ukusni domaći čajevi

Ukusni domaći čajevi! Svakom travaru ponekad odjekuju riječi s planina, da za lječenje svake bolesti raste jedna biljka. Opsežno znanje o ljekovitosti domaćih čajeva uspješno se prenosi s generacije na generaciju. Danas, u poplavi hrane i pića iz cijelog svijeta, sve smo svjesniji važnosti domaćih biljaka. Bez sumnje, u hladnijim danima čaj je omiljeni napitak. Posebno se preporučuje kada se razbolimo. Čajevi su najstariji oblik medicinske upotrebe ljekovitog bilja. Topli napitci, oblozi djeluju opuštajuće, blagotvorno i ljekovito na naše zdravlje. Čajeve možete ponijeti sa sobom u termosici na zimski izlet, u školu ili se počastiti rashlađenom varijantom u toplijem dijelu godine.

U junu biljke su u punom cvatu

U mjesecu junu, početku ranog ljeta šarene livade obiluju svom svojom ljepotom. Ljekovito bilje također je u punom cvatu. Ako imate sreće da intenzivna poljoprivreda još nije osiromašila bioraznolikost u vašem kraju, obogatite svoju kućnu apoteku prirodnim biljem koje možete skupljati tokom cijelog ljeta. Naše bake znale da je zemlja bogata ljekovitim biljem i da domaći čajevi blagotvorno djeluju na zdravlje.  Pa su im uvijek imale zalihe suvih trava. A vrtovi puni kamilice, mente, matičnjaka, kadulje, majčine dušice, koprive, kima, anisa, komorača, pelina…

Čaj je ljekoviti napitak, ali nije najbolji za hidrataciju organizma

Ako ste u proljeće i ljeto bili vrijedni i sakupili dovoljno bilja, moći ćete zadovoljiti svoje potrebe, želje i birane ukuse. Svaka biljka ima svoje ljekovito djelovanje, ako ih pomiješate, lijepo se nadopunjuju. Možete napraviti voćni čaj, biljni čaj, pravi čaj ili čak čaj bez teina. Neki vole čaj s mlijekom, drugi čaj s limunom, medom ili šećerom.

Prelijevanjem sa ključalom vodom svaki dio biljke otpušta sve blagodati koje skriva u sebi čineći ukusni i organizmu naklonjeni napitak. A učinci poput ublažavanja stresa, čišćenja organizma ili podizanje energije u današnje vrijeme sigurno svakome dobro dođu.

Obično se čajne mješavine pripremaju od jednakog udjela osušenog bilja koje se čuva u staklenim posudama s poklopcem, na tamnom i hladnom mjestu. Ponekad, međutim, ukus određene biljke u potpunosti dominira, pa je važno pronaći pravi balans između ukusa i ljekovitosti. Nikako ne smijemo zaboraviti da je čaj ljekoviti napitak, a ne zamjena za piće. Prilikom ispijanja čaja uvijek pijte dovoljno tople i mlake vode. Dakle, želite se osjećati bolje, biti zadovoljniji sobom i usklađeni s okolinom, ali svakodnevni problemi dovode vaše živce u iskušenje? Popijte biljni čaj!

1. Domaći čaj za imunitet

Smjesi za jačanje imuniteta jednakim dijelovima dodajte američku slamku, paprenu mentu i suvi šipak. Dvije takve kašike mješavine prelijte s pola litra ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim popijte dvije šoljice čaja tokom dana, najbolje prije jela.

2. Domaći čaj za ublažavanje prehlade

Pomiješajte cvijetove lipe i bazge, i dobru misao u jednakim količinama. Dvije kašike mješavine prelijte s pola litra hladne vode i prokuvajte. Smjesa čaja se kuva 2 minuta i zatim se ostavi sa strane. Pustite da odstoji još nekoliko minuta. Procijeđeni čaj pijemo tokom dana.

3. Domaći čaj protiv stomačnih tegoba

U jednakim dijelovima dodajte klinčić, kim, anis, paprenu metvu, matičnjak i timijan. Pripremite pola litra hladne vode i prokuvajte. Dvije kašike čajne mješavine prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim procijedite. Preporučuju se dvije šoljice čaja dnevno.

4. Domaći čaj za smirenje i bolji san

Čajna mješavina za bolji san priprema se prije spavanja i tokom stresnih trenutaka. Pripremite mješavinu valerijane i matičnjaka u jednakim dijelovima. Kašiku smjese prelijte šoljicom ključale vode i ostavite 2 minute. Zatim popijte prije spavanja.

Domaći čajevi mogu biti naši pratioci na svakom putovanju

Ako ste strastveni planinar, dobro znate koliko je blagotvoran čaj koji pijete na vrhu osvojenog brda. Termosica je najprikladniji način za nošenje domaćeg čaja. Napitak u njemu dugo ostaje topao, a poklopac odozgo služi i kao šoljica za čaj. Možete pronaći kvalitetne termos boce brendova kao što su Stanley, Camelback i McKinley.

U zimskim uslovima termo boca je itekako dobrodošla u svim sportskim avanturama, u koje porodica kreće. Dodate li u ruksak jednu ili dvije termos boce čaja uz obavezni međuobrok za djecu, porodični izlet će biti savršen. Bilo sanjkanje, skijanje ili samo planinarenje s porodicom, još je veći užitak uz šoljicu toplog domaćeg čaja.