Sadržaj

Planinarenje

By Ana i Momir

Odabir ture uvijek zavisi od vremenskih uslova i slobodnog vremena.

Vremenska prognoza za vikend je najavila loše vrijeme, što je značilo da ćemo u planinu ići radnim danom. Zato smo morali da odaberemo turu čije trajanje ćemo uklopiti sa obavezama na poslu.

Neka bude srijeda…

I tako je pala odluka da se u srijedu, nakon završenih radnih obaveza (oko 15h) uputimo u pravcu Krnova, koje se nalazi na oko tridesetak kilometara udaljeno od Nikšića, kako bi peli vrh Ostrvicu (1836 mnv).

Poznata po jakim vjetrovima koji duvaju preko nje, visoravan Krnovo raspolaže značajnim potencijalom za korišćenje energije vjetra.

Zato se tu nalazi vjetroelektrana sa brojnim vjetrenjačama (vjetroturbinama) i dvije trafostanice.

Svaka turbina je obilježena info-tablom sa označenim položajem u vjetroparku.

U ljetnjim uslovima, kada je put prohodan, ova tura se počinje od poslednje vjetrenjače (one bliže Krnovskoj glavi). Ali u zimskim uslovima, zbog neprohodnosti puta, auto se mora parkirati kod trafostanice. Zato je trajanje ture zimi duže za tri sata u oba pravca.

Kod trafostanice na Krnovu smo stigli oko 15:30h, odakle smo i počeli turu.

Početak ture

Od trafostanice krenite ulijevo, preko krnovske visoravni ka poslednjoj vjetrenjači.

Prvi dio puta je uglavnom ravan, ali treba paziti da se izabere najbolja ruta, kako se ne bi bespotrebno spuštali i opet peli uz male brežuljke pokrivene snijegom.

Kada stignete u podnožje poslednje vjetrenjače, popenjite se direktno do nje, ili malo udesno od nje. Naći ćete se na početku grebena koji će vas voditi do samog vrha Ostrvice.

Kretanje grebenom je bez opasnosti, jer je širok i prostran. Prateći greben nailazite na dva vrha, a sa drugog vrha se pruža pogled na glavni vrh Ostrvice.

Do samog vrha slijedi lagani uspon, a na vrhu se nalazi naslagano kamenje po kojem ćete znati da ste stigli na vašu destinaciju.

Kako smo ovu turu otpočeli u popodnevnim časovima, imali smo priliku da uživamo u zalasku sunca, koji nas je svojom ljepotom ostavio bez daha.

Na samom vrhu je već bio mrak, ali smo bili nagrađeni prelijepim zvjezdanim nebom.

Na vrhu smo stavili čeone lampe, Momir je prilagodio svoju opremu za turno skijanje i u povratku skijao do podnožja. Dok sam ja na krpljama uživala u tišini iznenađujuće tople februarske noći na Krnovu.

Ako odlučite da posjetite ovaj predio, a što je naša preporuka, obavezno ponesite svu zimsku opremu. Takođe i vjetronepropusne jakne, jer je ovaj predio poznat po stalnim vjetrovima koji pokreću vjetrenjače u vjetroparku Krnovo.

U slučaju da planirate noćnu turu, birajte noći punog mjeseca, kada usljed mjesečeve svjetlosti i bjeline snijega vidljivost bude odlična, a kretanje u planini znatno bezbjednije i lakše.

Uspon na Ostrvicu je idelan za planinare početnike, jer je ova tura relativno laka i u zimskim uslovima, a ljepota ovog kraja će osvojiti svakog ljubitelja prirode.