Sadržaj

Skijanje

Kako podstaknuti dijete na zimske avanture? Ima li šta ljepše od zimskog porodičnog izleta na skijalište ili obližnji brijeg s kojega ćete se spuštati sankama? Baš i ne, mada je djeci ponekad malo teže objasniti svu ljepotu i važnost provođenja kvalitetnog vremena sa porodicom, upijanja sunčevih zraka na svježem zraku i redovne fizičke aktivosti. Odrasli već znaju računati na dugoročne koristi pa „malo pretrpe“, ali nekim je mališanima već više od pola sata na snijegu jednako smrzavanju. Puno teške opreme, duge vožnje, hladnoća, vlaga i prazan želudac. Djeca ponekad trebaju (i obožavaju) motivaciju , a ona je s vremena na vrijeme potrebna i odraslima.

Pobrinite se za osnovne potrebe

Koliko god smiješno zvučalo, pobrinite se da vašem djetetu bude toplo, da je sito i okrijepljeno. Pomozite mu u prilagođavanju temperaturi slojevitim oblačenjem. Posebno je važno da vodootpornim materijalimapantalona izbjegnete mokru stražnjicu. Rukavice na jakni pomoći će pri sprječavanju ulaska snijega u rukav. Nemojte zaboraviti ni redovnu zaštitu od sunca kako biste izbjegli izgorena lica.

Slično je sa hranom i pićem. Važno je osigurati okrepljujući doručak ujutro i sa sobom ponijeti zakusku ili užinu ako je izmijenjen djetetov raspored prehrane. Možda ni sami neće znati da su gladni pa će glad početi iskazivati razdražljivošću i nenadanim napadima ljutnje, čak ako na putu naiđu i na najmanju gomilicu snijega.

Grickalice

Hrana takođe može biti odličan motivator kad snaga vaših najmlađih krene posustajati. Lakše će provesti još sat vremena vani ako ih u automobilu čeka mala poslastica. Najbolje je što ta poslastica uopšte ne mora biti nešto slatko. Najprimamljivije će biti ono što obično ne dobivaju. Topli čaj ili drugi napitak u termosici zadovoljiće potrebu za hidratacijom.

Novi izazovi i društvo

Većina djece će ono u čemu su dobra obavljati sa većim veseljem i energijom. Djeci možete predložiti i pomoći da ispune mali izazov koji će im podići samopouzdanje i podstaknuti ih da traže još. To može biti sneško s najdužim nosom, spust niz određenu stazu, svladavanje prepreka ili učenje zavoja. Jednom kad svlada izazov, dijete će biti motivisano vraćati se na snijeg opet i opet.

Ako vaše dijete pokazuje veliku motivaciju, možete ga upisati na kurs sa profesionalcima. To može biti spas i djetetu i vama. Upoznaće prijatelje koji će međusobno postavljati nove izazove. Izlet na snijeg možete dodatno razvedriti, i to tako da djeci povedete prijatelje.

Pružiće vam pravi temelj za nove sportske avanture i pomoći vam da izbjegnete moguće povrede učenjem prave tehnike. A pritom će vas spriječiti da nehotice prenesete vlastite strahove, nesigurnosti i greške. Takođe, izlet djetetu na snijeg, pogotovo ako nema braće i sestara, ponekad se može uljepšati pozivom prijatelja.

Nemoj žuriti, snijeg se neće otopiti

I uzmite dovoljno vremena. Ništa ne kvari atmosferu na izletu više od tjeranja i žurbe. Neka dan u kojem krećete na izlet bude namijenjen samo tome. Ni vi ne morate biti najproduktivnija porodica koja će se najviše puta spustiti ili napraviti najviše zavoja… Pa šta ako vam treba pola sata za jedan mali spust? Neka vam odmor ne bude bauk. Djetetu može biti zastrašujuć cijeli jedan dan na snijegu, a sigurno i fizički naporan. Na prvim je zimskim predasima bolje priuštiti kompletno poludnevno iskustvo nego cijeli dan namrštenih lica i ljutitog izuvanja cipela naveče. Najbolja je motivacija za idući zimski izlet dobro iskustvo.