Skijanje

Top 5 modela skija za rekreativce

Top 5 modela skija za rekreativce. Prošla nas je covid godina poprilično zeznula zatvorivši brojna skijališta u Europi dok su ona bila zatrpanija snijegom nego ikad. A dok čekamo dobre vijesti, iskoristimo vrijeme i pripremimo se za sniježne radosti. Skijanje je fizički i tehnički zahtjevan sport i opasnost od povreda je stvarna. U smanjenju tog rizika pomoći će bolja fizička pripremljenost, kao i kvalitetna oprema. Pa krenimo redom.

Pripreme za skijanje počinju u gradu

Iako je za većinu odlazak na skijanje zapravo odlazak na godišnji odmor, forma koja je potrebna znatno se razlikuje od one potrebne za ljetno ležanje na plaži. Pa, kako bi bili spremni za napore koji vas očekuju, s tjelesnom pripremom potrebno početi barem dva mjeseca ranije. Dobrom adaptacijom tijela, osim što ćete spriječiti povrede, vrijeme do pojave umora biće duže, a i vaš performans će biti kvalitetniji. Zato, ako još nijeste, u posljednjem trenutku ste  da počnete pripremati svoje tijelo na poteškoće koji ga očekuju. Tu se prvenstveno misli na dovoljnu snagu mišića, pravilni balans mišićnih grupa, dobru opštu kondiciju i izdržljivost. Tako za poboljšanje opšte kondicije i izdržljivosti, a pri čemu ćete takođe jačati i mišiće, preporučuje se barem 3-4 puta nedeljno praktikovati neki od aerobnih sportova, kao što su vožnja biciklom, brzo hodanje, plivanje, trčanje, veslanje i sl. uz odlazak u teretanu kao dodatak za povećanje snage mišića.

Kaciga glavu čuva… a i skija takođe

Skijanje je jedan od sportova koji uključuje mnoštvo najrazličitije opreme i koju nosimo ili ne nosimo (ali je svejedno imamo). Zavisno od uslova, a njen kvalitet, uveliko će uticati na naš doživljaj na snijegu. Tako ćemo u kvalitetnoj, vodonepropusnoj, ali paropropusnoj skijaškoj jaknipantalonama ostati suvi, bit će nam toplo i nećemo se znojiti.

Zamislite na tren obrnutu situaciju u kojoj nam je cijeli dan hladno, a znojimo se. U trenu nestaje sva čar skijanja, zar ne? Kaciga će nam čuvati glavu doslovno, a rukavice osim štititi ruke od povreda i ogrebotina od ivice skija, brinuće se da je prstima uvijek toplo. Od sunca, vjetra ili snijega, štitiće nas kvalitetne skijaške naočare, pa ih je uvijek dobro imati u džepu.

Tu je još i brdo ništa manje važnih detalja poput skijaškog aktivnog veša, majica, marama, kapa. Što su kvalitetniji materijali, to je skijanje ugodnije. Dobra skijaška cipela brinuće se za naša stopala da im je uvijek suvo, toplo i udobno, i da nam ne nastaju žuljevi. Malo će im u tome pomoći i skijaške čarape. I na kraju, došli smo i do možda najvažnijeg dijela opreme uz skijašku cipelu, do skija. Ispravno odabrani model učiniće vaše skijanje pravim godišnjim odmorom, stoga nemojte na prvu izabrati takmičarske skije. Ima razloga zašto su određeni modeli namijenjeni rekreativnim skijašima. Na njima ćete lakše prelaziti zavoje, manje se umarati i više uživati. A to je ionako najbitnije. Zar ne? Glavno je da se skija!

1. Elan ACE SL FUSION X – Slalom je njeno drugo ime

Elan ACE SL Fusion X možemo slobodno uporediti sa „trkačkim automobilom“ među skijama. Koji u rezervoaru ima dovoljno goriva za cjelodnevno uživanje u izvođenju dugih, brzih zavoja.

 Zato je najbolji izbor za naprednije skijaše koji žele prave slalomske skije, ali ne na uštrb udobnosti. Konstrukcija od koje je izrađena omogućava lakše upravljanje ovom skijom.

Za WOW osjećaj u savršeno povezanim slalomskim zavojima brine se i potpuno nagnuta karbonska kompozitna ploča koja u tandemu sa vezovima dodatno pojačava vašu snagu i odskok na kraju zavoja. Skija je izuzetno stabilna, a njen profil pomaže vam pri brzom ulasku u zavoj.

Iako sportski karakter Elan ACE SL FUSION X govori da je to skija prvenstveno za ljubitelje klasičnog slaloma, oprostiće vam i lagano skijanje na stazi. Glavno je da se uživa, zar ne?

1
Elan ACE SL FUSION X + EMX 11.0 GW FX
1
Fischer PROGRESSOR F19 TI RT + RS 11 PR

2. Fischer PROGRESSOR F19 TI RT – Atleta među skijama

Pripremite se na neograničenu skijašku zabavu uz Fischer PROGRESSOR F19 TI RT, vodeću skiju iz Progressor serije. Ovo su izuzetno lagane skije visokih performansi pa se slobodno pripremite na visoka očekivanja na skijaškoj stazi. Nešto su šire, što im omogućava veću stabilnost i upotrebljivost na različitim podlogama i terenima i pri svim dužinama zavoja. Tako ćete, zavisno o raspoloženju, moći kombinovati duge i kratke zavoje u svim uslovima, što vam omogućava sistem dvostrukog radijusa koji kombinuje veleslalomsku i slalomsku geometriju skija. S obzirom da svojom konstrukcijom štedi energiju, ne preostaje vam ništa drugo, nego dinamično skijanje, skijanje i još više skijanja.

3. Fischer RC One Lite 72 WS SLR

Fischer RC One Lite 72 WS SLR su skije za početnice. Za sve koji žele uživati na snijegu i naučiti osnove skijanja. Skije su lijepo vodljive na tvrdim i mekanim terenima. Skije su izrađene s tehnologijom Fiber Tech, koja osigurava da skije nijesu previše zahtjevne i agresivne. To omogućava da se skije na odgovarajući način savijaju i tako olakšavaju skretanje u zavojima. Stalno prianjanje zavisi i o pritisku i znanju skijašice, koje žele izvesti zavoj prema svojim mogućnostima.

1
Fischer RC ONE LITE 72 WS SLR + RS9 SLR
1
Atomic REDSTER TI + F 12 GW

4. Atomic Redster Ti – Need for speed?

Atomic Redster TI dolazi iz već poznate Redster X serije, a namijenjen je naprednijim rekreativnim skijašima. S obzirom da su vrlo upravljive i precizne čak i prilikom izvođenja dugih zavoja pri velikim brzinama, zapravo su idealan odabir svih ljubitelja brzina. Što se tiče svojih karakteristika, ovaj model zapravo spaja najbolje od slalomskih i veleslalomskih skija. Pa se ne morate zamarati time jesu li prikladne za vašu omiljenu dužinu zavoja. Slojevi titanuma u jezgru ovoj skiji daju idealnu tvrdoću za prenos vaše snage na rubnike, tako da ćete kroz sve faze zavoja prolaziti mirno, savršeno prianjajući uz podlogu. Pri tome, ova je skija izuzetno tiha, pa neće remetiti vašu „meditaciju“ dok klizite po skijaškoj stazi.

5. Salomon S/Max X7 Ti – Uživancija na najjače

Iz radionice Salomona ovaj put odabrali smo model S/Max X7 Ti. Namijenjen naprednijim rekreativnim skijašima, koji žele maksimalno iskoristiti dan i biti na stazi do zadnje vožnje žičare. U tome će vam svakako pomoći tehnologije korištene u njihovoj izradi. Zahvaljujući kojima su prelazi iz zavoja u zavoj na ovom modelu izuzetno precizni i laki. I neće vas bespotrebno dodatno umarati.

Izuzetno su udobne bez obzira jeste li ljubitelj kratkih, odrezanih ili dugih, karving zavoja. Ukoliko još niste našli svoj savršeni zavoj, nema veze. Ova svestrana skija će vam olakšati da ga otkrijete i podignete svoje samopouzdanje. Tome će svakako doprinijeti i prenos energije direktno na ivicu skije. Osiguravajući najbolji mogući kontakt skije sa podlogom. Maštate li o skijanju bez napora i maksimalno iskorištenom zimskom odmoru, Salomon S/Max X7 je idealan model za vas.

1
Salomon E S/MAX X7 TI + M11 GW