Skijanje

Recept za savršen skijaški dan!

Recept za savršen skijaški dan! Zimska idila. Osjećaj slobode i prostranstva. Beskrajna bjelina i pogledi koji ostavljaju bez daha. Druženje i zajedništvo u zabavi koja se pamti. Sve je to skijanje. Ovaj sniježni sport jedna je od najzastupljenijih rekreativnih zimskih aktivnosti. Ako ste ljubitelj skijanja, sigurni smo da se već lagano pripremate za posjetu omiljenim zimskim destinacijama. Prije svega, imajte na umu da skijanje, kao i svaki drugi sport, zahtijeva određeni nivo fizičke spremosti. Na skijaškim padinama i najmanja greška može rezultirati povredom. Upravo zato, donosimo vam savjete kako izbjeći skijaške povrede.

Fizička priprema

Prije nego što se iz udobnosti vlastitog doma uputite prema planinama, odvojite malo slobodnog vremena i dobro se pripremite, kako skijanje ne bi postalo asocijacija na jake bolove i upalu mišića. Ako vježbate cijelu godinu, odličan ste kandidat. U slučaju da ste fizički neaktivni, trebali bi vježbati minimalno tri puta nedeljno narednih mjesec dana.

Dominantne motoričke sposobnosti skijanja su mišićna snaga, stabilizacija, fleksibilnost, ravnoteža i izdržljivost, a značajno aktivne mišićne grupe su mišići   zadnje potkoljenice, gluteusa i prednje natkoljenice, mišići zdjelice i mišići trupa. Dobra fizička priprema smanjuje mogućnost nastanka povreda, sprečava upale mišića i priprema organizam na nadmorsku visinu i cjelodnevne napore.

Priprema skijaške opreme i zagrijavanje

Izuzetno bitna stavka je i skijaška oprema, čije stanje i mogućnosti mogu pridonijeti sprječavanju nastanka povrede. Pripazite na to da pancerice, vezovi i skije odgovaraju vašim skijaškim i tjelesnim mogućnostima. Najproblematičnijim dijelom smatraju se vezovi, koji su čest uzrok povreda koljena. Kako bi se to spriječilo, potrebno je pravilno ih podesiti. I da, ne zaboravite na kacigu, jer i najbezazleniji pad bez kacige može imati kobne posljedice.

Oblačite pancerice, uzimate skijaške štapove i hop na skije prema žičari i nije baš najidealniji scenario. Prije prvog skijaškog spusta ne zaboravite odraditi zagrijavanje. Morate zapamtiti da je mišiće potrebno zagrijati i istegnuti prije intenzivnog rada, kako bi se izbjegle moguće upale i povrede.

Usavršavanje tehnike

Ovo vrijedi za početnike, ali i za sve one koji nisu sasvim sigurni na skijama pa im je potrebno poboljšanje skijaške tehnike. Bez obzira na to što vaš prijatelj skija cijeli svoj život, i na skijaškoj se stazi osjeća kao kod kuće.

Obuku ipak prepustite učitelju skijanja koji će vas metodološki, korak po korak naučiti da se osjećate sigurno i da vidljivo napredujete. Zapamtite, što je bolja vaša tehnika skijanja, manje su šanse da ćete se povrijediti.

Skijajte po označenim stazama

Najvažnije pravilo za početnike, ali i sve ostale jeste da se držite poznatog terena. Na strmim terenima postići ćete veću brzinu, ali istovremeno povećati mogućnost da se povrijedite, zato svakako budite oprezni. Ne skijajte ispod žičara i van označenih staza, jer duboki je snijeg poprilično izazovan i zahtijeva sasvim drugu tehniku skijanja.

Ne pretjerujte sa skijanjem

Jasno je da želite otvoriti i zatvoriti skijašku žičaru te  maksimalno iskoristiti vrijeme na skijama, ali za to je takođe važna kondiciona priprema. Važno je pomno slušati svoje tijelo, dakle, ako osjetite umor, stanite i odmorite se, nikako nemojte pratiti ritam drugih skijaša. Nakon svakog odmora potrebno ponovno zagrijati mišiće.