Trčanje

Savjeti za najbolje skijaške destinacije!

Savjeti za najbolje skijaške destinacije! Kad jesen pređe u zimu i atmosferske temperature padnu ispod nule, ljubitelji skijanja već s nestrpljenjem čekaju da prvi put stanu na snijeg. No, kako vremenski uslovi u našoj zemlji ne dopuštaju rano skijanje, mnogi skijaški entuzijasti odlaze preko granice. Među raniocima u skijanju, svakako su najpopularnije skijaške destinacije u Austriji ili Italiji.

Austrija i Italija tradicionalno su odlične destinacije za otvaranje skijaške sezone. Vrijeme i uslovi na skijaškim stazama obično su idealni za skijaške užitke već u decembru. Nego, pridodamo li tome i pristupačne cijene ski karata i smještaja, ovo je definitivno najbolji izbor za otvaranje skijaške sezone. A gdje bi u Italiji i Austriji već u decembru uslovi na skijalištima mogli biti tako dobri da u potpunosti zadovolje potrebe i želje najvatrenijih skijaša?

Ski opening 2021 – Austrija

Katschberg je vrlo popularna destinacija. Skijaške staze su inače već u decembru toliko dobro pripremljene, da omogućavaju vrhunsko skijanje na stazama različitih nivoa težine. Skijalište je pogodno za porodice kao i za iskusne skijaše, koji takođe mogu prisustvovati raznim prazničnim događanjima uoči Božića.

Bad Kleinkircheim jedno je od najpoznatijih skijališta u Koruškoj u Austriji, njihova skijaška ponuda je savršeno nadopunjena tradicijom termalnih kupališta. Odlična prilika za opuštanje u slučaju da vrijeme ne dopušta optimalne uslove za skijanje. Najveća prednost skijališta je što je čak 97% staza prekriveno snijegom, pa je strah od nedostatka snijega suvišan.

Kitzbühel je legendarno mjesto Svjetskog kupa, poznato ne samo po skijaškoj stazi Streif, već i po izvrsnom skijanju na prostranim terenima i sjajnoj infrastrukturi. Još veći ugled ima po svom živahnom noćnom životu, zbog čega je posebno zanimljiv za otvaranje skijaške sezone. Kitzbühel se također smatra prvim neledeničkim skijalištem koje je svoje staze otvorilo već u oktobru.

Saalbach se smatra jednim od najboljih odredišta za Ski open, posebno za one skijaše koji su zahtjevniji u izboru staza. S jednom skijaškom propusnicom možete skijati na više od 408 km skijaških staza, ali ako tome pridodamo i garanciju debelog sniježnog pokrivača, ovo je najbolji recept za kvalitetno skijanje.

Ski opening 2021 – Italija

Alta Badia se nalazi u srcu Dolomita, pa nema sumnje da je ovo pravi izbor za otvaranje sezone. Najmodernija skijališta protežu se na čak 1200 km, što garantuje nezaboravno skijanje. Ako ste osim skijanja i gurmanski entuzijast, onda je Alta Badia najbolja destinacija za vas jer ima mnogo kulinarskih događanja.

Svojim mnogobrojnim stazama Kronplatz je pravi raj za ljubitelje carvinga, a odlikuje ga i odličan raspored, jer sve glavne žičare vode do vrha jednog brda. Svi ljubitelji noćne zabave ovdje će pronaći najveću ponudu Apres-ski partyja u Južnom Tirolu, što ga čini odličnim izborom za Ski open. Osim skijaških staza, tu je i veliki broj staza za trčanje i klizališta, pa je svestrana zabava na snijegu zagarantovana.

Arabba

Arabba se takođe nalazi u srcu Dolomita i dio je Dolomites Superski sistema. S jedne strane se preko planine Porta Vescovo možete popeti do ledenika Marmolada koje vrijedi za najviše skijalište u sistemu Dolomiti, s druge strane imate neposredan pristup Sella Rondi – svjetski poznatom kružnim putem kojim možete istraživati ogromno područje usred Unescove baštine. Sella Rondom moguće je skijati u oba smjera uz odlično označene staze (u jedan smjer vode vas narandžaste oznake a u drugi zelene), pa je tako strah da bi se izgubili suvišan. Uz staze nalazi se i puno kulinarske ponude koju možete iskoristiti za odmor uz osvježenje. Tako može svaki dan biti drugačiji skijaški dan koji zavisi o vašem raspoloženju i uslovima. To je tradicionalno planinsko selo koje nudi sve što vam treba na otvaranju skijaške sezone. Upravo zbog velikog izbora sniježnih staza i odličnih uslova na skijalištima, već dugi niz godina jedno je od najpopularnijih odredišta za Ski opening.

Civetta

Ski područje Civetta je najveće skijaško područje u regiji Veneto. Smješteno nedaleko Belluna, skijalište se smjestilo iznad mjesta Zoldo, Palafavera i Selva di Cadore s jedne strane, i poznatijeg i ljepšeg Alleghea s druge strane. Zbog svojih laganih i širokih staza posebno je pogodan za porodice sa malom djecom i skijaše početnike. Skijaški sadržaji su moderni, a staze dobro održavane, tako da ćete zaista uživati ​​u najboljim skijaškim užicima.

Jeste li se dobro pripremili za otvaranje skijaške sezone?

Ako već razmišljate o tome, kako bi rado isprobali snijeg, na otvaranju skijaške sezone. Onda je pravo vrijeme da provjerite i svoju skijašku opremu. Ako ustanovite, da je već dotrajala, razmislite o kupovini nove.

Prije sezone ponuda u trgovinama još je povoljnija, jer obično imaju na zalihama skijepancerice i skijašku odjeću iz prethodne sezone. Pa se kupovina u ovom periodu svakako isplati. Ako u obzir dolazi samo najnovije iz skijaške kolekcije tu su već noviteti najpoznatijih svjetskih skijaških brendova; ElanAtomicSalomonHeadMckinleyFischerAlpina i drugi.

No, vrijeme i uslovi na skijalištima nisu jedini činioci koje moramo provjeriti prije polaska. Pandemija koronavirusa obilježila je naše svakodnevne aktivnosti, stoga imajte na umu da bi skijaško otvaranje 2021. moglo biti malo drugačije, ali ništa manje zabavno. Prije polaska potrebno je provjeriti sve uslove potrebne za prelazak granice i korištenje žičara u Italiji i Austriji. Ovo je najbolji način da ovogodišnje otvaranje skijaške sezone učinite bezbrižnim i nezaboravnim!