Trčanje

NBA Liga – sve što morate znati!

NBA Liga – sve što morate znati! Košarka je jedna od najpopularnijih svjetskih igara sa loptom, a NBA liga u kojoj igraju svi najbolji košarkaši smatra se najvećom i, prema mišljenju mnogih ljubitelja košarke, i najboljom košarkaškom ligom na svijetu.

Ukratko o istoriji NBA lige

NBA ili Nacionalna košarkaška liga (National Basketball Association) osnovana je 1946. pod imenom American Basketball Association (BAA). 1949. godine spojila se s Nacionalnom košarkaškom ligom (NBL) i preimenovala se u Nacionalnu košarkašku liga (NBA). U početku se u NBA ligi takmičilo 17 timova, ali taj se broj do danas znatno razlikuje.

Godine 1954., prvi put je uvedeno pravilo od 24 sekunde, koje je značajno oživjelo igru ​​u napadu, a mnogo godina kasnije slijedila je košarka na Starom kontinentu. U sezoni 1979/80 prvi put je uvedeno bacanje za tri boda, što je NBA igru ​​učinilo još napadački orijentisanijom i atraktivnijom.

Od svog početka i sve do danas, bilo je 74 NBA prvaka ili pobjednika. Među njima svakako se ističu Boston Celtics i Los Angeles Lakers koji su osvojili po 17 naslova. Posljednji je posljednji put slavio 2020. godine, dok su Boston Celticsi bez titule više od 10 godina. Prošle sezone košarkaši Milwaukeeja došli su do titule po drugi put u 50 godina. Mnogi NBA košarkaši takođe su s godinama stekli međunarodnu slavu i postali prave superzvijezde. Tu spadaju, na primjer, Michael Jordan, Earvin Magic Johnson, Larry Bird, Kobe Bryant, LeBron James i mnogi drugi. LeBron James je izuzetno popularan među ljubiteljima košarke, pa je majica LA Lakersa više nego dobrodošao navijački rekvizit za gledanje utakmica.

NBA liga danas

Sezona 2021/22 biće posebna, jer će to biti 75. sezona NBA lige, zbog čega je nazvana “NBA 75”. U tu će svrhu imena 75 najvećih NBA igrača u cijeloj istoriji biti otkrivena na početku sezone. Košarkaška odjeća i sva ostala oprema takođe će biti obilježena posebno osmišljenim simbolom u povodu 75. godišnjice.

Nakon 37 godina pauze, brend Wilson se ove godine vraća kao službeni sponzor NBA lige. Liga će se igrati od oktobra 2021. do jula 2022., a svaki tim će odigrati čak 82 utakmice. Trenutno u ligi postoji 30 timova, 29 iz SAD -a i jedan iz Kanade.

Timovi su podijeljeni na istočne i zapadne konferencije, a svaka ima tri divizije od 5 timova. Osam najboljih timova na svakoj konferenciji ide u finale prvenstva. Odavde se odvija eliminacijoni sistem, a najbolje rangiran tim igra s najlošijim. Prvi tim koji postigne 4 pobjede plasira se u sljedeći krug doigravanja. Danas se NBA smatra najboljom profesionalnom košarkaškom ligom u Sjedinjenim Državama, u kojoj igraju svi najbolji košarkaši iz cijele Europe i drugih dijelova svijeta. Stoga ne čudi što ga prate svi ljubitelji košarke širom svijeta!

Čak će i najveći NBA navijači i fanovi biti dobro zbrinuti u nadolazećoj sezoni!

Uspjehom košarkaša NBA liga postaje sve popularnija među navijačima. Ako smo prošlih godina često bili lišeni prenosa košarke u NBA ligi, danas nam moderna tehnologija omogućuje da gledamo najveće košarkaške virtuoze usred noći.

Naravno, ne možemo propustiti osnovne rekvizite za košarkašku igru ​​- a to je košarkaška lopta Wilson NBA, koja je bila i službena košarkaška lopta još 1946. godine, a sada se vraća u NBA ligu.

Raznolik izbor košarkaških lopti Wilson NBA -a dostupan je svim profesionalcima i obožavateljima u Intersportu, i donosi vam najbolje košarkaško iskustvo bilo gdje i bilo kada. Opremite se za savršeno navijačko iskustvo u novoj NBA sezoni. Odjeću i opremu za navijanje pronađite u Intersportovom kutku ljubitelja košarke.