Biciklizam

Kako odabrati odgovarajuću biciklističku kacigu?

Kako odabrati odgovarajuću biciklističku kacigu? Sve se mijenja, a mijenjaju se i bicikli. Gradskim, brdskim i trekking biciklima su se više nego uspješno pridružili i električni bicikli koji su okretanje pedala približili brojnim rekreativcima koji prije možda nisu poznavali čari biciklizma. Sa svime time dodatno se prvenstveno povećala potreba za zaštitnom opremom.

Na ulicama, sporednim putevima i u brdima sve je više biciklista. A ako u obzir uzmemo još i činjenicu da na električnim biciklima možemo postići veće brzine s manje napora, uz odabir pravog bicikla jednako je važno da se odgovarajuće zaštitimo. Kaciga je zasigurno najvažnije zaštitno sredstvo kada sjedamo na bicikl. Dakle vrlo je važno odabrati odgovarajuću kacigu.

Kacige za gradske bicikliste

Gradski biciklisti pouzdaju se u lagane i prozračne kacige. Od ostalih kaciga razlikuju se prvenstveno po aerodinamičnijem dizajnu, tj. obliku. Kako brdski biciklisti pri okretanju pedala postižu velike brzine, bilo po ravnome ili pri spustovima po asfaltiranim ulicama u planinskom svijetu, sigurnost kod gradskih kaciga visoko je na ljestvici prioriteta proizvođača.

Neke čak imaju svojstvo da podnose više potencijalnih udaraca i kolizija. Osim toga, gradske kacige imaju učinkovite sisteme učvršćivanja uz pomoć kojih svako može prilagoditi kacigu veličini i obliku svoje glave.

Kacige za brdske bicikliste

Kacige za brdski biciklizam već se po obliku ponešto razlikuju od onih gradskih. Aerodinamika ovdje nije od ključnog značaja. Kacige za brdski biciklizam na zadnjem se dijelu malo više spuštaju prema vratu. Neki su modeli na prednjem dijelu opremljeni i vizirom. No, takve kacige također su napravljene od savremenih materijala koji omogućuju višekratne kolizije.

Njihov dizajn također je nešto robusniji, prije svega na spoljnoj strani. Naravno, i kaciga za brdski biciklizam mora biti prozračna, o čemu se brinu strateški smješteni otvori koji obavljaju funkciju oduška. Kacige za brdski biciklizam opremljene su učinkovitim sistemom učvršćivanja koji pruža mogućnost personalizovanog prilagodjavanja.

Kacige za trekking biciklizam / univerzalne kacige

Biciklisti koji ne preferiraju tek određenu vrstu biciklizma, već bicikliraju po pretežno nezahtjevnim, no raznovrsnim terenima, često biraju univerzalne kacige, koje oblikom podsjećaju na one za brdski biciklizam.

Riječ je o nešto osnovnijim modelima kaciga koji omogućuju širu uporabu jer ih je u konačnici moguće jednako koristiti na brdskom i gradskim, kao i na trekking i gradskom biciklu. Te su kacige po aerodinamici, maloj težini i robusnosti hibrid između brdskih i gradskih.

Sigurnosni aspekt uzet je u obzir pri odabiru materijala i tehnologija koje omogućuju zaštitu glave te apsorpciju sila pritiska u slučaju pada. Ne samo za udobno nošenje, već je prvenstveno radi sigurnosti važno da kaciga dobro prianja uz glavu. Naime, ako se kaciga na glavi pomiče, ne pruža učinkovitu zaštitu. I ove kacige nude mogućnost personaliziranih podešavanja koja također povećavaju udobnost. Tome pridonose i strateški smješteni jastučići u unutrašnjosti kacige, mrežica koja štiti od prodora kukaca, te udobna i praktična traka za brzo zakopčavanje i otkopčavanje kacige.

Važno je odabrati odgovarajuću dječiju kacigu?

Djecu je već pri njihovim prvim biciklističkim koracima pametno podučiti važnosti sigurnosti na točkovima, a korištenje kacige svakako je odlučujući korak u tom smjeru. Svi vodeći proizvođači takođe nude kvalitetne dječije kacige koje su napravljene od materijala otpornih na kolizije te nude odličnu zaštitu. Većina kaciga opremljena je posebnim sistemom koji omogućava prilagođavanje različitim veličinama glave, što u praksi znači da neće biti potrebno kupovati novu kacigu svakih pola godine. Osim toga, dječje kacige ukrašene su šarenim uzorcima i veselim printevima koji takođe doprinose uvjeravanju djece da se na biciklu naprosto mora nositi kaciga.