Sadržaj

Zdravi recepti

Postoji mnogo recepata za alkoholna pića svih vrsta, ali ovog puta željeli smo da sa vama podijelimo seriju bezalkoholnih pića koja bi bila jednako impresivna, svježa i ukusna. U konzumaciji ovih pića, mogla bi uživati i djeca i odrasli, bilo da se radi o posebnom porodičnom okupljanju ili većoj zabavi sa prijateljima i komšijama.

Ove napitke je lako napraviti, a sastojci se mogu pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru.
Ako tražite ukusna, svježa, zdrava, voćna pića koja su osvežavajuća i savršena za ljeto, evo 5 ideja za domaće napitke koje možete izuzetno brzo pripremiti, a u tome vam mogu pomoći i vaši mališani.

Svako od dolje opisanih pića ima svoj karakter i ističe različite vrste divnog ljetnjeg voća. Ljetnji sorbet od lubenice je voćni i svjetlucav, limunada od jagoda je istovremeno prijatno slatka i kisjela, domaći sok od maline sa vanilom je veoma aromatičan, a ledeni čaj jagode nostalgičnog je ukusa koji nas vraća u mladost i djetinjstvo.

1. Jagoda limunada

Limunada je sama po sebi jedno od najpopularnijih ljetnjih pića, često u kombinaciji sa mentom. Umjesto limuna, trebalo bi da iscijedite limete, jer je ukus limete malo sočniji i stoga se dobro slaže sa jagodama. Jagoda limunada je pravi klasik u kojem uživaju sve generacije.

Pripremite limunadu tako što ćete u loncu pomiješati malo šećera i pola litra vode i smješu kuvati na srednje visokoj temperaturi 5 do 10 minuta da se šećer otopi i tečnost razbistri. U velikoj čaši ili bokalu pomiješajte sok limete, dobijeni šećerni sirup, jagode, nanu i još dva deci vode. Ostavite smješu u frižideru 2-3 sata. Po ukusu možete dodati šećer ili vodu. Služite i uživajte!

2. Ljetnji sorbet od lubenice

Međutim, možete se odlučiti za još zdravije i osvežavajuće piće ako koristite sveže komade lubenice, voćni sorbet po vašem ukusu i gaziranu vodu. Vaše piće ne samo da će biti izuzetno osvježavajuće (i fit!), Već će biti i vrlo atraktivno za gledanje.

Iz svježe lubenice izdubite kuglice. Zatim zamrznite kuglice lubenice najmanje tri sata ili dok se ne smrznu. Pripremite piće tako što ćete sorbet staviti na dno čaše, a zatim mu dodati zamrznute kuglice lubenice.

Dodajte bilo koju količinu svježe nane (od nekoliko listova do cijele šake, po vašem ukusu), pa prelijte nezaslađenim gaziranim pićem, npr. tonik. Sačekajte da se sorbet otopi, tako da piće postane slatko i da se ukusi prelivaju jedni s drugima. Uživajte!

3. Domaći sok od maline sa vanilom

Sok ili sirup kupljen u prodavnici nikako se ne može uporediti sa svježim i domaćim sokom od pravog voćnog sirupa. Ovaj put smo pripremili sok od maline sa vanilom, ali možete koristiti i druge ukuse sa sirupom od jagode ili sirupom od breskve od (gaziranog) ledenog čaja od breskve.

U maloj posudi postavljenoj na umjerenu vatru pomiješajte litar vode, malo šećera i maline. Kuvajte oko 5 minuta, dok smješa ne počne lagano da ključa i dok se šećer ne otopi.

Neprestano miješajte i kuvajte smješu još 5 minuta, dok se maline ne skuvaju. Postavite cjediljku sa finom mrežicom preko mjerne čaše ili posude i procijedite smješu iz lonca, pritiskajući pulpu maline da iscjedite sav sok. Dodajte limunov sok i ekstrakt vanile i ostavite da se ohladi u frižideru.

Čašu napunite ledom i dodajte 2 do 3 kašike sirupa od maline. Na vrh dodajte otprilike šolju gaziranog nezaslađenog napitka, npr. tonik. Ako vam se ne pije gazirano, piće lako možete preliti čašom hladne vode, ali mehurići dodaju soku dodatnu svježinu.

4. Osvježavajuće piće od svježe mente i dinje

Prvo dinju presijecite na pola, a zatim na četvrtine i pažljivo odvojite meso od kore. Djeca bi ovaj korak trebalo da prepuste odraslima. Dinje isjecite na komade ili iz dinje izdubite kuglice i stavite ih u blender. Miješajte dok dinja ne postane pire, a zatim procijedite pire kroz sitnu mrežnu cjediljku.

Sipajte sok u bokal i dodajte hladnu vodu, svjež sok od limuna i mente (što više listova mente koristite, ukus će biti svježiji). Ostavite ga u frižideru najmanje sat vremena da se temeljno ohladi i da se ukusi sjedine. Prelijte ledom i uživajte.

5. Ledeni čaj od jagode sa kockicama ledene breskve

Prokuvajte oko jedan litar vode, dodajte vrećice čaja sa ukusom jagode i pustite da odstoji najmanje 5 minuta. Čaj sipajte kroz finu cjediljku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim ga stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi, oko sat vremena. Isjecite breskve na komade i stavite ih u zamrzivač dok ne dobiju čvrst oblik (poput kockica leda).

Pripremite ledeni čaj od jagoda dodavanjem kockica leda od breskve u čašu i punjenjem čaja do oko 3/4. Dodajte nekoliko kašika sirupa od breskve ili više po vašem ukusu. Zatim dodajte limunov sok u čašu, koji prvo iscijedite (za slađi ukus odaberite limetu), ukrasite čašu kriškama svježih jagoda i limuna i uživajte!