Fitnes

Vježbe za fit i zdravo tijelo do ljeta: započnite danas

Želite li se pobrinuti za svoju kondiciju i isklesano tijelo do ljeta? Sada je pravo vrijeme da se s tim izazovom borite postepeno i brinete o svom tijelu na najzdraviji mogući način. Tako ćete izbjeći nepotrebne povrede koje su najčešće posljedica preopterećenja, a istovremeno još uvijek imate dovoljno vremena da ležanjem na plaži uđete u najbolju formu.

U saradnji sa The Capital Fitness centrom, snimili smo 10ak vježbi koje možete trenirati kod kuće. Za ove vježbe su vam potrebni rekviziti za fitnes, koje možete pronaći u svim Intersport prodavnicama, po povoljnim cijenama.

U nastavku pogledajte kako se pravilno izvode vježbe i koji broj serija i ponavljanja preporučujemo.

Vježbe za gornji dio tijela i jezgro

Odlične vježbe za aktivaciju gornjeg dijela tijela i jezgro. Ovim vježbama aktivirate ramena, ledja, grudi, ruke i jezgro. Za one koji ne znaju, jezgro predstavlja kičnu i unutrašnje orgabe. Skup vježbi za jezgro prvenstveno jača trbušne mišiće, mišiće donjeg dijela ledja i bočne mišiće.

Ramena, triceps i jezgro

Prva vježba je za jačanje jezgra, prije svega trbušnog dijela mišića. Za drugu vježbu su vam potrebne bučice (muškarci 5kg, žene 3kg).

Za treću vježbu koristite iste bučice kao za vježbu za ramena. Savijete se pod uglom od 90 stepeni, laktove pri tijelu i pomjerate samo dio ruke od lakta prema dlanu.

Vježbe sa pilates loptom

Pilates lopta je izuzetno zahvalno fitnes pomagalo. Osim brojnih vježbi koje sa njom možete izvesti, možete je koristiti i za sjedjenje. Pilates lopta predstavlja odličnu potporu za kičnu i kukove.

Na videu iznad pogledajte koje vježbe sa pilates loptom preporučuje naša Staša Martinović.

Elastične trake i peškir

Elastične trake zvuče logično, jer su opšte popularne kao fitnes pomagala, ali šta sa peškirom? Koje vježbe je moguće raditi pomoću peškira?

U videima ispod, pogledajte preporuke za vježbe sa elastičnim trakama i peškirima.

Mnogi ljudi žele vitku i isklesanu figuru, ali potrebno je biti svjestan da je put do toga zahtijevan. Svakako se to ne može postići preko noći, pa je sada pravo vrijeme da se počne razmišljati u tom smjeru. Ako ste do sada živjeli bez treninga, ovo je tim važnije, jer trebate početi vježbati postupno, postaviti ostvarive ciljeve i započeti malim koracima.

Kompletnu opremu i fitnes dodatke za kompletan trening kod kuće, potražite u Intersport prodavnicama ili klikom ovdje.