Skijanje

Kada se dešavaju bajke? Zimi! Jer je tada najčarobnije. Odjevena u velove razigranosti, snene tišine, jer se iskri i blista, jer je zimi hladnoća moćna, a srca su vrela. Zima je poligon osjećanjima i nema moćnijih iskustava od onih koje doživljavamo u zagrljaju snijega i onih koje volimo.

Pored skijanja i snouborda, zima nudi i mnoštvo drugih aktivnosti i iskustava za koje je potrebno samo malo mašte, dobre volje i motivacije, da se toplo obučete i krenete u prirodu. Evo nekoliko predloga da isprobate ove zime.

Planinska idila

Zimi snijeg utiče na sportske aktivnosti. S njim dolaze i neka ograničenja, ali uz oprezno planiranje i odgovarajuću opremu, ne morate da se odreknete prelijepih pogleda sa planinskih visina. Zimski pogledi i duboka tišina biće duboko usidreni u vaša srca.

Noćni pohod sa svjetlima

Da je dan prekratak, samo je loš izgovor za nepromišljene ljude. Čeona lampa na glavi, dereze na toplim planinskim cipelama i staza pod nogama. Noć ima svoju moć, kažu, a zimi, kada je put osvjetljen punim mjesecom koji se odbija od sniježnog pokrivača, pohod je posebno magičan. Samo se pobrinite da na cilju postoji otvorena koliba, u kojoj se možete zagrijati i osvježiti prije nego što krenete nazad u vedru noć.

Sankanje

Ako ste među onima koji vole da izbjegavaju gužvu na skijalištima, onda vam predlažemo alternativu – sankanje. Mnoga planinska odredišta, sa dovoljno debelim pokrivačem snijega, pretvaraju se u sankališta. Polako i pažljivo do odmorišta, pa dolje sa sankama koje ste dovukli za sobom. Izuzetno iskustvo na sankama će vam pokazati da ne morate uvijek osvajati samo staze na skijalištima.

Krpljanje

Krpljanje je jedan od sve popularnijih oblika istraživanja zimskih planinskih pejzaža. Nekada drvene krplje, koje su naši preci koristili u zimskom lovu, šumarstvu i vojnim pohodima, danas su zamijenile plastične krplje, koje poostaju neizostavni dio opreme za zimske sportive. Sa ovim

„velikim cipelama“ možete krenuti u već pomenuto zimsko magično iskustvo.