Skijanje

Da postoji takmičenje za najbolje zimske sportove, trčanje na skijama bi definitivno pokupilo niz nagrada. Budući da se sopstvenom snagom krećete bajkovitim zimskim terenom, a ne kosinom kao u skijanju, trčanje na skijama je jedan od najzdravijih i najkorisnijih zimskih sportova. Ako mu se predate, možete se nadati sledećim prednostima:

Sveobuhvatan trening tijela

Trčanje na skijama kombinuje aktivnosti donjeg i gornjeg dijela tijela i kao takvo predstavlja sport u kome se angažuje cijelo tijelo. Aktivni su i oni mišići koji nemaju direktan uticaj na kretanje, ali služe za održavanje ravnoteže i koordinaciju cijelog tijela. Trkači na skijama bi trebalo da budu 40% spremniji od ostalih rekreativnih sportista!

Zdravo srce i pluća

Pošto nijedan mišić nije preopterećen tokom skijanja, možemo provesti sate i sate na zimskom terenu. Ubrzani puls osnažuje naše srce, sprečavajući na taj način mnoge kardiovaskularne bolesti.

Jedan od najsigurnijih sportova

Trčanje na skijama je jedan od najsigurnijih i najmanje napornih sportova na svijetu. Zahvaljujući kliznom pokretu ima malo opterećenje stopala, koljena i kukova, a zbog jednosmjernog kretanja i koordinisane upotrebe svih mišićnih grupa vjerovatnoća povreda je manja nego kod ostalih sportova.

Efikasna potrošnja kalorija

Za jedan sat skijaškog trčanja možemo sagoreti do 1.300 kalorija, što je gotovo najviše među svim zimskim sportovima. I što je najbolje od svega: ovo još nećete primjetiti, jer ćete tokom vježbanja uživati u prelijepom prirodnom pejzažu.

Djeluje antidepresivno i poboljšava raspoloženje

Kao i svaka sportska aktivnost, i trčanje na skijama podiže nivo hemijskih supstanci i hormona koji u nama bude sreću i radost. Ova intenzivna osjećanja nas obuzimaju dugo nakon vježbanja i povećavaju kvalitet našeg života.

Povoljan sport za individualce ili čak porodice

Za trčanje na skijama ne trebaju vam nužno karte za skijaške centre. Pored toga, to je aktivnost koja može biti potpuno individualna, ali i pogodna kao zimska rekreacija za cijelu porodicu. Krećući se u prirodi i po mogućnosti na suncu, brinemo i o prirodnom stvaranju vitamina D.

Trčanje na skijama je disciplina koja oličava izreku „u zdravom tijelu, zdrav duh“. To je najbolja zimska rekreacija na otvorenom, koja kombinuje uživanje u prirodnim karakteristikama prelijepih uglova zimskog pejzaža i pozitivne efekte na cjelokupno zdravlje. Trčanje na skijama čini život ljepšim!