Skijanje

Skijanje, zimski pohodi, večernje šetnje gradom, posmatranje prazničnih lampica, klizanje ili sankanje. Zajednički imenitelj ovih aktivnosti je hladnoća, puno zabave i dobro donje rublje! Da, dobro ste pročitali. Nešto tako jednostavno i samo po sebi razumljivo, kao što je intimno donje rublje, može smjelo uticati na to da li će vaše zimsko lutanje biti radosno iskustvo, ili ćete jedva čekati da se ugrijete u zagrljaju toplog doma

Da biste zimske aktivnosti na otvorenom učinili prijatnima, važno je da se za njih obučete razborito i pravilno. Slojevita odjeća je ključna komponenta koja čini razliku. Svaki sloj ima svoju funkciju, pa je preporučljivo da se oblačite po sistemu „luk“, koji vam omogućava dodavanje ili izostavljanje slojeva, u zavisnosti od intenziteta aktivnosti i vremena. Na zimskom suncu i bez vjetra moći ćete da se skidate sloj po sloj i izbjegavate pregrijevanje, ili obrnuto, kada se nivo aktivnosti smanji i temperature padnu. Istovremeno, prvi sloj odjeće uvijek ostaje pri koži.

Nekada smo ga zvali skijaški donji veš, danas ga znamo kao aktivno, sportsko ili funkcionalno donje rublje, jer nam služi tokom raznih zimskih aktivnosti, a ne samo za skijanje.

Materijali

Savremeno sportsko donje rublje najčešće je izrađeno od sintetičkih vlakana. Prednosti ovog materijala su, prije svega, dobro odvođenje vlage, prijatnost na koži, pristupačnost, trajnost, lako održavanje i brzo sušenje. Glavna razlika između rublja izrađenog od vještačkih i prirodnih vlakana je u odvajanju ili upijanju vlage. Iako donje rublje od vještačkih vlakana efikasno odvodi vlagu sa kože u druge slojeve, prirodni materijali, poput vune, upijaju vlagu prije nego što se osjetimo vlažno. Potonji se može pohvaliti izuzetnim svojstvima brze regulacije temperature i prirodno sprečava razvoj neprijatnih mirisa.

Međutim, sporije se suši, pranje i održavanje su nešto zahtjevniji, a vuneno platno (merino) je obično u višem rasponu cijena. Budući da je odličan termoregulator, zimi zagrijeva, a ljeti hladi, dugoročno se veća investicija isplati.

Proizvođači sportskog donjeg rublja veliku pažnju posvećuju udobnosti, pa pored pažljivo odabranog materijala, važnu ulogu igraju i šavovi. Takvo donje rublje ima šavove, ali je posebno tretirano, glatko je i ne osjećate ga na koži. Ovo je posebno dobrodošlo ako se zimi intenzivno bavite sportom kao i tokom toplijih mjeseci.

Od trčanja do skijanja

Izbor donjeg rublja takođe treba da diktiraju aktivnosti i vremenski uslovi. Iako su proizvođači, koji imaju dugu tradiciju izrade sportskog donjeg veša, razvili svoje klasifikacije, zajedničko im je da se donje rublje u osnovi dijeli prema temperaturnim opsezima za koje je pogodno. Obično su označeni na ambalaži veša.

Veliki dio aktivnog veša je pogodan za hladne jeseni i blaže zimske temperature, od oko -5 do + 10 stepeni. Poznati proizvođači, poput Craft-a, unutar jednog temperaturnog opsega nude razne materijale za manje ili više intenzivne sportske aktivnosti.

Toplotna zaštita i prozračnost

Pored odabira donjeg rublja za više ili manje toplotne zaštite, da li ćete se osjećati „smrznuto“ zavisi i kakav će biti gornji sloj, jakne i pantalone, koji su takođe opremljeni tehnologijama zadržavanja toplote, i da li ćete nositi srednji sloj odjeće.

Donje rublje za hladnije uslove obično nosi oznaku „warm“, što znači da je pogodno za sportske aktivnosti u hladnim zimskim uslovima ili  temperature od -5 stepeni i niže. Takvi komadi nude nešto veću toplotnu zaštitu, a istovremeno materijal odvaja znoj od tijela i osigurava da tkanina ostane suva uprkos fizičkom naporu, kao i da se ne pregrijevate ispod gornjeg sloja. Iako veš na prvi pogled može izgledati sasvim obično, njegov dizajn je malo složeniji, sa posebno krteiranim zonama u kojima se toplota obično zadržava na tijelu i zonama u kojima se znoj prvenstveno odvodi. Brend Odlo nudi liniju donjeg rublja X-Warm, koje će vam ponuditi toplotnu zaštitu, ali i prozračnost, do izuzetno niskih temperatura.

S druge strane se nalazi donji veš koji nudi malu toplotnu zaštitu, ali je izuzetno lagan i prozračan i može da se koristi na temperaturama znatno iznad nule, te tako i u drugim sportskim aktivnostima tokom cijele godine, poput biciklizma, planinarenja ili trčanja.

U svakom slučaju, donje rublje može značajno poboljšati raspoloženje na zimskoj turi ili tokom bilo koje zimske aktivnosti na otvorenom, bilo u prirodi ili u gradu. Možda ranije nijeste razmišljali o tome, pa ovo može biti prva zima u kojoj ćete zaista uživati, jer ćete biti na snijegu i hladnoći, ali istovremeno da vam bude toplo i suvo.