Fitnes

Kada se govori o treningu sa tegovima, vjerovatno prvo pomislimo na dizače tegova sa ogromnim mišićima i isklesanim grudima. Zapravo, mnoga istraživanja danas pokazuju da trening sa različitim opterećenjima ima ogromne koristi za sve ljude koji žele bolje zdravlje. Dizanje tegova nije samo povećanje volumena i građenje mišićne mase. Efekti treninga ogledaju u boljoj opštoj fizičkoj spremnosti i, shodno tome, većem blagostanju u svakodnevnim zadacima.

1. Trening sa tegovima povećava snagu i izdržljivost.

Poznato je da je ova vrsta vježbanja najefikasniji način za jačanje mišića, pa s njom postajemo jači. Rezultat veće snage je efikasnije kretanje u svim ostalim sportskim aktivnostima, tako da je gubitak nepotrebne energije minimalan.

Poželjan dodatak za izdržljivost snage su bučice koje se mogu birati u različitim masama i težinama od 0,5 do 6 kg. Sa njima ćete ojačati gornji dio tijela, mišiće ruku, zadnjicu i butine, a istovremeno su odlično sredstvo za funkcionalni trening i veću efikasnost treninga.

Ako pregledate web prodavnicu Intersport, pored klasičnih drški ćete pronaći i disk tegove, koji su postavljeni na šipku za tegove i nezaobilazan su alat za vježbanje tegovima. Dostupni su u težinama od 0,5 do 20 kg, što vam omogućava da prilagodite trening i postepeno povećavate opterećenje. Veća opterećenja su posebno pogodna za donje ekstremitete.

2. Trening sa tegovima održava kosti jakim i zdravim

U stvari, poslije 30. godine gustina kostiju se neprestano smanjuje, a osteoporoza se češće javlja kod žena, jer su sklonije smanjenju gustine kostiju. Vježbanjem sa tegovima to sprečavamo ili usporavamo, jer se ovim vježbama stvaraju optimalne sile na kosti koje ih ojačavaju.

Budući da su različiti prelomi donjih ekstremiteta vrlo česti u kasnijem životnom dobu, posebno se preporučuje trening sa tegovima za jačanje mišića nogu. Tako se sprečavaju sve češći prelomi kuka i problemi sa hroničnim bolestima koljena.

3. Vježbanje sa tegovima ubrzava metabolizam i gubitak masti

Sve je više istraživanja koja izvještavaju o pozitivnim efektima treninga sa tegovima na metabolizam, pa je preporučljivo kombinovati ovu vrstu treninga sa trčanjem ili biciklizmom. Dodatna prednost je što ova vrsta vježbanja u velikoj mjeri doprinosi održavanju tjelesne težine, jer mijenja cjelokupnu strukturu tijela uz pomoć povećanja mišićne mase.

4. Trening sa tegovima poboljšava raspoloženje i kvalitet spavanja

Trening sa tegovima ima i druge bonuse, jer pored fizioloških i estetskih efekata poboljšava i kvalitet spavanja. Redovne aktivnosti dizanja tegova imaju pozitivan efekat na raspoloženje i više energije tokom dana. Kad vam uđe pod kožu, nećete željeti da propustite ni jednu nedjelju bez vježbanja.

5. Trening sa tegovima je praktičan, raznovrstan i jeftin

Najveća prednost treninga sa tegovima je definitivno to što ga možete raditi kod kuće uz samo nekoliko dodataka i rekvizita.

Raznovrsne vježbe možete lako da postignete sa ručkama i disk tegovima, a danas vam je na raspolaganju i ogroman broj drugih rekvizita, poput sve popularnijih loptastih tegova ili ketlbela (girije). Vježba sa loptastim tegom je efikasna uglavnom zbog svoje jednostavnosti i fleksibilnosti, a pomoću nje možete izvoditi najsloženije vježbe za cijelo tijelo.

.

Naravno, za trening sa tegovima u bilo kom trenutku možete koristiti i kilogram brašna, bocu vode od 1,5 litra ili 5 litara ulja, ali je ovakvo vježbanje vrlo nepraktičan. Na drugoj strani, pomoću raznih fitnes pomagala, ćete se pobrinuti, ne samo za praktično izvođenje, već i za maksimalne efekte treninga.

Ako tek počinjete da vježbate sa tegovima, preporučuje se konsultacija sa kompetentnom osobom o načinu vježbanja i opterećenjima. Potražite vjerodostojan savjet. Vježbanje treba planirati i opterećenje dodavati postepeno, ali i jačati sve mišićne grupe, a ne samo mišiće ruku ili nogu