Sadržaj

Biciklizam

Prije početka sezone bicikliranja morate najprije provjeriti tehničku ispravnost svog bicikla. Kao prevozno sredstvo, bicikl mora imati funkcionalnu prednju i zadnju kočnicu, bijelo prednje svjetlo za osvjetljavanje ceste i crvenu bljeskalicu sa zadnje strane, reflektivne elemente na bočnim stranama i pedalama, zvonce, pravilno napunjene pneumatike i odgovarajuće postavljeno visinu sjedišta i upravljača. Pažljivi biciklist pobrinut će se još i za blatobrane, zaštitu za lanac, prtljažnik i košaricu za prtljagu. Za kvalitetan rad bicikl treba biti i temeljito očišćen.

Jednako je važna i oprema biciklista. Na glavi je potrebno imati biciklističku kacigu koja će vas zaštititi od povreda pri mogućem padu. Izuzetno je važno pobrinuti se i za vlastitu vidljivost u prometu. Nosite odjeću živih boja, a vozite li u gaćama širokih nogavica, za vrijeme vožnje važno je pričvrstiti ih oko zgloba.

Biciklističke gaće i biciklističke majice

Svaki pravi biciklist ne treba samo besprekorni bicikl odgovarajućeg tipa nego i primjerenu biciklističku odjeću. Samo na taj način moguće je postići udobnost i ugodu tijekom vožnje, a da ne spominjemo i sigurnost. Veliku ulogu u tome imaju biciklističke gaće i biciklia majica.

Biciklistički kompleti majica i gaće u pravilu su aerodinamičniji te će se pobrinuti za odvođenje znoja s tijela, prozračnost i optimalnu slobodu kretanja.

Vrlo važnu ulogu igra i podstava za sjedalo na gaćama. Podstava će osigurati lakše navikavanje zadnjice na sjedalište bicikla u prvim kilometrima vožnje, a tokom dugih vožnji važan je za ublažavanje vibracija uzrokovanih putnom podlogom. Kvalitetno izrađen biciklistički dres pobrinut će se za udobnost. Tehnološke tkanine dresa omogućit će odvođenje znoja od tijela. Dobrodošli su i dodatni džepovi na leđnom dijelu majice. Tamo možete spremiti energetske gelove i druge potrepštine koje želite imati pri ruci.

Zahtjevniji rekreativni biciklisti i natjecatelji često nose kvalitetne biciklističke gaće s naramenicama koje dobro pokrivaju lumbalni dio leđa. Izrađene su od izdržljive i elastične tkanine ugodne na dodir. Takva vrsta gaća biciklistima omogućava odličan kompresijski učinak i dugotrajnu potporu mišićima.

Zaštita nogu i ruku

Za vrijeme vožnje biciklom preporučuje se nositi i kvalitetne biciklističke nogavice i rukavice, pogotovo za hladnije dane kada se treba pobrinuti za izložene dijelove tijela. Nogavice ne samo da štite od hladnoće, nego i pomažu učinkovitom vraćanju krvi iz nogu prema srcu, a preporučuju se i za smanjenje grčeva i povreda. Kvalitetni materijali od kojih su izrađeni optimiziraju izmjenu topline i odvode vlagu. To je odlična pomoć za regulaciju tjelesne temperature. Neoprenski rukavi pobrinuti će se za izuzetni udobnost i fleksibilnost te maksimalnu izolaciju. Otporni su na vodu i vjetar. Preporučuju se i nazuvci od neoprena, takođe otporni na vodu i vjetar.

U važne komade biciklističke opreme spadaju i biciklističke rukavice. Iako se radi o malom komadu biciklističke garderobe, itekako su važne. Biciklističke rukavice vrlo su korisne. Učinit će držanje upravljača na duge staze ne samo udobnijim nego i sigurnijim. Većina rukavica opremljena je s gel jastučićima ili posebnim jastučićem na području zapešća koji smanjuje pritisak na živce u ruci i sprečava pojavu žuljeva. Korisne su i u slučaju znojenja ruku kada bi vam mokra ruka bez rukavice lako mogla skliznuti s upravljača, dok će je rukavica sigurno zadržati na mjestu. S manje posljedica proći ćete i u slučaju pada s bicikla jer će rukavice zaštititi dlanove pri kontaktu s tlom.

Lagane i kompaktne biciklističke vjetrovke

Nezaobilazan komad odjeće za bicikliste sigurno je i biciklistička vjetrovka. Mora biti vodootporna i otporna na vjetar. Pružiće vam dovoljno zaštite od vanjskih uslova da pri vožnji ostanete svježi i suvi. Odaberite vjetrovku koja, kad je složena, stane u džep ili ispod sjedala bicikla. Prilikom kupovine provjerite i je li vjetrovka izrađena od kvalitetnih materijala i ima li reflektivne elemente na prednjoj, zadnjoj i bočnim stranima. To će vam poslužiti za dobru vidljivost u mraku.