Biciklizam

Odlučili ste da kupite bicikl, ali ne znate kako da izaberete pravi? Evo nekoliko osnovnih pravila pomoću kojih ćete lakše izabrati pravu veličinu bicikla za sebe, naročito ako kupujete prvi put bicikl.

Mountain bicikl

Ako uživate u vožnjama biciklom u prirodi, ovo je savršen izbor za vas. Ovo je “najrobusniji” tip bicikla koji vam omogućava da se nesmetano vozite po različitim terenima poput planinskih i brdskih staza. Oni su specijalno konstruisani za teške terene i najteže uslove vožnje. Opremljeni su širokim gumama sa grubim profilom, snažnim kočnicama i prednjom viljuškom sa suspenzijom. Ram bicikla se izdvaja svojom neobičnom geometrijom i izvanrednom izdržljivošću. Pozicija volana je takođe nešto drugačija nego što je slučaj kod drugih tipova bicikala – ravan je i blago nagnut prema naprijed. Iako bez problema možete da ih vozite i po asfaltu, važno je napomenuti da zbog svoje robusne “građe” zahtijevaju ulaganje većih fizičkih napora prilikom vožnje i veću potrošnju energije.

Trekking (hibridni) bicikla

Ako uživate u dugim vožnjama i udobnost vam se nalazi na vrhu liste prioriteta – ovo je tip bicikla za vas! Osnovna karakteristika trekking bicikla jeste udobnost, koja vam garantuje uživanje u vožnji bez ulaganja velikih napora prilikom okretanja pedala. Stvoren je kao hibridna verzija Mountain i gradskog bicikla, pa pruža slobodu i sigurnost brdskog/planinskog bicikla i udobnost gradskog. Namjenjen je za duge vožnje po gradu, ali i za povremene vožnje u prirodi, odnosno po malo grubljim površinama. Karakteriše ga ravan volan, veliki i tanki točkovi od 28” koji vožnju čine bržom i udobnijom. Posjeduju kvalitetne kočnice, prednji amortizer i odlično će poslužiti u većini situacija u kojima se može naći rekreativni početnik u biciklizmu.

Ženski bicikl

Ženski bicikli ne predstavljaju posebnu kategoriju već specijalnu verziju svih gore navedenih tipova bicikala koji su prilagođeni ženskoj anatomiji. Ženske bicikle karakteriše nedostatak srednje šipke koja spaja volan i sjedište. Ipak, neki modeli ženskih bicikala ih imaju, ali tada su one postavljene pod drugačijim uglom od onih na muškim biciklima. Takođe, sjedište, odnosno sic, za ženske bicikle je nešto šire, a često i udobnije od muških.

Kako da izaberete pravu veličinu bicikla?

Pravilan odabir veličine bicikla je od izuzetne važnosti jer će samo biciklo odgovarajuće veličine garantovati potpuno zadovoljstvo kupca i maksimalnu udobnost u vožnji.

Prilikom kupovine bicikla potrebno je obratiti pažnju na veličinu rama, jer od toga zavisi i sigurnost i zdravlje vozača, a većina proizvođača svoje bicikle izrađuje u pet veličina. Uz podešavanje visine sjedišta i volana, biciklo možete prilagoditi svojim potrebama.

XS                  14.4-16 ”                      124-160 cm

S                    16-17″                          160-170 cm

M                   17-18 ”                         170-179 cm

L                    19-21 ”                         180-188 cm

XL                   21″                              188-195 cm

Veličina točkova

26 inča

Točkovi ove veličine su karakteristika planinskih bicikala. Prvi put su ugrađivani upravo na prve mountain bicikla koji su nastali prije 40 godina. Do prije par godina predstavljali su standardnu veličinu točkova za bicikle za planinsku vožnju, ali su odnedavno zamijenjeni točkovima od 27.5 inča i 29 inča.

27.5 inča

Točkovi u ovoj veličini predstavljaju „kompromis“ između točkova od 26 i 29 inča. Omogućavaju ugodniju vožnju nego što je slučaj sa točkovima od 26 inča, ali i veću agilnost od točkova od 29 inča.

29 inča

Točkovi u ovoj veličini specijalno su dizajnirani za vozače koji uživaju u dugim vožnjama. Veliki točkovi omogućavaju da bicikl lagano „klizi“ po putu, ali i omogućava razvijanje većih brzina uz manji utrošak energije.