Fudbal

Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će ugostiti 24 najbolje reprezentacije kontinenta, ove godine će se održati u 12 gradova širom Evrope. Na ovaj način, u Evropskom fudbalskom savezu UEFA žele da proslave 60. godišnjicu Evropskog prvenstva.

Evropsko fudbalsko prvenstvo je uvijek međunarodni praznik najpopularnije sportske igre na svijetu. I sigurno će Euro 2020, koje se održava od 12. juna do 12. jula, biti jedan od najvažnijih ovogodišnjih sportskih prvenstava. Istorija evropskih prvenstava počinje 1960. godine, kada je finalnom turniru bila domaćin Francuske. U to vrijeme igrale su samo četiri najbolje reprezentacije.

Proslava 60. godišnjice

UEFA Euro 2020 biće nešto posebno u mnogim aspektima. Rukovodioci UEFE-e odlučili su održati ovogodišnji završni turnir u 12 različitih gradova u jedanaest evropskih zemalja, u okviru proslave 60. godišnjice Evropskog prvenstva. Dvadeset četiri učesnika će se takmičiti u Amsterdamu, Bilbau, Budimpešti, Bukureštu, Bakuu, Dablinu, Glazgovu, Kopenhagenu, Londonu, Minhenu, Rimu i Sankt Petersburgu. Polufinale i finale će se održati na legendarnom stadionu Vembley u Londonu, koji će nakon 1996. godine ponovo ugostiti najveći spektakl evropskog fudbala. Pored toga, prvi put na šampionatu 2020. godine koristiće se i VAR sistem, što omogućava provjeru spornih situacija putem video zapisa.

Sve velesile

Takmičiće se sve tradicionalno najveće supersile evropskog fudbala. Tu su reprezentacije Njemačke i Španije, koje su, sa po tri titule, ujedno i najuspješniji učesnici prvenstva do sada. Naravno, igraće i branioci portugalske titule, na čelu sa superzvijezdom Kristianom Ronaldom. Uloga glavnih favorita vjerovatno će pripadati aktuelnim svjetskim šampionima, Francuskoj.

Adidas Unfioria

Adidas je već tradicionalni proizvođač fudbalskih lopti velikih fudbalskih takmičenja. Tako su za ovogodišnje Evropsko prvenstvo pripremili novu fudbalsku ljepoticu, koja je u svakom pogledu pravo čudo moderne fudbalske tehnologije. Zvanična lopta Euro 2020 nosi ime Uniforia, što je kovanica riječi “unity” (jedinstvo) i “euphoria” (euforija). U osnovi je mnogo više od fudbalske lopte, jer otelovljuje 60 godina evropske fudbalske kulture. To je simbol jedinstva koji ne poznaje jezičke barijere i granice.

Lopta Uniforia napravljena je od specijalnog materijala koji pruža igračima izvanredan osjećaj, a istovremeno joj pruža i odličnu aerodinamiku. Naravno, sertifikovana je od FIFA, Međunarodne fudbalske federacije i UEFA, Evropske fudbalske federacije. Njen dizajn, međutim, simbolizuje preplitanje zemalja učesnica, koje će se u sportskom duhu takmičiti za titulu evropskog prvaka u fudbalu 2020. godine.