Fitnes

Sa dolaskom jeseni počinje i sezona treninga u zatvorenom. Ovaj set takođe uključuje razne grupne treninge, koji donose mnogo koristi. Grupna obuka pruža mogućnost poređenja sa drugima, što daje odličan uvid u trenutni oblik i ostvareni napredak. Prateći se, jedni drugima su motivacija, koja daje mnogo bolje i brže rezultate. Zahvaljujući grupnom vježbanju, moguće je brže ući u dobru kondiciju, postići fit figuru i isklesano tijelo. Osim toga, određeni oblici vježbanja uključuju mnogo elemenata plesa, a trening uz glasnu i živahnu muziku uvijek je izuzetno zabavan i opuštajući. Na ovaj način, tokom ove vrste treninga, nikada nećete osjetiti kalorije koje nestaju, a mišići dobijaju snagu po definiciji iz dana u dan. Za ovaj trening su potrebne samo helanke, majica i fitnes patike i, naravno, malo entuzijazma i dobre volje.

Vježba TNZ

TNZ označava trbuh, noge i zadnjicu. To znači da je TNZ vježba posvećena ovim djelovima tijela. Vježba se sastoji iz dva dijela. Sve započinje zagrijevanjem, što je prije svega aerobna aktivnost koja podiže rad srca. To se obično radi jednostavnom koreografijom uz muziku. Drugi dio prati vježbe za jačanje mišića. Uglavnom se na “udaru” srednji i donji djelovi tijela, tj. trbuh, noge i zadnjica. Međutim, neke vježbe takođe aktiviraju ruke i cijelo tijelo. TNZ je vježba niskog do srednjeg intenziteta pogodna za sve starosne grupe i oba pola.

Boot Camp

Boot Camp je poseban oblik funkcionalne vježbe, zasnovan na vježbama u sopstvenoj težini, koje pomažu da se sve mišićne grupe ravnomjerno aktiviraju. Teškoća vježbi može se prilagoditi različitim grupama i pojedincima i njihovim sposobnostima. Osnovni trening sastoji se od različitih setova vježbi, kao što su zglobovi, trbuh, skokovi, dizanje tegova, trčanje i istezanje. Međutim, često koristimo elastične trake i kettlebells kao dodatnu opremu. Boot Camp vježba ne poznaje granice i vrlo je raznolika i zanimljiva.

Zumba

Zumba je nova, dinamična i uzbudljiva plesna vježba sa egzotičnom latinoameričkom muzikom. Sastoji se od različitih koreografija koje su sastavljene od sporih i sa mnogo bržim ritmovima. Kroz ovaj trening moći ćete da oblikujete i ojačate cijelo tijelo. Međutim, najviše pažnje posvećuje mišićnim grupama zadnjice, ruku, nogu i trbuha. Pored toga, vježbanje je takođe odlično za jačanje kardiovaskularnog sistema.

Vježba HIIT

Takođe, HIIT je skraćenica za visoko intenzivnu intervalnu vježbu (High Intensity Interval Training). Ovo je moderan oblik kardiovaskularnih vježbi u intervalima, a koji poboljšava fizičke performanse. Odličan je za izdržljivost, ravnotežu, snagu i koordinaciju. U isto vrijeme,aktiviranje svih mišićnih grupa, povećani volumen mišića i ubrzani metabolizam dovode do značajnog gubitka viška tjelesne masnoće. HIIT trening u osnovi je samostalna vježba, ali povremeno se mogu koristiti i druga pomagala, poput tegova, utega, traka, prepreka, lopti … Uvijek se dobro zagrijte i istegnite prije nego što počnete da vježbate. Pored intenziteta samih vježbi, dosta se pažnje posvećuje njihovom pravilnom izvođenju.

Odlične cijene odjeće, obuće i dodataka za grupne treninge ćeš pronaći  u prodavnicama i na webu Intersporta.