Trendovi

Školske torbe za djecu

Kako bi svom djetetu obezbijedili što sigurniji i ugodniji polazak u školu, roditelji se često nalaze pred dilemom kako opremiti svog školarca. Brojna su pitanja, a jedno od važnijih je koju školsku torbu izabrati. Ona treba da bude praktična, pregledna, sa dovoljno prostora i pregrada, ali ne smije da bude teška i naporna za nošenje. Školska torba nikako ne smije uticati na nepravilan razvoj djeteta u periodu njegovog odrastanja i formiranja!

Da bi se takav rizik izbjegao, roditelji moraju voditi računa pri izboru školske torbe. Stručnjaci su u jednoj stvari saglasni: torba ne smije djetetu biti teška za nošenje. Dozvoljena težina koju dijete smije da nosi je 10 do15% od njegove tjelesne težine.

Ranac se pokazao kao odličan izbor, jer ga djeca nose na leđima, što dovodi do rasterećenja kičmenog stuba. Veličina ranca treba da odgovara djetetovoj konstituciji. Prilikom odabira vodite računa da dno ranca ne smije da ide ispod struka djeteta, a vrh mora da ide ispod linije ramena. Na leđnoj strani ranac treba da ima ojačanje,  a naramenice treba da budu široke i mekane,  kako se ne bi usijecale u ramena. Dobro bi bilo da postoji i kaiš oko struka i tako se dobije još jedna tačka oslonca. Ranac se obavezno nosi na oba ramena, nikako preko jednog ili u ruci.

Pomozite vašem djetetu da stekne pravilne navike u vezi sa nošenjem školske torbe i pribora, ali i da razumije koliki značaj te navike imaju u njegovom rastu i razvoju.

Obuća za djecu

Najljepša sjećanja iz djetinjstva najduže pamtimo. Bosonogo trčanje je jedno od takvih. Međutim, bose noge nijesu samo lijepi momenti sreće i zadovoljstva djetetu, već su veoma bitni i za pravilan razvoj dječijeg stopala. Zato stručnjaci preporučuju da dijete što više bude boso i da se što više igra boso.

Ukoliko se dijete često igra boso, a kad to vremenske prilike dozvoljavaju i hoda boso, pa i po neravnom terenu, to su dobre pretpostavke za razvoj stopala.

Ali, to nije moguće u većem dijelu godine u našem podneblju, zato moramo voditi računa kakvu obuću kupujemo djeci. Obuća za vaše dijete ne smije da bude premala, niti prevelika, kao ni prekruta. Vrlo je važno da cipela omogućava slobodno kretanje, tako da nigdje ne steže stopalo. Ona mora biti fleksibilna, prilagođavati se pokretima noge. Važno je i da đon nije gladak, da se dijete ne oklizne dok hoda. On mora biti mekan, kako bi omogućio elastičan hod i pospješio rad mišića stopala.

Anatomski uložak ili anatomski đon ne doprinose značajno boljem razvoju dječijeg stopala, pa u ranom uzrastu ne bi trebalo da insistiramo na takvim cipelicama. Naprotiv, anatomski uložak koji dijete nosi prerano može dovesti do toga da se slabije razvijaju mišići, vezivno tkivo i kosti stopala, jer uložak pruža potporu zbog koje se oni prirodno ne istežu. Ako se ipak odlučite za obuću s uloškom, važno je da on nije pretvrd, jer se tako smanjuje funkcija stopala.