Kampovanje

Kampovanje je definitivno jedan od najpopularnijih oblika godišnjeg odmora. Ima li šta ljepše od boravka u netaknutoj prirodi, daleko od urbane gužve, daleko od računara, povezivanja na web i drugih multimedijalnih aktivnosti. Ipak, možda nije svako ,,pravi kandidat” za ovu vrstu odmora, jer je kampovanje, u mnogim aspektima, prilično specifično

Šator je posebna kuća!

Za šator kažemo da je svojevrsna mobilna kuća, koja se može ponijeti bilo gdje i možemo je sagraditi svakog jutra iznova. Ali ova mobilna kuća ima neke posebne karakteristike. Nije tako čvrsta, topla, izolovana … Ako vas uznemirava bilo kakva buka, ili ako ne podnosite pomisao da će neka kap kiše prodrijeti u unutrašnjost, onda kampovanje možda nije najbolji izbor za vas.

S druge strane, zavisno od toga gdje ga postavite, šator nudi prekrasne poglede. Pjesma ptica ili cvrčaka vas budi ujutro. Kada otvorite oči, otvori vam se pogled na more, jezero, planinske vrhove … A uveče će za vas sijati hiljade zvijezda.

Spavanje u šatoru!

Šator takođe ne nudi udobnost kućnog kreveta. U šatorima uglavnom spavamo na podlogama od pjene i jastucima na naduvavanje. Oni su obično manje udobni i manjih dimenzija od kućnog kreveta. Ali na kraju ćete se brzo naviknuti na novu podlogu za spavanje, toliko da ćete moći bezbrižno da spavate gdje god da se nalazite.

Boravak u autokampovima znači i zajedničko kupatilo i toalete. Ako insistirate  isključivo na sopstvenom kupatilu, onda se u kampu vjerovatno nećete osjećati kao kod kuće. No, ako dopustite da vam se takav ambijent ,,uvuče pod kožu”, na kraju ćete spontano prihvatiti i pomisao na zajedničko kupatilo, te više neće biti vrijedan pomena.

Boravak u prirodi

Boravak u prirodi sa svim svojim ljepotama i nezaboravnim trenucima ponekad može donijeti i neku neugodnost. Kada se iz oblaka ,,izlije kao iz kabla”, šator baš i nije najudobnije mjesto za život. Isto važi i za suživot sa drugim živim bićima. U kampovima borave mravi, muve i drugi insekti, uključujući i dosadne komarce, kao i miševe, ali i drugi prijatelji glodara se tu nađu. Ako ne želite bliski susret sa ovim bićima, možda je bolje da ostanete u sigurnom skloništu urbane sredine.

Ali sve je to dio iskustva. Pravim kamperima to neće nimalo smetati, tako da će sljedećeg ljeta ponovo postaviti šator na istom mjestu.

Kampovanje kao alterego

Takođe, kada se kampuje, postoji pravilo da se ljudima ne treba suditi po izgledu. Bilo bi iznenađujuće vidjeti svog komšiju iz kampa u njegovom radnom okruženju. Ali, činjenica da neko na poslu nosi haljinu i kravatu ne znači da nije pogodan za kampovanje. U mnogim slučajevima, zapravo je suprotno. Mnogi zaposleni moraju nositi veoma formalnu odjeću zbog različitih službenih pravila. U stvarnosti, oni jedva čekaju da je skinu. Kampovanje za njih predstavlja antipod svakodnevnom sivom životu, predstavlja bijeg u svijet mašte, u kojem oni postaju sastavni dio prirode i lako se prilagođavaju njenim pravilima. Zapravo, u svakom od nas se možda skriva ljubitelj kampovanja.

Ako dopustiš prirodi da te dodirne i želiš da doživiš osećaj slobode, spontanosti življenja ili izoštravanje čula, onda si sigurno među onima koji su već postavili šator, ili ćeš to tek uraditi. Ako vas sve ovo još nije uvjerilo, možda vam i dalje trebaju dodatni podsticaji. Dobra vijest je da možete postati ljubitelj kampovanja u bilo kojem životnom periodu.