Planinarenje

Kad čovjek nekoliko dana provede lutajući prirodom, bolje upozna sebe. Tada zapravo spozna koliko nam je malo potrebno za život.

Pri tome moderna oprema za planinarenje omogućuje da sve što je potrebno za boravak u prirodi – šator, vreću za spavanje i niz drugih korisnih dodataka,  imamo  u ruksaku.

Šatori za planinarenje

Moderni  materijali omogućuju proizvodnju izuzetno kvalitetnih šatora koji se odlikuju malom težinom, vodo odbojnošću, trajnošću, stabilnošću i otpornošću na vjetar, kišu i druge vremenske neprilike. Zahvaljujući takvim šatorima, čovjek može nakon cjelodnevnog putovanja, pronaći miran kutak u prirodi, postaviti šator i tamo prenoćiti. Moderni šatori su vrlo  jednostavni za postavljanje i sklapanje. Osim toga, u sklopljenom stanju zauzimaju vrlo malo prostora, što znači da se mogu staviti u ruksaku bez većih problema. Planinarski šatori obično su namijenjeni za jednu ili dvije osobe i ne teže više od dva kilograma. Opremljeni su šipkama od aluminija ili karbonskih vlakana. Njihovu vodo odbojnost, između ostalog, omogućuju i vareni šavovi.

McKinley Imola 220

Šator koji se postavlja za nekoliko sekundi

Šator Imola 220 lako možete postaviti i složiti u samo nekoliko sekundi jer je osmišljen tako da se postavi automatski. Ima samo jednu šipku na uvlačenje od staklenih vlakana (prečnika 6 mm) i čelične klinove. Dovoljno je prostran za dvije osobe i unutra ima držač za svjetiljku i ventilacioni otvor koji sprečava unutrašnju kondenzaciju.

Planinarske vreće za spavanje

Svaki pravi izletnik nosi sa sobom vreću za spavanje. S obzirom na raznoliku ponudu vreća za spavanje, vrlo je važno znati u koje godišnje doba najčešće idemo na put. Većina planinara boravi u prirodi uglavnom  tokom ljeta. U to vrijeme, obično nisu potrebne previše debele vreće za spavanje. Najprikladnije su vreće koje omogućuju dobar san na temperaturama između 18 i 0 stepeni Celzija. U pravilu su punjene vještačkim punjenjem, koje je mnogo lakše čistiti i održavati. Poželjno je da vreća za spavanje ima i tzv. »uzglavlje s kapuljačom«.

McKinley Trekker Comfort 5

Vreća za spavanje

McKinley Trekker comfort 5 je ravna vrećica ispunjena Tecloft Microlite punjenjem. Sadrži mnoge funkcije koje olakšavaju spavanje na temperaturama do 5 ° C. Pogodan za veličine do 195 cm. Vreća za spavanje omogućuje nam da “šijemo” dvije ravne vrećice u jednu veliku ili otvorimo i upotrebimo kao pokrivač.

Planinarski ruksaci

Ruksak je nezaobilazan planinarski suputnik, jer omogućuje prenos sve potrebne opreme, odjeće, hrane i pića. Njegova veličina ovisi o dužini putovanja. U principu kada idemo na trekking, nosimo  relativno velike ruksake, s zapremninom većom od 40 litara, ali može ići i do 70 litara. Osim rezervne i tople odjeće, u takvom ruksaku može se smjestiti i vreća za spavanje, pa čak i šator, kao i vodeni mjeh, hrana, nužne sitnice i pribor za kuvanje. Na vanjskoj strani možemo pričvrstiti podlogu, a zimi skije, štapove, cepin, kacige … Bitna karakteristika kvalitetnog planinarskog ruksaka je njegov leđni dio, koji mora biti ergonomski oblikovan, mora nuditi kvalitetan sistem ventilacije i prije svega mora osigurati mogućnosti ličnog podešavanja, te postavljene naramenice. Moderni ruksaci su opremljeni posebnom pregradom za mjehur sa vodom i otvorom kroz koji se provlači cjevčica za vodu, koja se nalazi na naramenici. Preporučuje se da ruksak bude opremljen posebnom kabanicom koji ga štiti u slučaju kiše.

Ruksak McKinley Yukon 65  + 10RC IV

Odličan primjer kvalitetnog modernog planinarskog ruksaka je model McKinley Yukon 65 + 10RC IV, primjeren za višednevne ture, brdske ture, izlete i putovanja. Ruksak se odlikuje anatomski oblikovanim leđnim djelom FIT VARIO 2.0, koji omogućava izuzetno dobro cirkulisanje vazduha, te podešavanje veličine leđnog djela, tako da se može prilagoditi svim korisnicima. Ruksak ima podesivi pokrivač s dodatnim džepom (+10 l) te ostalim sitnim korisnim dodacima: bočni džepovi, donja i gornja komora, bočno otvaranje, bočni i prsni pojas, prostor za vodeni mjeh, trake za pričvršćivanje dodatne prtljage, podloge i planinarskih palica.

Dodatna oprema

Na putovanjima trebate imati još nekoliko sitnica, koje će vam omogućiti ugodan boravak u prirodi. Za kvalitetno spavanje, uz vreću za spavanje potrebna je dodatna podloga, koja se može napuhati ili biti izrađena od meke pijene. Ukoliko krećete u planine, preporučujemo planinarske štapove. U svakom slučaju, potrebna nam je još svjetiljka, višenamjenski alat, komplet prve pomoć, boca za vodu … Možete ponijeti i kuhinjski pribor … Sve to je dostupno u prodavaonicama Intersporta.