Sadržaj

Trčanje

Ako stavljate svoju odjeću za trčanje ili planinarsku jaknu u mašinu sa peškirima i posteljinom, vrijeme je da se ponovo razmislite. Briga o specijalnim tkaninama koje se koriste za planinarenje i trčanje nije komplikovana, ali je potrebna dodatna pažnja ako želite eliminisati neprijatne mirise i zadržati oblik, boju i funkcionalnost vaše odjeće od pranja do pranja.

Priprema za pranje odjeće

Odjeća za trčanje i planinarenje je često natopljena znojem i mogu biti pogodno tlo za bakterije. Pratite ove jednostavne korake pre pranja planinarske odjeće:

  • Ako ne možete odmah da operete nešto, dozvolite da se osuši na vazduhu, ne dozvolite da stoji dugo u torbi za trening.
  • Ispraznite džepove, zakopčajte zipove i okrenite sve na unutrašnju stranu (ovo pomaže u održavanju jačine boja).
  • Razmislite o prethodnom potapanju veoma prljavih stvari u vodi pomiješanoj sa pola čaše vinskog sirćeta.

Osnove svakodnevnog pranja odjeće

Kada napunite mašinu funkcionalnom opremom, evo šta da radite:

  • Uvijek perite u hladnoj vodi. Vruća voda će oštetiti elastične tkanine. Proverite da li vaša mašina ima poseban program za odjeću koja se nosi na otvorenom, ova opcija će biti idealna.
  • Koristite blagi deterdžent za svakodnevnu upotrebu, ali koristite manje od preporučene količine. Previše deterdženta znači neopranu odjeću, jer povećanje količine deterdženta daje bakterijama nešto čime će se hraniti.
  • Dodajte pola šolje vinskog sirćeta u ciklus ispiranja. To je jeftino i osigurava da će svi neprijatni mirisi nestati.
  • Osušite na vazduhu ili izaberite delikatan ciklus sušenja.

Visokofunkcionalna odjeća: kako oprati vodootpornu jaknu?

Postoji puno inovacija kod tkanina i krojeva odjeće koja se nosi na otvorenom, a ima više opcija nego ikada da ih lakše očistimo:

  • Ako želite da prestanete sa nagađanjem i budete 100% sigurni da ne oštećujete vlakna svojih omiljenih komada odjeće, koristite specijalno deterdžent sa specijalnom formulom za sport ili odjeću koja se nosi napolju.
  • Sredstvo za omekšavanje tkanina izgleda kao izvanredan pronalazak za održavanje odjeće svježom, ali to NE VAŽI i za odjeću koju nosite na otvorenom. Nikada ga ne koristite, jer sprječava pravilno čišćenje elastičnih i vodootpornih tkanina.
  • Tokom vremena hidroizolacija spada. Znaćete da se to dogodilo ako vidite vodu koja se apsorbuje unutar vaše jakne, umesto da se odbija. Možete jaknu ponovo učiniti vodonepropusnom koristeći vodootporni sprej, ili potražite deterdžent koji istovremeno čisti i obnavlja vodootpornost jakne.

Kada ste u dilemi, pročitajte etiketu kako biste bili sigurni da pravilno perete odjeću za nošenje na otvorenom, posebno ako je vodootporna.