Sadržaj

Trčanje

Na početku školske godine počinje i niz drugih vanškolskih aktivnosti za djecu. Naravno, sport ima posebno mjesto među njima. Roditelji se često suočavaju sa dilemom o tome koji sport izabrati za svoje dijete. Odluku uslovljava određeni broj faktora od porodične tradicije i sporta, kojima se bave roditelji, do čisto logističkih i organizacijskih faktora. Međutim, takođe je važno uzeti u obzir želje djeteta i naravno njegove prirodne sposobnosti za određeni sport. Osnovna smernica je da dijete, u sportu kojim se bavi, mora uživati, kao i u svakom treningu.

Atletika i gimnastika

Abeceda počinje slovom A. Atletika je kraljica sporta, a gimnastika je njena sestra. Ova dva sporta čine osnovu većine drugih sportskih disciplina. Oni su izvrsni za poboljšanje motoričkih i koordinacionih veština, a pored toga, djeca u životu saznaju određene šeme kretanja koje postaju očigledni saputnik u životu i sportiu ako ih dovoljno rano osvoje. Dijetetu ćete učiniti veliku uslugu ako ga upišete na atletiku ili gimnastiku, bez obzira da li će istrajati na jednom od ovih sportova ili će kasnije početi da se bavi bilo kojim drugim sportom.

Plivanje

Plivanje je svakako jedna od najvažnijih sportskih aktivnosti. Pored toga, ima i mnoge druge prednosti. Djeca se rano oslobađaju straha od vode, naviknu na određene mjere higijene, koje su za mnoge vrlo neprijatne. Prije svega, plivanje u fizičkom smislu je sport koji simetrično razvija tijelo i ne opterećuje skelet. Naravno, prilikom donošenja odluke o plivanju, veoma važno pitanje je gdje se nalazi najbliži bazen.

Košarka i fudbal

Sportovi sa loptom tradicionalno su jedan od najpopularnijih sportova – i kod djece i odraslih. Za košarku i fudbal, dječaci se većinom odlučuju, ali ni djevojčice više nisu rijetkost. Igre sa loptom su odlične za razvoj koordinacije, a grupni sportovi su takođe i veoma motivišući, pošto se pored sporta događa i puno interakcije, zabave i druženja. Dakle, djeca mogu biti privučena činjenicom da će se na samom početku sresti sa prijateljima. Sportske zvijezde često igraju veliku ulogu u izboru sporta. Kod najmlađih se često pojavljuje dilema: “Ronaldo ili Messi?” U košarcisu to igrači iz NBA lige i igrači iz naše reprezentacije.

Tenis

Tenis je jedan od popularnijih sportova za koji se odlučuje puno djece. To je odličan izbor za jačanje koordinacije, discipline, sistematike i koncentracije. Ako ozbiljan angažman proizlazi iz inicijalnog entuzijazma, tenis je veoma složen sport koji zahtijeva sveobuhvatnog i svestranog sportistu. Preporučuje se djeci da prve teniske korake naprave u grupi vršnjaka sa kojima će se zabavljati tokom procesa učenja. Individualna obuka za tenis je obično previše monotona i dosadna za mlađu djecu. U Crnoj Gori ima puno kvalitetnih teniskih škola. Naravno, koje dijete ne bi željelo da bude Novak Đoković, Rafael Nadal ili Roger Federer?