Planinarenje

Prava obuća za planinarenje je najvažniji dio opreme. Samo u pravoj obući za planinarenje osjećamo se sigurno i udobno.  Kako se opremiti za šetnju u prirodi zavisi uglavnom od toga gdje idemo, šetamo, istražujemo i penjemo se.

mckinley obuća

Obuća za šetnju i planinarenje

Za ovu vrstu aktivnosti prikladna je plitka obuća za planinarenje, u nekim slučajevima i obuća za trčanje po neuređenim terenima. Najvažniji dio obuće za planinarenje jeste đon. Preporučuje se da đon srednje mekoće omogući dovoljno komfora i  bude opremljen posebnim sistemom prigušenja. Podloga mora biti dovoljno tvrda kako bi dobro prianjala i na mekoj podlozi. Donji dio đona trebao bi biti izrađen od visoko kvalitetne gume što osigurava dobro prainjanje i na vlažnom terenu.

Većina proizvođača za proizvodnju gornjeg spoljašnjeg dijela obuće za planinarenje koriste izdržljive materijale, koji takođe prkose korijenima i stijenama. Neki modeli su opremljeni posebnim pertlama koji omogućavaju jedinstveno zatezanje, a i ne moraju biti vezana.

planika

Obuća za planinarenje za niske planine

Šetnja po niskim planinama zahtijeva nešto kompaktniju obuću. Prikladni su modeli srednje visine, koji se protežu preko članka. Ova visina daje čvrstu podršku, što je posebno važno prilikom spuštanja na nekim zahtjevnijim terenima. Poželjno je da je obuća izrađena od vodonepropusnog materijala, po mogućnosti od Goretex ili sličnog materijala, koji stopala uvijek održava suvima. Gornji materijal mora biti izdržljiv, obično se radi o modernim tehničkim materijalima sa kombinacijom kože. Đon ne smije biti premekan, jer je teren u brdima često vrlo grub. Đon mora biti dovoljno robustan. Neki su modeli opremljeni posebnim sistemom ublažavanja udaraca, koji su posebno korisni za silazak. Guma na đonu mora omogućiti dobro prianjanje na mokrom terenu, ali ujedno  mora biti   izdržljiva, da je ne oštete  udarci o stijene i oštro kamenje. Neki modeli su opremljeni posebnim sistemima vezivanja, koji omogućuju ravnomjerno zatezanje, a uz to ne moraju biti vezani.

Obuća za planinarenje za visoke planine

Kada idemo iznad dvije hiljada metara, moramo se primjereno obuti. Za visoke planine su prikladni izdržljivi planinarski modeli, koji obavezno moraju biti visoki, izrađeni od čvrstog i izdržljivog materijala. Đon mora biti izrađen od nešto tvrđe gume koja pruža dobro prianjanje u svim vremenskim uslovima, a otporna je na oštre stijene i kamenje. Za izlete u planine, bez obzira o kojoj sezoni se radi, preporučujemo obuću od vodonepropusnih materijala. Ako planinarite u zimskim mjesecima, preporučujemo modele na koje se mogu dodati dereze.