Fudbal

Fudbal je ubjedljivo najpopularniji sport na svijetu, a lopta kojom se igra predstavlja neku vrstu svetinje. Poznata je izreka koja tvrdi da je lopta okrugla, ali je dobro znati i da nije svaka lopta ista. Samo najbolje lopte postaju dio magije koja nastaje na travnatom terenu. To nastaje pred očima miliona gledalaca širom svijeta, a koju stvaraju vanserijski igrači poput Mesija, Ronalda, Nejmara i Ibrahimovića. A, Adidas lopte su zaista nešto posebno! Poznati njemački proizvođač sportske opreme uz pomoć najmodernijih tehnologija. Već decenijama Adidas proizvodi najkvalitetnije fudbalske lopte kojima se igraju najveća evropska i svjetska takmičenja.

Za ovogodišnji Mundijal u Rusiji, koji će se održati između 14. juna i 25. jula, stručnjaci iz Adidasa su kreirali loptu koju su nazvali Telstar 18. Ovaj model je zapravo naslednik prve Adidas lopte kojom se igralo Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Meksiku 1970. godine. Tadašnji model je upravo nosila naziv Telstar. Ime je svojevremeno dobijeno od dvije riječi “televizija” (tel) i “zvijezda” (star). Razlog je popularnost koju je lopta vrlo brzo stekla među ljubiteljima fudbala. Ovim slavnim “pretkom” zvanične lopte ovogodišnjeg Mundijala igrale su fudbalske legende kao što su Pele, Gerd Muler, Đakinto Faketi i Bobi Mur.

Koja lopta će postati zvanična lopta Svjetskog prvenstva u Rusiji?

Model Telstar 18 je nasljednik prve Adidas lopte kojom se igralo na Svjetskom prvenstvu. Radi se o prvoj lopti koja je ukrašena petougaonim crnim panelima, zahvaljujući kojim je bila uočljivija tokom prenosa na tadašnjim crno-bijelim televizorima. Ovakve šare na lopti predstavljale su prekretnicu u fudbalskom dizajnu.

Najveće fudbalske zvijezde današnjice već su imale čast da testiraju zvaničnu loptu ovogodišnjeg Mundijala u Rusiji i nijesu skrivale oduševljenje njenim performansama. Argentinski fudbaler Lionel Mesi, “najbolji među najboljima”, je izjavio: “Ja sam jedan od srećnika koji su imali priliku da testiraju loptu kojom će se igrati prvenstvo u Rusiji. Jako mi se dopada njen retro dizajn, klasične boje, a najviše od svega lakoća igranja koja je apsolutna fantastična.”

Kako će izgledati zvanična lopta ovogodišnjeg Mundijala?

Model Telstar 18 plod je primjene najsavremenijih tehnologija, a proizveden je od materijala koje je je moguće reciklirati. Još jedna važna karakteristika modela Telstar 18 je ugrađeni NFC čip, koji će prvi put biti korišćen na nekoj zvaničnoj lopti na Svjetskom prvenstvu. Čip omogućava korisnicima da “komuniciraju” sa loptom, i to uz pomoć mobilnog telefona.

“Originalni Telstar iz 1970. godine je jedna od najprepoznatljivijih lopti u istoriji fudbala, i zato je razvoj modela Telstar 18 bio pravi izazov za nas, Nova struktura panela i uključivanje NFC čipa je dovela fudbalske inovacije i dizajn na novi nivo, nudeći korisnicima i igračima potpuno drugačije iskustvo”, izjavio je Ronald Domler, direktor odjeljenja za fudbalsku opremu u Adidasu.

Adidas lopta Telstar 18