Trčanje

Ultra maratoni predstavljaju krajnji test izdržljivosti – fizički i mentalno. Bilo da mislite da su inspirativni ili samo ludi, otkrijte zašto se neki trkači širom svijeta prijavljuju.

Trčanje maratona je epsko atletsko dostignuće po mišljenju većine ljudi, koje zahtijeva nevjerovatnu disciplinu. Ipak, postoji i ekstremni maraton koji je još naporniji: ultra maraton, definisan kao trka veća od tradicionalne maratonske udaljenosti od 42 km. Čak i izvan izazova nekih popularnih trka sa preprekama, kao što je Tough Mudder, učesnici ultra maratona moraju se suočiti sa ekstremnim temperaturama, teškim terenima i promjenama u nadmorskoj visini – danima.

Maraton des Sables

Ovaj ultra maraton ili “trka ekspedicije” se odvija u pustinji Sahare. Učesnici moraju završiti 156 milja / 254 km za 6 dana. Sastoji se od različitih faza, od kojih svaka može biti do 86,2 km u jednom danu, učesnici moraju nositi svoje zalihe, osim vode. Oni to rade na temperaturi do 120 stepeni, uz pješčane oluje i vlažnost. Svake godine učestvuje oko 1.000 ljudi.

Hardrock 100 Endurance Run

Pozivajući sebe na “test trkača protiv planina”, ovaj ultra maraton održan u južnom dijelu Kolorada sastoji se od 100,5 milja dugačke, izrazito neravne staze na visokoj nadmorskoj visini. Ukupna promjena visine iznosi 66.100 stopa (preko 20 km). Među izazovima sa kojima se učesnici suočavaju su nadmorska visina, temperature ispod nule i brza promjena vremena. Maksimalno vrijeme  završetka trke je 48 sati.

Spartathlon

Ova godišnja trka od Atine do Sparte od 153 km / 250 km zahtijeva 36 sati trčanja. Ovdje je brzina sve. Tokom trke se nalaze 75 kontrolnih tačaka. Ako ne ispunite određene vremenske kriterijume, bićete diskvalifikovani.

The Barkley Maraton

Ovu trail trku je nemoguće opisati. Održava se u Frozen Head State Parku glavnog grada, Tennessee, u kojem učesnici pokrivaju 100 milja na 20 milja (32 km) neobilježene rute. Ruta se mora istrčati 5 puta do 12 sati, ukupno 60 sati. Osim vode koja je dostupna u dvije tačke, nikakva pomoć više nije moguća. Kao da ovo do sada nije bilo dovoljno brutalno, staza uključuje i uzlaznu i silaznu putanju nadmorske visine od 120.000 stopa (što je ekvivalentno penjanju na Mount Everest – dva puta). Postoji i nekoliko neobičnih preokreta: trkači moraju da pronađu oko 10 knjiga na putu i pocjepaju broj stranica koje odgovara njihovom broju trka kako bi se dokazao završetak. Od oko 800 ljudi, samo 15 je završilo ovu trku.