Plivanje

Plivanje je omiljena aktivnost mnogih sportskih entuzijasta, koji u njemu uživaju tokom cijele godine.

Zašto je plivanje zdravo?

Plivanje nudi veliki broj benefita za vaše tijelo. Osim što predstavlja odličnu aerobnu vježbu koja ne vrši pritisak na kosti i zglobove. Tokom plivanja aktivirate gotovo sve mišićne grupe, a težina tijela se ravnomjerno raspoređuje.

Plivanjem se sagorijeva veliki broj kalorija i eliminiše celulit. U potrazi za idealnom metodom za mršavljenje i oblikovanje tijela, obavezno uključite ovu fizički aktivnost u svoju dnevnu rutinu.

Sve je više rekreativnih plivača, a njihov broj raste sa brojem novih otvorenih i zatvorenih bazena.

Mogućnost praktikovanja ove aktivnosti tokom svih godišnjih doba, omogućava vam da joj se ozbiljno posvetite, isplanirate treninge i usavršite različite plivačke tehnike poput leđnog, kraul i plivanja delfin stilom, ali i poboljšate snagu i kondiciju.

Kakva oprema Vam je potrebna za plivanje?

Plivanje je jedan od onih sportova koji od opreme podrazumjevaju samo ljudsko tijelo. Specijalna dodatna oprema nije neophodna.

Ono što vam definitivno jeste potrebno je kvalitetan kupaći kostim, napravljen od materijala koji dobro prianja uz vaše tijelo i brzo se suši.

Profesionalni plivači i “ozbiljniji” rekreativci uvijek koriste i kape za plivanje, koje im omogućavaju poboljšavanje hidrodinamike tj. brže i lakše kretanje kroz vodu. Naočare za plivanje su takođe odličan dodatak plivačkoj opremi, budući da omogućavaju bolju vidljivost pod vodom. Takođe štite oči od uticaja hemikalija koje se nalaze u vodi bazena. Postoje modeli naočara za plivanje koje su specijalno dizajnirane za ljude sa dioptrijom.

Kada krenete na plivanje, poželjno je da sa sobom ponesete i gumene papuče ili japanke, peškir, ogrtač, torbu. Svoju djecu ćete naročito obradovati ako ih počastite interesantnim šlaufom, mišićima za plivanje, dušekom na naduvavanje i sličnom opremom koja će prve plivačke poduhvate pretvoriti u pravo uživanje.