Sadržaj

Skijanje

Ski oprema – posebno skije i pancerice su prilično sofisticirani tehnički proizvodi. One omogućavaju beskrajne časove zimske radosti. Činjenica je da će samo dobro održavana skijaška oprema služiti nekoliko sezona. Skije i cipele moraju biti pravilno tretirane. Na kraju, ali ne i najmanje važno, sa produžavanjem životnog vijeka, uštedjećemo puno novca, jer je to relativno skupa sportska oprema. Skije se moraju redovno održavati, čuvati i transportovati na ispravan način.

Poseban trenutak se dešava na kraju zimske sezone, kada se skije postavljaju pod uglom. U tom periodu se čuvaju skoro pola godine, čekajući prvi snijeg na jesen. Zatim, naravno, postavlja se pitanje kako pravilno pripremiti skije i pancerice (ski cipele)? Potrebno je da se nakon ljetnje pauze nova zima dočeka potpuno spremno.

Skije

Po završetku skijaške sezone, opremu treba dobro zaštititi i očistiti. Prije svega, moramo biti sigurni da se skije skladište šest mjeseci na suvom mestu. Najveća opasnost za skije je voda, odnosno vlaga, jer ona dovodi do korozije ili oksidacije metalnih djelova. Iz tog razloga, skije treba dobro očistiti i osušiti, a zatim nanijeti na kliznu površinu sloj voska, kako bi se spriječilo djelovanje korozije. Ako nemate ništa drugo, možete skije oprati i osušiti krpom, nakon čega ih treba uvezati i ostaviti u uspravnom položaju. Rubove skija je najbolje zaštititi od korozije premazivanjem krpom natopljenom parafinom, vazelinom ili mašinskim uljem. Vezove, takođe treba očistiti i zaštiti prskanjem sprejem. Odmah po završetku sezone, možemo odraditi kompletnu pripremu skija (popravku klizne površine, brušenje ivica i impregnacija skija), ili ćemo skije samo zaštititi voskom i ostaviti peko ljeta a pred početak zime odraditi kompletnu pripremu. Svaki skijaš odlučuje, da li će sam popraviti skije, ili će ih povjeriti stručnjacima. Oni pravi skijaški entuzijasti, vole da se sami pobrinu za svoju opremu. Naravno, za to će im biti potrebna adekvatna oprema za servis skija, alati, odgovarajući prostor i, naravno, znanje kako pripremiti i kako servisirati skije. Većina amaterskih skijaša, naravno, više vole da ih odnesu u kvalifikovani servis za skije.

Pancerice

Prije nego što odložite svoje pancerice u neki dio stana ili kuće gdje će sačekati narednu zimu, budite potpuno sigurni da su ulošci i unutrašnjost cipele potpuno suvi. Ukoliko nijeste sigurni, izvucite uloške iz oklopa i osušite ih, pa ih zatim vratite. Neko se odlučuje i za pranje uložaka, ali obratite pažnju da je većina modernih uložaka termoprilagodljiva i nikako ih ne perite u vrućoj, nego u mlakoj vodi. Pancerice nikako nemojte ostaviti otkopčane, jer bi moglo da dođe do deformisanja plastike i mogle bi izgubiti svoj oblik, pa bi zakopčavanje moglo da bude veoma otežano. Mnogi modeli pancerica imaju unutrašnju cipelu od specijalnog materijala, koji je oblikovan prema stopalu. To se postiže posebnim termičkim postupkom, pomoću kojeg se unutrašnjost zagrijeva i na taj način oblikuje vašim stopalom. Vremenom, taj oblik se može deformisati, tako da možemo ponoviti ovu proceduru nakon svake dvije ili tri godine. Ovaj proces je najbolje uraditi neposredno prije početka nove sezone.

Naravno, kao i u slučaju skijanja, veoma je važno da se pancerice van skijaške sezone čuvaju na suvom mjestu.

skijanje TECNOPRO