Skijanje

Skije možemo izabrati prema znanju i načinu skijanja, takođe razlikujemo muške i ženske skije.

Od kada su se pojavile skije sa naglašenim bočnim lukom, možemo reći da se dosta toga promijenilo u svijetu skijanja. Ne samo da se skijanje pokazalo kao drugačije i još zabavnije, čak i izbor skija je postalo zanimljivije. Skije su bile između deset i dvadeset centimetara veće od visine, i to je bilo to.

Danas, naravno, ovo više nije tačno. Postoji nekoliko načina da se izaberu skije.

Kako odabrati prave skije?

Dužina, geometrija, torziona stabilnost i rigidnost savijanja su glavne karakteristike skijanja, koja u procesu učenja mora odgovarati pojedinačnom skijašu. U principu, pravilo je da počnemo da proučavamo kratke skije i u nastavku procesa, i u skladu sa znanjem skijanja, prelazimo na duže:

-za početnike, kraće skije su pogodne za sticanje prvih i pravih skijaških znanja (dužina: 100-140 cm, radijus: 7-9 m);

-sljedeći nivo je srednje duga skija namijenjena onim skijašima koji već usavršavaju osnovne korake i samostalno skijaju na srednjim stazama (dužina: 120-160 cm, radijus: 9-13 m);

– kada skijaši ovladaju skoro svim skijaškim tehnikama i samostalno počnu da skijaju na najzahtjevnijim rutama, mogu koristiti duže skije (dužina: 170-190 cm, radijus: 14-20 m).

Vrsta skije

Skijanje je stagniralo posljednjih godina. Kažemo da na tržištu postoje skije za skoro svaki način skijanja:

-iz svijeta takmičenja postoje rekreativne verzije slaloma i veleslaloma, namijenjene skijašima sa odličnim vještinama i odličnom pripremom. Slalomi obilježeni SL su dugačke skije između 150 i 175 centimetara u radijusu od 11 do 14 metara, veleslalom su označeni GS markom i dužine su od 165 do 190 cm, a njihovi radijusi se kreću od 15 i 19 metara;

-raznovrsne skije dizajnirane su za različite skijaške metode na dobro održavanim ski stazama. Njihov dizajn omogućava dugačak i kratak obrt pri različitim brzinama. Skije označene AR su između 160 i 185 centimetara duge i imaju radijus između 15 i 17,5 metara;

-sve skije namijenjene su različitim skijaškim metodama na različitim snježnim površinama. Oni omogućavaju dugačke i kratke okrete, a korisni su i na uređenim i neuređenim snježnim površinama. Skije označene AM su između 160 i 185 centimetara, a njihov radijus je između 15 i 17,5 metara.

Firefly

Izbor skija u zavisnosti od pola

Većina skija je u osnovi dizajnirana za oba pola. Naravno, treba istaći da muškarci imaju tendenciju da budu jači i teži, što olakšava ovladavanje tehnikama skijanja, koje su strukturno teže i stoga zahtjevnije za korišćenje. U posljednje vrijeme, većina proizvođača takođe nudi specijalne modele dizajnirane za nježniji pol. Ženske skije su lakše, njihovi vezovi su blago pomjereni, što ih čini lakšim i lakim za manevrisanje. U ovoj klasi proizvođači u velikoj mjeri smanjuju težinu čime su izrađeni i novi materijali za tu svrhu. Danas su takođe prilagođene kombinacijama boja i dizajnu skija.