Trčanje

Trčanje je u suštini vrlo prirodan i jednostavan sport. Trčanje je sport za cio život i možemo se baviti bilo gdje i bilo kada. One najupornije ne zaustavlja čak ni ekstremni vremenski uslovi. Trčanje je jednostavno i što se tiče opreme. Zapravo, potrebne su nam samo patike za trčanje i već možemo početi sa trčanjem.

Patike se razvrstavaju prema sljedećim kriterijumima. Najvažnije su podjele prema tjelesnoj težini, udaljenosti koju obično pretrčimo, podlozi po kojoj trčimo, nivou znanja o trčanju, a na kraju i prema polu.

Tjelesna težina

Zavisno o tjelesnoj težini, trkači su podijeljeni u tri kategorije:

  • lagani do 75 kg
  • srednje teški do 85 kg
  • teži od 85 kg

Tjelesna težina možda je prvi kriterijum pri odabiru patika. Načelno vrijedi pravilo da su trkačima veće tjelesne težine potrebne bolje postavljene patike. Lakši trkači mogu posegnuti za manje postavljenim patikama.

Tehnika i nivo znanja o trčanju

Ljudska stopala i đon pravo su čudo prirode opremljeni svim potrebnim ublaživačima. Ali to vrijedi samo pod uslovom da je tehnika trčanja besprekorna. Stoga profesionalni trkači na duge staze koriste relativno manje postavljene patike. Rekreativcima čija tehnika ima koji nedostatak potrebno je više podrške i više postavljenosti.

Udaljenost

Udaljenost koju obično pretrčimo vrlo je važan podatak pri odabiru patika. Za trčanje do 10 kilometara možemo odabrati manje postavljene patike. Što je duža udaljenost, potrebnija nam je dodatna podrška, jer su noge sa svakim pretrčanim kilometrom umornije.

Podloga

Podloga po kojoj najčešće trčimo uslovi su profil đona. Po asfaltu možemo trčati sa manje profiliranim đonom, za makadam nam je potrebno nešto više profila, po šumskim stazama i besputicama potrebno nam je bolje prianjanje i grublji đon koji prianja i na mekšim podlogama.

Pol

Većina modela dostupna je i u muškim i ženskim verzijama koje se ne razlikuju samo po raspoloživim bojama i veličinama, nego su ženski modeli nešto lakši i mekši.

Kad se u svakoj od spomenutih kategorija pravilno ocijeni, broj odgovarajućih modela znatno se smanji. Potom je još potrebno otkriti kakav je naš nagib stopala: neutralan, pronatorski ili supinatorski. Nakon toga u užem će izboru ostati još samo nekoliko modela. Među njima se, na kraju, prema vlastitim preferencijama možete odlučiti za boju i omiljenu marku.

Možda niste znali…

  • Obuća za trčanje napred mora imati centimetar prostora, kaže se da mora biti za broj veća od obuće za slobodno vreme.
  • Proizvođači navode da obuća po pređenih 600 do 800km gubi večinu svojstava.
  • Nakon tri godine, obuća za trčanje gubi svojstva, nezavisno od broja pretrčanih kilometara.
  • Pravi trkači u svojoj kolekciji imaju tri para patika- za trening, za trku, za neuređene staze.
  • Nova obuća treba određeno vreme da se prilagodi nozi. Na start trke ne idite u novoj obući.