Skijanje

Pancerice

Cipele za skijanje se brinu za to da noga prilikom skijanja bude na svom mjestu i da se osjećaj sa skija što nesmetanije prenose na skijaša.

Uopšteno, postoji uvjerenje da su skije daleko najvažniji dio opreme za skijanje. Ta je tvrdnja samo djelomično istinita, jer skijama pripada samo pedeset posto. Drugih pedeset posto pripada cipelama za skijanje.

S obzirom na to da u njima provedete cijeli dan i u prilično nepovoljnim vremenskim uslovima, možda im pripada i nekoliko procenata više. Ali činjenica je da se oni najljepši osjećaji sa skija upravo preko cipela prenose na skijaša. Drugim riječima, to znači da čak i dobre i efikasne skije potpuno gube svoje dobre karakteristike, ako nemaju potporu kompatibilnih cipela za skijanje. Vjerovatno bi u idealnom svijetu cipele za skijanje i skije bile potpuno integrisane. Budući da to zbog različitih razloga nije moguće, proizvođači se tome nastoje što više približiti. Naime, cipele za skijanje onaj su dio opreme pomoću kojeg sile tijela prenosite na skije. Naravno, proizvođači kod njihovog dizajniranja često nalete na prilično neobične kombinacije. Skijaške cipele moraju čim što bliže obuhvatiti nogu, a istovremeno moraju nuditi i što veći stepen udobnosti. Kombinovati ta dva je prilično težak zadatak. Osim toga, cipele za skijanje treba da odgovaraju tjelesnoj snazi, konstituciji i težini, naravno, nivou skijaškog znanja.

Veličina

Prvo je pravilo prilikom odabira da cipele za skijanje treba da budu prave veličine. Ako odaberete prevelike, noga prilikom skijanja neće biti čvrsto na svom mjestu. Moguće pomicanje krije sliku pravih osjećaja, a osim toga, sve skupa nije najsigurnije. Ako odaberete premale, u njima nećete izdržati dugo, noge će vas boljeti i pojaviće se neugodni žuljevi.

Činjenica je da u slučaju cipela za skijanja nije tako jednostavno otkriti pravu veličinu, kao što se čini na prvi pogled.

Zato se odabiru cipela treba posvetiti sa velikom mjerom preciznosti i sistematike, a po mogućstvu treba uzeti u obzir nekoliko osnovnih principa:

 • za početak precizno izmjerite stopala. Većina proizvođača svoje proizvode označavaju pomoću takozvane Mondopoint klasifikacije koja omogućava relativno pouzdano poređenje među pojedinim proizvođačima;
 • većina proizvođača jednim brojem spoljašnjosti pokrivaju dva broja stopala;
 • treba obuti obje cipele, čvrsto ih stegnuti i držati ih na nogama najmanje deset minuta;
 • prilikom isprobavanja postavite se u skijaški stav, koljena gurnite malo prema naprijed i uvjerite se da je noga sa svih strana dobro obuhvaćena;
 • peta prije svega treba biti čvrsto na svom mjestu;
 • preporučljivo je isprobati više modela različitih proizvođača. Na taj način utvrdićemo šta najviše odgovara obliku stopala.

Tvrdoća

Podjednako važna kao debljina jeste i tvrdoća cipela za skijanje. Koliko ćete tvrde cipele odabrati najviše zavisi od nivoa skijaškog znanja i tjelesne težine.

 • tvrđe cipele namijenjene su skijašima vrlo dobrog skijaškog znanja i veće tjelesne težine;
 • tvrdoću cipela označavamo takozvanom savitljivošću koju označavaju brojke od 50 do 150. Takmičari skijaju u cipelama koje nose oznaku od 130 do 150. Izvrstan rekreativac koji nije teži od 80 kilograma obično odabira cipele sa oznakom između 90 i 110. Za prosječnog rekreativca dovoljna je tvrdoća oko 70. Ženama su namijenjeni mekši modeli;
 • prosječni rekreativci ne bi trebalo da biraju pretvrde modele cipela za skijanje. Sa takvim pogrešno odabranim cipelama uveliko ćete smanjiti užitke na snijegu, a osim toga, u neprimjerenim cipelama gotovo je nemoguće izdržati cijeli dan.

Njega

Cipele za skijanje imaju relativno dug vijek trajanja. Ako skijate petnaest do dvadeset dana u sezoni, izdržaćete oko pet godina. Naime, u to vrijeme memorijska pjena od koje je dizajnirana unutrašnjost cipele gubi većinu svojih karakteristika, a osim toga, istroši se i plastika od koje je izrađena spoljašnjost.

Ali taj argument je istinit samo ako je odgovarajuće održavate:

 • nakon skijanja cipele za skijanje treba obrisati i osušiti;
 • preporučljivo je i izvući unutrašnju cipelu i osušiti je odvojeno od plastike;
 • suve cipele treba čuvati u zakopčanom položaju jer plastika od koje je spoljašnjost izrađena samo na taj način čuva svoj oblik;
 • prije upotrebe cipelu nikako ne smijete ostaviti na hladnom, jer je prije svega tvrđe modele takoreći nemoguće obući ako su hladni.

Klasifikacija

Cipele za skijanje dijele se na najmanje četiri osnovne grupe. Pritom u obzir uzimamo nivoe skijaškog znanja, broj skijaških dana i pol:

 • najbolji skijaši u potrazi za maksimalnim skijaškim užitkom i što boljim osjećajem spremni su i malo pretrpjeti. Njima su namijenjene cipele za skijanje koje su verzija takmičarskih modela. Riječ je o prilično tvrdim cipelama čija se savitljivost kreće između 100 i 130, izvrsno prianjaju uz nogu, ali su zbog toga malo manje udobne;
 • dobri rekreativci zadovoljiće se malo mekšim modelima čija se savitljivost kreće između 90 i 110. No, ti modeli mnogo su udobniji i omogućuju cjelodnevne skijaške užitke;
 • prosječni rekreativci udobnost stavljaju na prvo mjesto. Njima su namijenjeni mekši modeli cipela za skijanje (savitljivost između 70 i 90) koji su izvrsno toplo izolovani (neki modeli nude i mogućnost upotrebe posebnih grijača). U tim cipelama bez problema se može izdržati cijeli dan;
 • većina proizvođača misli i na žene kojima je često hladno za noge. Njima su namijenjeni posebni modeli koji se odlikuju kombinacijom udobnosti i izvrsne toplotne zaštite. Nekoliko modela nudi i mogućnost grijanja posebnim grijačima.