Kampovanje

Šator Mckinley

Spoljašnji materijal

Spoljašnji dio šatora izrađen je od poliamida, poliestera, pamuka ili mješavine navedenih materijala. Poliamid je najsnažniji, poliester je najotporniji na UV zrake, a pamuk bolje „diše“.

Podovi

Pod je izrađen od snažnijeg materijala koji osigurava nepropusnost vode i otporan je na određene oštre predmete.

Unutrašnji materijal

I unutrašnjost je izrađena od poliamida, poliestera, pamuka ili mješavine tih materijala. Bolji modeli imaju posebnu vodootpornu impregnaciju koja sprečava prodiranje vode i kondezaciju u unutrašnjosti.

Štapovi

Štapovi mogu biti čelični, aluminijumski ili od staklenih vlakana. Najsnažniji su čelični, a najlakši oni od staklenih vlakana.

Klinovi

Klinovi su izrađeni od čelika ili aluminijuma. Aluminijumi su osjetno lakši, ali prilično osjetljiviji na savijanje.

Šta je vodeni stub?

Šator sa donje strane ima poliuretanski premaz koji osigurava vodootpornost. Debljina tog premaza određuje vodeni stub – pritisak koji materijal može izdržati. Trenutno ne postoji jedinstven standard koji bi proizvođačima određivao kako se ispituje vodeni stub. U načelu vrijedi da vodeni stub već od 1.000 mm osigurava stopostotnu nepropusnost vode spoljašnjeg materijala. Pritom treba istaći da stopostotnu nepromočivost šatora osiguravaju i zavareni šavovi koji sprečavaju prodiranje vode u unutrašnjost. Preporučuje se da vodeni stub za teren bude 1.500 mm ili više, jer u tom slučaju može doći do većih pritiska, budući da po terenu na kojem se nalazi šator hodamo odnosno ležimo.

Održavanje

Dugogodišnji vijek šatora osigurava se pravilnim čuvanjem i njegom. Prije nego što složite šator, uvjerite se da nijedan dio šatora nije mokar ili vlažan. Takođe sa njega uklonite lišće, iglice ili drvenu smolu.

Ako vas tokom pakovanja uhvati kiša, prije nego što ga spremite kod kuće, još jednom ga formirajte i dobro osušite.

Šator Mckinley