Fitnes

Sobni bicikl

Opremanje doma fitness opremom često započinje sobnim biciklom. Ova sprava odlikuje se širokom primjenjivošću. Pogodna je za povremene rekreativce, kao i za ozbiljne entuzijaste koji streme svojim sportskim ciljevima. Ako imate kod kuće više fitness sprava, sobni bicikl je odličan alat za zagrijevanje prije vježbanja i hlađenje nakon istog. Sobni bicikl uglavnom pruža aerobni način vježbanja, odnosno topi masne naslage, smanjuje tjelesnu težinu i jača kardiovaskularni sistem. Osim toga, sobni bicikl može pomoći pri raznim specifičnim oblicima treninga snage, što je dodatak njegovoj svestranosti.

Eliptični trenažer

Vježba na eliptičnom trenažeru je na prvi pogled svojevrsna kombinacija trčanja i vožnje biciklom. Ona se odvija u gotovo plutajućem položaju, što je čini izuzetno blagom prema  zglobovima i kostima. Uz pomoć ove sprave u praksi je moguće oponašati različite oblike vježbanja, kao što je penjanje stepenicama, brzo hodanje, jogging i skijaško trčanje. Vježba na eliptičnom trenažeru je vrlo sveobuhvatna, jer aktivira cijelo tijelo. Na ovoj spravi moguće je izvesti vježbe za mišiće nogu i gluteusu, ali je odlična i za jačanje mišića gornjeg dijela tijela, ruku i ramenog pojasa, leđnih, prsnih i trbušnih mišića. Vježba na eliptičnom trenažeru ima aerobne i anaerobne učinke, pa je izuzetno efikasna u smanjenju tjelesne težine, jačanju srčanog mišića,  pa smanjuje broj otkucaja srca. Takođe je odlična za poboljšanje napetosti tkiva, povećanje snage u rukama i nogama, poboljšava protok krvi kroz mišiće, povećava kapacitet disanja i oblikuje grudni koš. Iz tog razloga eliptični trenažeri se preporučuju za manje zahtjevne sportske entuzijaste koji traže potpune vježbe koje se mogu raditi kod kuće.

Staza za trčanje

Pogledom na stazu za trčanje mnogi ljudi u sebi postavljaju pitanje: “Zašto bismo trčali na ovom uređaju, a ne napolju u prirodi, na svježem vazduhu?“. Pitanje je svakako na mjestu, jer je zaista riječ o jednom od sportova koji se mogu nositi sa gotovo bilo kojom vrstom vremenskih prilika, godišnjem dobu ili dijelu dana. Ipak, traka za trčanje nudi nekoliko prednosti koje nisu zanemarive. Recimo da ste strastveni trkač sa zahtjevnim poslom zbog kog odlazite od kuće u ranim jutarnjim satima, a vraćate se kasno uveče. Vaše vam obveze jednostavno ne dozvoljavaju redovno bavljenje omiljenim sportom. Kada tome pridodate porodične obaveze i nepredvidive vremenske uslove, problem je još veći. Staza za trčanje odmah eleminiše sve te otežavajuće okolnosti. Uz njenu pomoć moguće je posvetiti se trčanju na kraju dana, kad su izvršene sve obveze, i nezavisno od toga da li spolja pada kiša ili snijeg. Obujte svoje patike i konačno se pokrenite u vlastitom domu, slušajte pritom muziku ili gledajte film na televiziji.

Energetics Multi Gym 10

Multigym za vježbanje

Multigym za vježbanje omogućuju brojne vježbe sa tegovima i vlastitom težinom kao pomoć u jačanju određenih mišićnih grupa. Multigym za vježbanje su u svojoj suštini zaštitni znak fitnesa.

To su sprave koje su dizajnirane za trening snage i jačanje specifičnih mišićnih grupa. Dizajnirane su vrlo pažljivo s obzirom na sve glavne zakone fizike, što u praksi znači da zglobovi i kosti nisu izloženi prekomjernim silama i pritiscima. Određene sprave dizajnirane su za trening tegovima, a neke za vježbe svojom vlastitom tjelesnom težinom. Vjerovatno najsloženija je klasična multigym za vježbanje (npr. Energetics Multi Gym 10), koja je opremljena tegovima, gdje se uz pojedine vježbe izvodi podizanje uz pomoć specijalnih poluga. Fitnes klasici, takođe su širok izbor klupa, gdje možete vježbati sa tegovima ili pomoću svoje tjelesne težine.

Ključne činjenice:

  • u izboru opreme potrebno je obratiti pažnju na njenu konstrukciju. Samo sprave izrađene iz    visokokvalitetnih materijala daju čvrstoću, stabilnost i dugovečnost;
  • pri vežbanju na Multigym-u vrlo je  važno pravilno izvoditi vežbe. Preporučuje se pre početka vežbanja savetovati se sa stručnjakom;
  • važno je da je sprava sastavljena u skladu sa uputima proizvođača. To osigurava njenu čvrstoću i   stabilnost;
  • kod prenosne sprave potrebno je proveriti zavrtnje. Isti moraju biti čvrsto zategnuti i pričvršćeni.