Kako izbrati prave skije?

Bez obzira koliko dobro skijamo, uvijek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima u pogledu dužine, geometrije, torzijske stabilnosti i tvrdoće pri zavojima.

  • Svestrane skije/Allround– Dizajnirani su kako za duge tako i za kratke zavoje i uglavnom su namijenjeni za uređene staze.
  • Planinske skije /Allmountain– Njihov malo širi dizajn omogućuje im veću plovnost po mekšem snijegu i cijelcu, pa su pogodni i za skijanje izvan skijaških staza.
  • Skija iz takmičarske kategorijeDobrim rekreativcima koji uživaju u kraćim zavojima prikladne su slalomske skije pod oznakom SL. Za one koji uživaju u dužim zavojima, tu su veleslalomske skije pod oznakom GS.
  • Ženske skije – Skije koje su napravljene samo za žene su, prije svega, znatno lakše, a uz to su i vezovi postavljeni malo prema naprijed, što im omogućuje lakše manevrisanje i bolje rukovanje.

Zimski trenuci – osjećaj dok hvatamo zavoje

Na skijanje ne idemo bez …

Skijanje svojom dinamičnošću i energijom omogućuje neizmjerne užitke, ali istovremeno donosi i mnoge opasnosti.

Na stazu ne treba izlaziti bez zaštitne opreme kao što su kaciga i skijaških naočara.

Kacige i naočare, ili kacige sa vizirom?

Nije slučajno da kacige s integrisanim naočarama ili vizirima imaju sve više sledbenika. Ako svake zime provedete malo više vremena na skijaškim stazama, više ćete cijeniti udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne manje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i spremanje.

U poređenju s klasičnom kacigom i naočarama, kacige s ugrađenim naočarama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za odgovarajući sistem ventilacije i visokokvalitetno staklo koje se prilagođava promjenjivim uslovima osvjetljenja.

Štra treba da znamo o pancericama?

Veličina i tvrdoća pancerice su presudni

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim pancericama noga neće biti čvrsto na svom mjestu, što nije najsigurnije. Međutim, u premalim pancericama noge će biti bolne i pojaviće se gadni žuljevi.

Koliko ćemo tvrde skijaške cipele odabrati, uglavnom zavisi o nivou skijaškog znanja i težini. Čvršće čizme dizajnirane su za skijaše s vrlo dobrim skijaškim vještinama ili s većom tjelesnom težinom. Tvrdoća cipela označena je takozvanim fleksom, označenim brojevima 50 do 150. Što je veći fleks, to je skijaška cipela tvrđa.

Ženski skijaški kutak

DJECA NA SNIJEGU

Djeca vole zimu i snijeg. Šta može biti ljepše od bezbrižnih zimskih pustolovina s crvenim obrazima i iskrama u očima. Zimska radost trebala bi biti osnovni vodič djeci koja počinju učiti tajne skijanja.

Prvi je korak, naravno, odabir odgovarajuće opreme. Uz odgovarajuće odabranu opremu, djeca će tokom uvodnih skijaških koraka steći prave osjećaje, koje će nadograditi samo u nastavku procesa učenja. Oprema mora odgovarati dječijim godinama i visini. Stoga nema smisla kupiti opremu za sezonu ili više unaprijed. Za malu djecu koja tek počinju učiti prve zavoje na snijegu, kupite što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godine), skije ne bi trebale prelaziti visinu nosa.