Kako izabrati odgovarajuće skije?

Bez obzira na nivo na kom se bavimo skijanjem, uvijek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima po dužini, geometriji, stabilnosti na torziju i krutosti na savijanje.

 • Višenamjenske skije/ All Round
  Dizajnirani su tako da omogućavaju i duga i kratka skretanja i uglavnom su namijenjeni za skijanje na uređenim stazama.
 • Sveplaninske skije /All Mountain 
  Njihov nešto širi dizajn omogućava im da budu plovniji na mekšem snijegu i snijegu, zbog čega su pogodni i za skijanje van staze.
 • Skije takmičarska klasa / Race 
  Dobrim rekreativcima koji uživaju u kraćim zavojima prikladne su slalomske skije pod oznakom SL. Za one koji uživaju u dužim zavojima, tu su veleslalomske skije pod oznakom GS.
 • Ženske skije
  Skije koje se prave specijalno za žene su znatno lakše, a pored toga, vezovi su postavljeni malo naprijed, što im omogućava lakše manevrisanje i bolju upravljivost.
 • Dječije skije
  Skije sa kojima će djeca praviti prve okrete na bijelim stazama.

Klikni na svoj omiljeni brend

Na skijanje ne idemo bez …

Skijanje svojom dinamičnošću i energijom omogućuje neizmjerne užitke, ali istovremeno donosi i mnoge opasnosti.

Na stazu ne treba izlaziti bez zaštitne opreme kao što su kaciga i skijaških naočara.

Kacige i naočare, ili kacige sa vizirom?

Nije slučajno da kacige s integrisanim naočarama ili vizirima imaju sve više sledbenika. Ako svake zime provedete malo više vremena na skijaškim stazama, više ćete cijeniti udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne manje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i spremanje.

U poređenju s klasičnom kacigom i naočarama, kacige s ugrađenim naočarama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za odgovarajući sistem ventilacije i visokokvalitetno staklo koje se prilagođava promjenjivim uslovima osvjetljenja.

Šta treba da znamo o pancericama?

Veličina i tvrdoća pancerice su presudni

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim pancericama noga neće biti čvrsto na svom mjestu, što nije najsigurnije. Međutim, u premalim pancericama noge će biti bolne i pojaviće se gadni žuljevi.

Koliko ćemo tvrde skijaške cipele odabrati, uglavnom zavisi o nivou skijaškog znanja i težini. Čvršće čizme dizajnirane su za skijaše s vrlo dobrim skijaškim vještinama ili s većom tjelesnom težinom. Tvrdoća cipela označena je takozvanim fleksom, označenim brojevima 50 do 150. Što je veći fleks, to je skijaška cipela tvrđa.

Prelistaj ponudu novih pancerica

Aktivan skijaški veš je sastavni dio skijaške odjeće.

Ako je izbor promišljen, onda nema bojazni da nam tokom zimskog skijanja neće biti uvijek suvo i toplo. Na našim policama možete pronaći ski donji veš sljedećih brendova:

Dječiji ski kutak

Djeca vole zimu i snijeg! Nema ničeg ljepšeg od bezbrižnih zimskih avantura sa crvenim obrazima i iskricama u očima. Zimska radost trebalo bi da bude osnovni vodič za djecu koja počinju da uče tajne skijanja.

Prvi je korak, naravno, odabir odgovarajuće opreme. Uz odgovarajuće odabranu opremu, djeca će tokom uvodnih skijaških koraka steći prave osjećaje, koje će nadograditi samo u nastavku procesa učenja. Oprema mora odgovarati dječijim godinama i visini. Stoga nema smisla kupiti opremu za sezonu ili više unaprijed. Za malu djecu koja tek počinju učiti prve zavoje na snijegu, kupite što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godine), skije ne bi trebale prelaziti visinu nosa.

Još savjeta za skijanje

Kada je pravo vrijeme za prve ski zavoje?

Dječje skijanje počinje puno prije prvog zavoja na skijama. Kažemo da djeca počinju skijati čim obuku zimski kombinezon. Nastavljaju sa prvim koracima na snijegu, gdje se prilagođavaju novoj sredini i skijaškoj odjeći. Tek nakon toga dolazi adaptacija na skije ili takozvano „produženo stopalo“. U ovoj fazi teško je govoriti o “skijanju” kakvo poznajemo, ali ono je ipak najvažniji korak na putu dječje ljubavi prema ovom zimskom sportu.

Pročitajte više
Najbolje skije za nju

Većina proizvođača nudi bogat izbor ženskih skija, koje se odlikuju odličnim karakteristikama u svakom pogledu. Na početku treba naglasiti da je potpuno pogrešno uvjerenje da ženske skije nijesu jednake muškim ili da nijesu toliko tehnološki napredne. Sasvim suprotno. Ženske skije su strukturno ekvivalentne muškim i dizajnirane su istim tehnologijama kao i muške skije.

Pročitajte više
Za skijanje je važna udobnost

Pancerice su veoma važan dio opreme za skijanje, imajući u vidu da su na nogama cijelog skijaškog dana. One omogućavaju da je noga za vrijeme skijanja na mjestu. I svojim karakteristikama doprinose udobnosti, toplini i podršci. Skijaš prenosi silu preko pancerica na skije, dok u isto vrijeme osjeća podlogu i prema tom osjećaju upravlja skijom. Čak i dobre i efikasne skije potpuno izgube svoje dobre osobine, ako nemaju podršku kompatibilnih pancerica.

Pročitajte više
Sigurnost na skijalištu je u našim rukama!

Zaštitna oprema za skijanje je odavno postala standard, ali efikasna je samo ako se na ski stazama ponašamo mudro i odgovorno, a tome doprinose i utvrđena pravila FIS-a.

Pročitajte više
Koji su najbolji brendovi skija u ponudi ove godine?

Planine su izvor inspiracije koje svojom magičnom snagom privlače skijaše i sve ostale ljubitelje zimskih sportova. Lijepe su u svim godišnjim dobima i pri svakom svijetlu, ali su vjerovatno najljepše zimi kada su prekrivene bijelim prekrivačem. I upravo ta bjelina ima magičnu snagu koja inspiriše skijaše, snowbordere i sve druge entuzijaste koji ni u zimskim mjesecima ne mogu da odole iskušenju planina. Planine su zajednički sadržalac za ljubitelje raznih oblika zimskih sportova.

Pročitajte više
DJECA I DJEČIJI OSMIJEH NA SKIJANJU!

Zimski praznici su iza nas i mnogo se porodica već vratilo sa skijanja. Bez obzira na brojna ograničenja uzrokovana koronavirusom, s kojima se posljednjih mjeseci opet borimo. Mnogo porodica na skijalištima će pretpostavljamo boraviti i u januaru, ali i februaru. Ako ste novi u svijetu skijanja i nedostaje vam iskustva, a odlučili ste posjetiti neko od skijališta sa svojom djecom odlučili smo vam skrenuti pažnju na nekoliko, po nama, važnih detalja kako bi vam boravak na snijegu bio što ugodniji i ostao u što ljepšem sjećanju.

Pročitajte više
KAKO PODSTAKNUTI DIJETE NA ZIMSKE AVANTURE?

Ima li šta ljepše od zimskog porodičnog izleta na skijalište ili obližnji brijeg s kojega ćete se spuštati sankama? Baš i ne, mada je djeci ponekad malo teže objasniti svu ljepotu i važnost provođenja kvalitetnog vremena sa porodicom, upijanja sunčevih zraka na svježem zraku i redovne fizičke aktivosti. Odrasli već znaju računati na dugoročne koristi pa „malo pretrpe“, ali nekim je mališanima već više od pola sata na snijegu jednako smrzavanju.

Pročitajte više
ZAKORAČIMO U ZIMSKU BAJKU!

Zakoračimo u zimsku bajku! Gradove je zahvatila hladnoća. Priroda počiva pokrivena bijelim velom tišine, a snijeg preobražava krajolik u bajku. Zimski prizori prirode lako nas očaraju i ublaže naš oprez. Zato je ključno, kada se spremate na zaleđene ili sniježne ulice, snijegom posute padine ili zaleđene vrhove, biti pravilno opremljeni. Posebno je obuća ključ za udoban i siguran korak prema zimskoj bajci.

Pročitajte više
TOP 5 MODELA SKIJA ZA REKREATIVCE

Prošla nas je covid godina poprilično zeznula zatvorivši brojna skijališta u Europi dok su ona bila zatrpanija snijegom nego ikad. A dok čekamo dobre vijesti, iskoristimo vrijeme i pripremimo se za sniježne radosti. Skijanje je fizički i tehnički zahtjevan sport i opasnost od povreda je stvarna. U smanjenju tog rizika pomoći će bolja fizička pripremljenost, kao i kvalitetna oprema. Pa krenimo redom.

Pročitajte više
ALPINA KACIGE, KOJE DOMINIRAJU SEZONOM!

Otkrivanje planina i uživanje na snijegu, može biti bezbrižno samo uz odgovarajuću skijašku opremu. Pritom ne smijemo zaboraviti ni skijaške kacige koje nam pružaju najbolju zaštitu na skijanju. Alpina je za skijaše već dugi niz godina sinonim za kvalitet.

Pročitajte više
CRAFT – AKTIVNI VEŠ ZA AKTIVNU ZIMU!

Aktivni skijaški donji veš sastavni je dio skijaške odjeće. Ako se pažljivo bira, onda nema bojazni da nam tokom zimskog skijanja neće uvijek biti suvo i toplo. Među najkvalitetnijim i priznatim brendovima je i Craft ski aktivni veš, koji je već niz godina jedan od vodećih proizvođača aktivnog donjeg veša.

Pročitajte više

To je tvoja zima

Sniježne padine i ravnice pozivaju na kretanje po svježem zimskom vazduhu.

Bilo na skijama, bordu, krpljama ili sankama – važno je samo da se bavite sportom.