TO JE TVOJA ZIMA

Sniježne padine i ravnice pozivaju na kretanje na svježem zimskom zraku.
Bilo na skijama, klizaljkama, dasci, krpljama ili sankama…

Gdje god, sa kim i kako god da ih provedeš, važno je da uživaš u zimskim danima!

KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆE SKIJE?

Bez obzira na nivo na kom se bavimo skijanjem, uvijek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima po dužini, geometriji, stabilnosti na torziju i krutosti na savijanje.

> Višenamjenske skije
Dizajnirani su tako da omogućavaju i duga i kratka skretanja i uglavnom su namijenjeni za skijanje na uređenim stazama.

> Sveplaninske skije
Njihov nešto širi dizajn omogućava im da budu plovniji na mekšem snijegu i snijegu, zbog čega su pogodni i za skijanje van staze.

> Skije takmičarska klasa 
Dobrim rekreativcima koji uživaju u kraćim zavojima prikladne su slalomske skije pod oznakom SL. Za one koji uživaju u dužim zavojima, tu su veleslalomske skije pod oznakom GS.

> Ženske skije
Skije koje se prave specijalno za žene su znatno lakše, a pored toga, vezovi su postavljeni malo naprijed, što im omogućava lakše manevrisanje i bolju upravljivost.

> Dječije skije
Skije sa kojima će djeca praviti prve okrete na bijelim stazama.

SIGURNOST JE UVIJEK NA PRVOM MESTU

Skijanje svojom dinamičnošću i energijom omogućuje neizmjerne užitke, ali istovremeno donosi i mnoge opasnosti.

Na stazu ne treba izlaziti bez zaštitne opreme kao što su kaciga i skijaških naočara.

KACIGA I NAOČARE ILI KACIGA SA VIZIROM?

Nije slučajno da kacige s integrisanim naočarama ili vizirima imaju sve više sledbenika.

Ako svake zime provedete malo više vremena na skijaškim stazama, više ćete cijeniti udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne manje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i spremanje.

U poređenju s klasičnom kacigom i naočarama, kacige s ugrađenim naočarama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za odgovarajući sistem ventilacije i visokokvalitetno staklo koje se prilagođava promjenjivim uslovima osvjetljenja.

ŠTA TREBA DA ZNAMO O PANCERICAMA?

Odabir pravih ski cipela je ključan za svakog skijaša, jer one direktno utiču na udobnost, sigurnost i iskustvo na skijaškim stazama. Prije kupovine razmotrite:

ᐳ Pristajanje: Skijaška cipela treba dobro da prianja za stopalo, ali ne i da vas pritiska. Stopalo mora biti stabilno i podržano, jer će se na taj način postići prava ravnoteža između udobnosti i kontrole. Prevelike čizme će vam dati manje kontrole, dok će vam preuske i neudobne čizme otežati skijanje tokom dužeg vremenskog perioda.

Tvrdoća ili fleks: Flex (50-150) se odnosi na krutost cipele. Što je veća, to je skijaška cipela čvršća. Koja je tvrdoća prikladna za vas zavisi od vaših skijaških vještina, težine i ličnih preferencija. Početnici imaju tendenciju da se bolje snađu u mekšim čizmama, što znači čizmama sa manje savitljivosti, dok teži i napredni skijaši teže čvršćim čizmama koje omogućavaju veću kontrolu i odziv.

Fleksibilnost: Potražite funkcije koje odgovaraju vašim potrebama ili omogućavaju vam da prilagodite cipelu i tako poboljšate iskustvo skijanja. To uključuje, na primjer, podesive kopče, podesive veličine i uloške koji se prilagođavaju obliku vašeg stopala.

Na kraju, neophodno je da odvojite vrijeme i isprobate različite cipele i zatražite savjet od našeg savjetnika kako biste pronašli skijašku čizme koja odgovara vašem stilu skijanja, sposobnostima i obliku stopala.

AKTIVAN SKIJAŠKI VEŠ JE SASTAVNI DIO SKIJAŠKE ODJEĆE

Ako je izbor promišljen, onda nema bojazni da nam tokom zimskog skijanja neće biti uvijek suvo i toplo.

Na našim policama možete pronaći ski donji veš sljedećih brendova:

Još savjeta za skijanje

Najbolja skijališta u regionu

Dok je za ovaj period godine, vrijeme bilo prilično toplo, izgleda nam je daleka pomisao za odlazak na planinu i uživanje u omiljenim zimskim aktivnostima. Ako ste skijaš, border ili planirate da to postanete, roditelj koji podstiče djecu da se ove zimske sezone oprobaju u sniježnim sportovima, daćemo vam veoma korisne informacije o najboljim skijalištima našeg regiona.

Pročitajte više
Ski priručnik za početnike

Znamo da je svaki početak težak, ali kada je sport u pitanju, vjerujte da će vam se uložen trud višestruko vratiti. Ukoliko ste ove sezone odlučili da naučite da skijate i oprobate svoje vještine u ovom najpopularnijem zimskom sportu, ne samo da ćete poboljšati svoje zdravlje, imunitet, kondiciju, već ćete doživjeti i puno zabave i uživanja na skijalištu. Ovaj ski priručnik treba da vam da putokaz, riješi neke dileme i olakša pripremu za vašu novu sportsku avanturu.

Pročitajte više
Elegancija Skandinavije

Skandinavski brendovi koji neće razočarati ni na najnižim temperaturama Zima dolazi, temperature su iz dana u dan sve niže i sada je pravo vrijeme da se dobro pripremite za zimu. Odabir kvalitetne odjeće i obuće je presudan ako želite da vam bude prijatno toplo napolju i u najhladnijem dijelu godine. Koje brendove odjeće izabrati za hladne mesece je pitanje sa kojim se mnogi ljudi muče. Najbolji izbor su definitivno skandinavski brendovi odjeće i obuće – i to sa razlogom.

Pročitajte više
Skijaška azbuka za početnike

Ne glede na to, ali se odpravljate na enodnevno smučanje ali na enotedenske počitnice, bodo naši nasveti poskrbeli, da bo smučanje brezskrbno...

Pročitajte više
Skijaška sezona – 10 vježbi za pripremu

Smučarska sezona je tik pred vrati in smučarski navdušenci že nestrpno čakajo odprtje smučišč. Medtem ko čakate na vznemirljivo zimo, polno smučarskih doživetij, je pomembno, da telo pripravite na nove smučarske izzive ter se tako izognete poškodbam.

Pročitajte više
Kada je pravo vrijeme za prve ski zavoje?

Dječje skijanje počinje puno prije prvog zavoja na skijama. Kažemo da djeca počinju skijati čim obuku zimski kombinezon. Nastavljaju sa prvim koracima na snijegu, gdje se prilagođavaju novoj sredini i skijaškoj odjeći. Tek nakon toga dolazi adaptacija na skije ili takozvano „produženo stopalo“. U ovoj fazi teško je govoriti o “skijanju” kakvo poznajemo, ali ono je ipak najvažniji korak na putu dječje ljubavi prema ovom zimskom sportu.

Pročitajte više
Najbolje skije za nju

Većina proizvođača nudi bogat izbor ženskih skija, koje se odlikuju odličnim karakteristikama u svakom pogledu. Na početku treba naglasiti da je potpuno pogrešno uvjerenje da ženske skije nijesu jednake muškim ili da nijesu toliko tehnološki napredne. Sasvim suprotno. Ženske skije su strukturno ekvivalentne muškim i dizajnirane su istim tehnologijama kao i muške skije.

Pročitajte više
Za skijanje je važna udobnost

Pancerice su veoma važan dio opreme za skijanje, imajući u vidu da su na nogama cijelog skijaškog dana. One omogućavaju da je noga za vrijeme skijanja na mjestu. I svojim karakteristikama doprinose udobnosti, toplini i podršci. Skijaš prenosi silu preko pancerica na skije, dok u isto vrijeme osjeća podlogu i prema tom osjećaju upravlja skijom. Čak i dobre i efikasne skije potpuno izgube svoje dobre osobine, ako nemaju podršku kompatibilnih pancerica.

Pročitajte više
Sigurnost na skijalištu je u našim rukama!

Zaštitna oprema za skijanje je odavno postala standard, ali efikasna je samo ako se na ski stazama ponašamo mudro i odgovorno, a tome doprinose i utvrđena pravila FIS-a.

Pročitajte više
Koji su najbolji brendovi skija u ponudi ove godine?

Planine su izvor inspiracije koje svojom magičnom snagom privlače skijaše i sve ostale ljubitelje zimskih sportova. Lijepe su u svim godišnjim dobima i pri svakom svijetlu, ali su vjerovatno najljepše zimi kada su prekrivene bijelim prekrivačem. I upravo ta bjelina ima magičnu snagu koja inspiriše skijaše, snowbordere i sve druge entuzijaste koji ni u zimskim mjesecima ne mogu da odole iskušenju planina. Planine su zajednički sadržalac za ljubitelje raznih oblika zimskih sportova.

Pročitajte više
DJECA I DJEČIJI OSMIJEH NA SKIJANJU!

Zimski praznici su iza nas i mnogo se porodica već vratilo sa skijanja. Bez obzira na brojna ograničenja uzrokovana koronavirusom, s kojima se posljednjih mjeseci opet borimo. Mnogo porodica na skijalištima će pretpostavljamo boraviti i u januaru, ali i februaru. Ako ste novi u svijetu skijanja i nedostaje vam iskustva, a odlučili ste posjetiti neko od skijališta sa svojom djecom odlučili smo vam skrenuti pažnju na nekoliko, po nama, važnih detalja kako bi vam boravak na snijegu bio što ugodniji i ostao u što ljepšem sjećanju.

Pročitajte više