Kako izbrati prave skije?

Bez obzira koliko dobro skijamo, uvijek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima u pogledu dužine, geometrije, torzijske stabilnosti i tvrdoće pri zavojima.

  • Svestrane skije/Allround– Dizajnirani su kako za duge tako i za kratke zavoje i uglavnom su namijenjeni za uređene staze.
  • Planinske skije /Allmountain– Njihov malo širi dizajn omogućuje im veću plovnost po mekšem snijegu i cijelcu, pa su pogodni i za skijanje izvan skijaških staza.
  • Skija iz takmičarske kategorijeDobrim rekreativcima koji uživaju u kraćim zavojima prikladne su slalomske skije pod oznakom SL. Za one koji uživaju u dužim zavojima, tu su veleslalomske skije pod oznakom GS.
  • Ženske skije – Skije koje su napravljene samo za žene su, prije svega, znatno lakše, a uz to su i vezovi postavljeni malo prema naprijed, što im omogućuje lakše manevrisanje i bolje rukovanje.

Zimski trenuci – osjećaj dok hvatamo zavoje

Na skijanje ne idemo bez …

Skijanje svojom dinamičnošću i energijom omogućuje neizmjerne užitke, ali istovremeno donosi i mnoge opasnosti.

Na stazu ne treba izlaziti bez zaštitne opreme kao što su kaciga i skijaških naočara.

Kacige i naočare, ili kacige sa vizirom?

Nije slučajno da kacige s integrisanim naočarama ili vizirima imaju sve više sledbenika. Ako svake zime provedete malo više vremena na skijaškim stazama, više ćete cijeniti udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne manje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i spremanje.

U poređenju s klasičnom kacigom i naočarama, kacige s ugrađenim naočarama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za odgovarajući sistem ventilacije i visokokvalitetno staklo koje se prilagođava promjenjivim uslovima osvjetljenja.

Štra treba da znamo o pancericama?

Veličina i tvrdoća pancerice su presudni

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim pancericama noga neće biti čvrsto na svom mjestu, što nije najsigurnije. Međutim, u premalim pancericama noge će biti bolne i pojaviće se gadni žuljevi.

Koliko ćemo tvrde skijaške cipele odabrati, uglavnom zavisi o nivou skijaškog znanja i težini. Čvršće čizme dizajnirane su za skijaše s vrlo dobrim skijaškim vještinama ili s većom tjelesnom težinom. Tvrdoća cipela označena je takozvanim fleksom, označenim brojevima 50 do 150. Što je veći fleks, to je skijaška cipela tvrđa.

Ženski skijaški kutak

DJECA NA SNIJEGU

Djeca vole zimu i snijeg. Šta može biti ljepše od bezbrižnih zimskih pustolovina s crvenim obrazima i iskrama u očima. Zimska radost trebala bi biti osnovni vodič djeci koja počinju učiti tajne skijanja.

Prvi je korak, naravno, odabir odgovarajuće opreme. Uz odgovarajuće odabranu opremu, djeca će tokom uvodnih skijaških koraka steći prave osjećaje, koje će nadograditi samo u nastavku procesa učenja. Oprema mora odgovarati dječijim godinama i visini. Stoga nema smisla kupiti opremu za sezonu ili više unaprijed. Za malu djecu koja tek počinju učiti prve zavoje na snijegu, kupite što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godine), skije ne bi trebale prelaziti visinu nosa.

Još savjeta za skijanje

DJECA I DJEČIJI OSMIJEH NA SKIJANJU!

Zimski praznici su iza nas i mnogo se porodica već vratilo sa skijanja. Bez obzira na brojna ograničenja uzrokovana koronavirusom, s kojima se posljednjih mjeseci opet borimo. Mnogo porodica na skijalištima će pretpostavljamo boraviti i u januaru, ali i februaru. Ako ste novi u svijetu skijanja i nedostaje vam iskustva, a odlučili ste posjetiti neko od skijališta sa svojom djecom odlučili smo vam skrenuti pažnju na nekoliko, po nama, važnih detalja kako bi vam boravak na snijegu bio što ugodniji i ostao u što ljepšem sjećanju.

Pročitajte više
KAKO PODSTAKNUTI DIJETE NA ZIMSKE AVANTURE?

Ima li šta ljepše od zimskog porodičnog izleta na skijalište ili obližnji brijeg s kojega ćete se spuštati sankama? Baš i ne, mada je djeci ponekad malo teže objasniti svu ljepotu i važnost provođenja kvalitetnog vremena sa porodicom, upijanja sunčevih zraka na svježem zraku i redovne fizičke aktivosti. Odrasli već znaju računati na dugoročne koristi pa „malo pretrpe“, ali nekim je mališanima već više od pola sata na snijegu jednako smrzavanju.

Pročitajte više
ZAKORAČIMO U ZIMSKU BAJKU!

Zakoračimo u zimsku bajku! Gradove je zahvatila hladnoća. Priroda počiva pokrivena bijelim velom tišine, a snijeg preobražava krajolik u bajku. Zimski prizori prirode lako nas očaraju i ublaže naš oprez. Zato je ključno, kada se spremate na zaleđene ili sniježne ulice, snijegom posute padine ili zaleđene vrhove, biti pravilno opremljeni. Posebno je obuća ključ za udoban i siguran korak prema zimskoj bajci.

Pročitajte više
TOP 5 MODELA SKIJA ZA REKREATIVCE

Prošla nas je covid godina poprilično zeznula zatvorivši brojna skijališta u Europi dok su ona bila zatrpanija snijegom nego ikad. A dok čekamo dobre vijesti, iskoristimo vrijeme i pripremimo se za sniježne radosti. Skijanje je fizički i tehnički zahtjevan sport i opasnost od povreda je stvarna. U smanjenju tog rizika pomoći će bolja fizička pripremljenost, kao i kvalitetna oprema. Pa krenimo redom.

Pročitajte više
ALPINA KACIGE, KOJE DOMINIRAJU SEZONOM!

Otkrivanje planina i uživanje na snijegu, može biti bezbrižno samo uz odgovarajuću skijašku opremu. Pritom ne smijemo zaboraviti ni skijaške kacige koje nam pružaju najbolju zaštitu na skijanju. Alpina je za skijaše već dugi niz godina sinonim za kvalitet.

Pročitajte više
CRAFT – AKTIVNI VEŠ ZA AKTIVNU ZIMU!

Aktivni skijaški donji veš sastavni je dio skijaške odjeće. Ako se pažljivo bira, onda nema bojazni da nam tokom zimskog skijanja neće uvijek biti suvo i toplo. Među najkvalitetnijim i priznatim brendovima je i Craft ski aktivni veš, koji je već niz godina jedan od vodećih proizvođača aktivnog donjeg veša.

Pročitajte više
JASAN SKIJAŠKI POGLED!

Svaki dio opreme za skijanje predstavlja dio mozaika, koji doprinosi sigurnosti i uživanju u toku skijanja. Oči su izuzetno osjetljiv dio tijela, koji nije potpuno prilagođen zahtjevnim vremenskim uslovima u toku skijanja. Moramo ih zaštititi od hladnoće, svjetlosti, vjetra i snijega. Pored osnovne zaštite, ključnu ulogu imaju stakla, koja regulišu količinu svjetlosti i pružaju zaštitu od UV zraka.

Pročitajte više
RECEPT ZA SAVRŠEN SKIJAŠKI DAN!

Zimska idila. Osjećaj slobode i prostranstva. Beskrajna bjelina i pogledi koji ostavljaju bez daha. Druženje i zajedništvo u zabavi koja se pamti. Sve je to skijanje. Ovaj sniježni sport jedna je od najzastupljenijih rekreativnih zimskih aktivnosti. Ako ste ljubitelj skijanja, sigurni smo da se već lagano pripremate za posjetu omiljenim zimskim destinacijama.

Pročitajte više
ELAN VOIAGER – NOVA, JEDINA SKLOPIVA SKIJA NA SVIJETU

Zimski sportovi, a među njima i skijanje, svakako su među onima za koje je potrebno mnogo opreme da bi se uopšte moglo kročiti na ski stazu. Pored širokog asortimana odjeće, tu je naravno i kaciga sa naočarima, skijaške cipele, štapovi i, naravno, skije. One zauzimaju najviše prostora i svako ko je već putovao sa skijama, zna koliko one mogu biti nepraktične.

Pročitajte više
VRHUNSKE KACIGE ZA SVAKOG SKIJAŠA

Znamo da skijanje na snijegu može biti zabavno. Ali ponekad zaboravimo da je zabavno skijanje i sigurno skijanje. Skijaška kaciga je jedan je od najosnovnijih djelova opreme. Kaciga može biti ključni element u sprečavanju ozbiljnih povreda ili čak zaštiti samog života. Kacige za zimske sportove dizajnirane su tako da osim bezbjednosti pružaju i udobnost i toplotu, na čemu ćete biti veoma zahvalni pri niskim temperaturama na ski stazi.

Pročitajte više
TOPLA GARDEROBA ZA ZIMU

Zima dolazi, a sa njom i nove kolekcije odjeće u kojoj ćete se osjećati toplo i udobno i po najhladnijem vremenu. Ne dozvolite da vas vremenske prilike uspore, jer je zima samo još jedno godišnje doba kada možete uživati i u zatvorenom i na otvorenom, uz odgovarajuću odjeću i opremu. Umjesto da tri mjeseca sjedite pored radijatora, izaberite toplu odjeću, udobnu obuću, opremu za novi omiljeni zimski sport i izađite na svjež vazduh!

Pročitajte više