Sadržaj

Skijanje

Kada je pravo vrijeme za prve ski zavoje? Dječje skijanje počinje puno prije prvog zavoja na skijama. Kažemo da djeca počinju skijati čim obuku zimski kombinezon. Nastavljaju sa prvim koracima na snijegu, gdje se prilagođavaju novoj sredini i skijaškoj odjeći. Tek nakon toga dolazi adaptacija na skije ili takozvano „produženo stopalo“. U ovoj fazi teško je govoriti o “skijanju” kakvo poznajemo, ali ono je ipak najvažniji korak na putu dječje ljubavi prema ovom zimskom sportu.

Kada početi skijati?

Preporučeni period  za početak skijanja kod djece je otprilike od tri do pet godina. Ne postoji jedinstveno pravilo kada početi. Fizički dobro razvijena djeca mogu i ranije početi skijati. Bez obzira na sve, u dječjem skijanju najvažnije je da se djeca prije svega zabavljaju na snijegu i jednostavno žele što više vremena provoditi na sniježnim stazama.

Najbolji način za početak, je odabrati učitelja skijanja i dobru skijašku opremu. Pri odabiru potrebno je paziti da oprema odgovara dobi, visini i skijaškom umijeću djeteta. Oprema za dječje skijanje mora pratiti razvoj djeteta, fizički i skijaški. Važnost servisa dječjih skija često se zanemaruje, na taj način djetetu možemo pokvariti skijaški dan, što može dovesti do otpora prema najljepšem sportu na svijetu.

Važan dio prilagođavanja na skijašku opremu možete obaviti kod kuće, gdje će dijete obući u skijašku opremu i na taj ga način polako navikavati na osjećaje koje će doživjeti na snijegu. Skijanje se često može uklopiti u pričanje bajki i tako ih još više približiti snijegu. Moramo biti svjesni da su djeca istraživačka bića, potrebno ih je samo malo usmjeravati i pratiti i podržavati na njihovom putu. Za to je uvijek dobro vrijeme!

Dječje kacige

Alpinina ZUPO kolekcija kaciga svidjeće se djeci zbog likova iz crtaća Minnie Mouse, Star Wars, Frozen II i Car. A roditeljima će se svidjeti zbog provjerenog kvaliteta ovog brenda. Brend prati visoke sigurnosne standarde u proizvodnji dječjih kaciga. Zupo set se sastoji od Alpina ZUPO kacige sa Run Ergo Snow head sistemom. Ergomatic kopčanjem, udobnim jastučićima za uši i pripadajućim Alpina PINEY naočarima.

Alpina PIZI i ZUPO popularan su izbor za djecu. Ovi modeli kaciga Alpina imaju tvrdu školjku i pjenu iznutra koja apsorbuje udarce. Mekane uške, udoban unutrašnji jastuk koji se može ukloniti. Štitnik za vrat pružiće potrebnu udobnost i toplotu, kako bi se djeca u potpunosti fokusirala na skijanje ili snowboard. Uz kacigu dobro idu naočare Alpina SCARABEO.

Kacige sa vizirom

Kacige sa vizirom sve su popularnije među roditeljima i mladim ljubiteljima skijanja. Prednost je što su dva dijela u jednom, a osim toga, manja je šansa da djeca izgube dio. Skidanje naočara tokom pauze biće lakše. A vizir možete zaštititi posebnom navlakom koja je prilagođena za ovaj tip kacige.

Preporuka je da pažljivo odaberete mjesto za zimske aktivnosti, jer mnoga skijališta imaju mnoštvo sadržaja za djecu, animaciju na snijegu kao i dječje škole skijanja. Djeca će najlakše zavoljeti i naučiti ovaj sport kroz igru i zabavu. Do odlaska na planinu, pripremite svoje dijete tako što ćete pričati zanimljivosti o ovom sportu, iskoristite njihovu radoznalost, energiju i samo ih usmjerite, pružite im nesebičnu podršku. Rezultat će biti zadovoljno, zdravo i sretno dijete.