Ostali sportovi

Košarkaške patike posljednjih godina neizostavni su modni dodatak, ali njihova istorija je puno kompleksnija i seže još u daleke 1830. godine. Tada je kompanija Liverpool Rubber Company izradila prve poznate patike. Patikee s gornjištem od platna koje je bilo zalijepljeno za gumene potplate kako bi se napravile udobne, neklizajuće cipele koje su ljudi počeli nositi na mjestima poput plaže. Godine 1917. Converse je izdao prve patike dizajnirane za košarku, Converse All-Star. Do 1920-ih, Liverpool Rubber Compani je proizvodila specijalne patike, uključujući i one specijalno napravljene za igranje tenisa.

Converse i rana istorija košarkaških patika

Converse Rubber Shoe Company osnovana je 1908. Rana verzija All-Star patike je puštena u prodaju 1917. godine pod nazivom “neklizajuća” i dizajnirana je posebno za košarkaše. Poluprofesionalni košarkaš po imenu Čak Tejlor otišao je da radi za Converse kao prodavac 1921. Uporedo sa prodajom samih patika, imao je ideje da ih poboljša, uključujući promjene fleksibilnosti đona i dodavanje podrške za gležnjeve. U to vreme, cipela je usvojila All-Star logo preko skočnog zgloba, koji je ostao i danas. Tejlor je održavalo časove košarke širom zemlje, dok je takođe prodavao cipele dok je predavao. Takođe je igrao i vodio tim poznat kao Chicago Converse All-Stars, koji je promovisao patike. All-stars je postao zvanična teniska patika Olimpijskih igara 1936. i na toj poziciji je ostao do 1968. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata, bile su službene cipele za obuku Oružanih snaga Sjedinjenih Država. Ali Converse je izgubio popularnost među košarkašima 1960-ih. Od 1980-ih, Converse je postao popularan izbor za moderne patike retro stila, koje i danas viđamo u brojnim svakodnevnim modnim kombinacijama.

Lude sedamdesete: zlatno doba

Converse je pokušao da ostane aktuelan dodavanjem više opcija boja (do 1960-ih, Converse se prodavao samo u bijeloj ili crnoj boji) i rekonstruisavši gumeni đon. Poboljšanja u tehnologiji patika značila su da se Converseova duga era kao vladajuće patike među profesionalnim košarkašima bližila kraju.

Puma je sarađivala sa zvijezdom New York Knicksa, Waltom Frazierom, na dizajnu i izdanju Puma Clyde. Gornjište od antilopa i širi potplat pridonijeli su boljoj stabilnosti stopala. Nike je 1970-ih izdao dvije košarkaške patikce, Bruin iz 1972. i Blazer iz 1978., a oba modela su imala prepoznatljivo kožno gornjište.

Nike dominacija kroz osamdesete

Tokom 1980-ih, mnogo više proizvođača počelo je proizvoditi košarkaške patike, a mnogo više košarkaša potpisalo je ugovore za promociju. Međutim, Nike je dominirao decenijom. Prvo veće izdanje bilo je Air Force 1 1982., koje su nosili igrači poput Mosesa Malonea. A zatim je krenula revolucija kada se Nike udružio s Michaelom Jordanom 1985. godine kad je svijetlo dana ugledao prvi par patika Air Jordan. Podstalknuti Nikeovom strategijom, i drugi brendovi, poput Reeboka, takođe su počeli proizvoditi košarkaške patike tokom 1980-ih.

Devedesete i procvat tržišta

Reebok Pump pušten je u prodaju 1991. i bio je u centru pažnje na All Star takmičenju u zakucavanju 1991. Tada su ih nosile zvijezde u usponu poput igrača Celticsa Deeja Browna, koji je te godine osvojio to takmičenje. Kobe Bryant pojavio se kao nova zvijezda u NBA ligi i preporučio Adidas Crazy 8. Nike je objavio nove verzije Air Force One i Air Jordan šorts.

Novi milenijum i brz napredak u tehnologiji patika

Nike je predstavio Shox tehnologiju kad je objavio Shox BB4 2000. godine, a LeBron James nosio je Nike Air Zoom Generations kad je patika predstavljena 2003. godine. Proizvođači su iskoristili  novu tehnologiju i naučna saznanja kako bi počeli da dizajniraju i prodaju patike posebno dizajnirane za igranje košarke, sa karakteristikama koje smanjuju zamor igrača. To je takođe značilo da se raspored lansiranja patika ubrzao i da je svake godine na tržište ušlo sve više košarkaških cipela. Značajna izdanja patika iz 2000-ih uključuju Nike Kobe V, AdiZero, LeBron X, Nike Kyrie 1, Nike Kobe 9 i Nike LeBron 15.

Brendovi patika su takođe počeli da puštaju više specijalnih izdanja patika, često vezanih za aktuelne događaje, modne trendove ili istorijske događaje. Na primer, Nike je objavio specijalno izdanje patika u čast Mjeseca crnačke istorije. 2000-te su takođe doživele uspon kulture patika. Patike sada imaju posvećeni fandom pun kolekcionara, a košarkaške patike specijalnog izdanja se često rasprodaju za nekoliko minuta po izuzetno visokim cijenama. Kultura patika je takođe postala mejnstrim, a dizajn i istorija patika su predmet izložbi u The Design Museum, The Brooklyn Museum i BATA Shoe Museum.

Jesu li košarkaške patike praktične za svakodnevnu upotrebu?

Za causal varijantu, košarkaške patike su odlične za svakodnevnu upotrebu. Često imaju oslonac i podstavljenu unutrašnjost koja pruža udobnost tokom dugotrajnog nošenja, a moderan dizajn je često estetski privlačan, pa se patike lako uklapaju u različite modne kombinacije. Raznolikost boja i dezena vam omogućava da izrazite svoj lični stil.

Naravno, košarkaške patike su najčešće napravljene od izdržljivih materijala, čime se objezbeđuje dug radni vijek čak i uz redovnu upotrebu. Većina košarkaških cipela ima povećanu podršku za stopala, uključujući čvršći đon i često visok dizajn koji može doprinijeti stabilnosti skočnog zgloba. Konačno, kombinacija udobnosti, stila i praktičnosti čini košarkaške patike odličnim izborom za svakodnevno nošenje, često prelazeći granice sportske opreme i postajući neizostavni modni dodatak.

Kako kombinvati košarkaške patike?

Pošto su košarkaške patike moderne, možete ih upariti sa bilo kojom odjevnom kombinacijom. Košarkaške patike najčešće možete bez problema upariti sa farmerkama, šortsovima, a žene sa suknjama i haljinama. Pošto se košarkaške patike najčešće prave da budu duboke, najbolje ih je kombinovati sa kraćom odjećom, poput šortseva koji ne dosežu dužinu skočnog zgloba. Na primer, široki par farmerki može pokriti cio gornji dio vaših košarkaških cipela i može izgledati malo nezgrapno.

Da li su košarkaške cipele pogodne za hodanje ili trčanje?

Možete nositi košarkaške patike za hodanje ili trčanje. Međutim, klasične patike za trčanje su mnogo bolji izbor jer pružaju bolju stabilnost i fleksibilnost. Izbjegavajte duge i zamorne šetnje ili trčanje u košarkaškim patikama da biste izbjegli nepotreban bol ili plikove, jer su dizajnirani samo za kratke trke ili šetnje.

Uz snažan uticaj kulture ulične mode, postali su popularan izbor i van sportskih terena. Naravno, društvene mreže su odigrale ključnu ulogu u popularizaciji košarkaških cipela kao modnog dodatka. Influenceri i poznate ličnosti redovno prikazuju svoje modne kombinacije sa kultnim dizajnom patika, stvarajući trendove koji se brzo šire.

Danas košarkaške patike nisu više samo funkcionalan komad sportske opreme, već i izraz stila, identiteta i kulturne pripadnosti. Njihova evolucija od sportske do modne obuće jasno pokazuje veliki uticaj koji imaju na modernu modu i kulturu. Koji model ćete izabrati za udobnost, podršku i stil, u potpunosti zavisi od vas, a ima mnogo toga da izaberete ovdje.